Facebook: Οι ηλικίες 65+ δημοσιεύουν περισσότερα fake news από τους νεότερους

Techblog.gr

Όταν το 2016 ξεκίνησε η έντονη δημοσίευση των fake news στο Facebook, καμία ηλικιακή ομάδα δεν ήταν εξίσου δραστήρια με εκείνη των ηλικιωμένων 65 ετών και άνω. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται μία νέα μελέτη.

Οι 65+ πιστεύουν πιο εύκολα στα fake news

Tο Science

Advances δημοσίευσε μία μελέτη η οποία ποσοτικοποιεί πόσο ενίσχυσαν την εξάπλωση των fake news τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Κατά μέσο όρο, οι Αμερικανοί χρήστες του Facebook ηλικίας 65 ετών και άνω δημοσίευσαν επτά φορές περισσότερα άρθρα με fake news, από ότι οι ενήλικες 29 ετών και κάτω, το διάστημα που εξέτασαν οι ερευνητές. Η παραπάνω συμπεριφορά ίσχυε στα άτομα αυτών των ηλικιών ανεξάρτητα από την ιδεολογία, το επίπεδο εκπαίδευσης ή την πολιτική υπαγωγή.

Αλλά προτού κατηγορήσετε τους πρεσβυτέρους της Αμερικής για τη στρέβλωση του πολιτικού λόγου, σημειώστε το κύριο εύρημα της μελέτης, η οποία αναφέρει πως η ανταλλαγή άρθρων από πηγές που παρέχουν fake news ήταν πραγματικά ασυνήθιστη.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής πολιτικής και δημοσίων σχέσεων, Adrew Guess, εν τέλη φάνηκε λες και η διάδοση των fake news πραγματοποιούνταν από μία μικρή μερίδα χρηστών του Facebook. Μάλιστα, τα ευρήματα της έρευνας συμπίπτουν με αυτά μιας παλαιότερης μελέτης που είχε πραγματοποιήσει ο Guess, όπου τελικά διαπίστωσε ότι τα fake news δεν επηρέασαν ιδιαίτερα τους πολίτες της Αμερικής.

Στην πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, ο καθηγητής Guess και δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, οι Jonathan Nagler και Joshua Tucker, διαπίστωσαν ότι μόνο το 8,5% των χρηστών του Facebook επισκέφθηκαν ή κοινοποίησαν τουλάχιστον έναν σύνδεσμο που αφορούσε fake news.

Οι συγγραφείς της μελέτης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί στον ορισμό των “fake news”, ώστε να μπορέσουν να εντοπίσουν με ασφάλεια τις πηγές των πραγματικών ειδήσεων. Έτσι, δημιούργησαν μία λίστα με ιστότοπους οι οποίοι επιβεβαιωμένα δημοσίευσαν ψευδές περιεχόμενο. Όπως αναφέρουν οι καθηγητές, η λίστα τους δεν περιέχει ρωσικές πηγές παραπληροφόρησης.

Τα στοιχεία που εξέτασαν οι ερευνητές προέρχονται από μία ομάδα 3.500 χρηστών του Facebook τους οποίους παρακολουθούσαν κατά τη διάρκεια των Αμερικανικών εκλογών του 2016, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τον ρόλο των social media στον πολιτικό λόγο και την ενημέρωση του κοινού.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πιο έμπειροι χρήστες του Facebook δεν δημοσίευσαν fake news, ενώ οι λιγότεροι δραστήριοι δυσκολεύονταν να διακρίνουν τις ψεύτικες ειδήσεις από τις πραγματικές.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες είναι πιο επιρρεπείς διότι γεννήθηκαν πριν την διάδοση των υπολογιστών. Ως εκ τούτου δεν έχουν την απαραίτητη παιδεία για τα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης και δεν μπορούν να διαχωρίσουν εύκολα τις αληθείς από τις ψευδείς πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα