3D εκτύπωση: 100 φορές πιο γρήγορη, με χρήση ρητίνης και φωτός

Techblog.gr

Οι ερευνητές του Παν/μίου του Michigan έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία 3D εκτύπωσης που είναι ικανή να εκτυπώνει 100 φορές ταχύτερα από τους κανονικούς εκτυπωτές 3D, που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς τρισδιάστατους εκτυπωτές, οι οποίοι λειτουργούν εφαρμόζοντας πλαστικό ως στρώμα, η νέα τεχνολογία περιλαμβάνει ρητίνη που στερεοποιείται προς τα πάνω με γρήγορες ταχύτητες. Η νέα

μέθοδος είναι ικανή να παράγει σύνθετα αντικείμενα με ταχύτητες που οι παραδοσιακοί εκτυπωτές δεν μπορούν να ανταγωνιστούν.

Οι κανονικοί εκτυπωτές 3D χρησιμοποιούν πλαστικό-συνθετικό υλικό που λιώνει και τοποθετείται ως γραμμές 1 διάστασης. Τα επίπεδα είναι χτισμένα σε στρώματα, με αποτέλεσμα το τελικό αποτέλεσμα να είναι ένα τρισδιάστατο μοντέλο. Η διαδικασία εκτύπωσης δεν είναι ιδιαίτερα γρήγορη, θέτοντας έτσι έναν περιορισμό στη χρησιμότητα της τεχνολογίας για την κατασκευή αντικειμένων εντός των τυπικών χρονικών πλαισίων που απαιτούν οι κατασκευαστές.

Η νέα μέθοδος που βασίζεται στη χρήση ρητίνης είναι διαφορετική, αντικαθιστώντας τη μέθοδο της μίας γραμμής με δύο δοχεία υγρής ρητίνης και χρήση φωτός που χρησιμοποιείται για να στερεοποιήσουν τη ρητίνη. Το σύστημα ανυψώνει τα αντικείμενα από την υγρή ρητίνη, η οποία στερεοποιείται σε επιλεγμένα σημεία της, από δύο πηγές φωτός που ελέγχουν τη διαδικασία σκλήρυνσης.

Επειδή το υλικό αρχίζει ως υγρό και σκληραίνει μόνο όπου είναι απαραίτητο, οι ερευνητές λένε ότι η τεχνολογία τους μπορεί να παράγει πιο σύνθετα σχήματα με ταχύτερους ρυθμούς. Τα αντικείμενα που εκτυπώνονται με αυτή την τεχνολογία είναι πιο ανθεκτικά από τα αντίστοιχά τους με βάση το πλαστικό, τα οποία είναι πιο αδύναμα μεταξύ του κάθε στρώματος.

Ο ταχύτερος ρυθμός εκτύπωσης καθιστά την τεχνολογία δυνητικά βιώσιμη ως τρόπο κατασκευής αντικειμένων χωρίς καλούπι, εξοικονομώντας χρήματα στους κατασκευαστές χωρίς να αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή των αντικειμένων. Το Πανεπιστήμιο του Michigan έχει καταθέσει τρεις αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με αυτή την καινοτομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα