Facebook: Όλη η αλήθεια για την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου

Techblog.gr

Σε περίπτωση που χρειαζόμαστε μια ακόμη υπενθύμιση ότι το Facebook παρακολουθεί μαζικά τους χρήστες του. Πλέον, γνωρίζουμε ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή αποκλειστικά για αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο.

Η αναγνώριση προσώπου χρησιμεύει μόνο στο tagging;

Ο γίγαντας των social media ασχολείται εδώ και χρόνια με μία εφαρμογή φωτογραφίας

που θα μπορούσε να εντοπίσει άτομα που χρησιμοποιούν την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου του Facebook. Η εφαρμογή δοκιμάστηκε από υπαλλήλους της εταιρείας τη διετία 2015-2016, ως “ένα παράδειγμα των μελλοντικών καινοτομιών” της.

Η εφαρμογή ήταν αρκετά υποτυπώδης, με πολύ βασικό UI και στόχος της ήταν να αναγνωρίζει τον χρήστη και να προβάλει το όνομα και τη φωτογραφία προφίλ που έχει στο Facebook.

Σε δήλωση του, ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι η εφαρμογή δεν βγήκε ποτέ εκτός εταιρείας. Σημείωσε ότι οι υπάλληλοι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή μόνο σε συνεργασία με τους συναδέλφους τους, οι οποίοι είχαν ενεργοποιήσει την αναγνώριση προσώπου στο προφίλ τους.

Μπορεί οι αναφορές να λένε ότι η εφαρμογή έχει να χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια, αλλά το γεγονός ότι το Facebook την λάνσαρε ως μία από τις καινοτομίες του λέει πολλά. Κυρίως, ενισχύει την άποψη όσων θεωρούν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου του κοινωνικού δικτύου και αμφισβητούν τον τρόπο που εκμεταλλεύεται τα δεδομένα που συλλέγει.

Το Facebook έχει πάνω από 2 δισεκατομμύρια χρήστες, πολλοί από τους οποίους πιθανώς δεν αντιλαμβάνονται ότι η εταιρεία μπορεί να αποθηκεύσει τα βιομετρικά δεδομένα τους. Και παρόλο που μέχρι στιγμής η αναγνώριση προσώπου έχει χρησιμοποιηθεί μόνο για την προσθήκη ετικετών στις φωτογραφίες, η ιδέα ότι τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω ενέργειες εγείρει ερωτήματα.

Μπορεί το Facebook να σταμάτησε ακόμη και τις εσωτερικές δοκιμές της εφαρμογής, αλλά με βάση το ιστορικό που έχει η εταιρεία, όσον αφορά τη διαχείριση των δεδομένων των χρηστών της, κανείς δεν ξέρει τι άλλο ετοιμάζει και πώς μπορεί να εκμεταλλευτεί τα στοιχεία που συλλέγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα