HongMeng OS: Το νέο λειτουργικό σύστημα της Huawei θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως το 2020

Techblog.gr

Μετά από αυτή την ταραχώδη εβδομάδα, είναι απόλυτα λογικό ότι η Huawei προσπαθεί να ολοκληρώσει όσο πιο σύντομα γίνεται το δικό της λειτουργικό σύστημα. Είναι γνωστό ότι η Huawei αναπτύσσει το HongMeng OS εδώ και αρκετό καιρό, αλλά απέφευγε την κυκλοφορία του εξαιτίας της σύνδεσης του με τη Google. Τώρα που το Android

δεν είναι πλέον μία βιώσιμη επιλογή για την εταιρεία, αποφάσισε να κυκλοφορήσει το νέο της λειτουργικό σύστημα αργότερα το 2019 στην Κίνα και παγκοσμίως το 2020.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που αιωρείται στον αέρα είναι κατά πόσο το HongMeng OS μπορεί να υποστηρίξει όντως τις Android εφαρμογές. Μπορεί η Huawei να τόνισε ότι το λειτουργικό της σύστημα θα είναι συμβατό, αλλά δεν σχολίασε το εάν οι προγραμματιστές θα χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε αλλαγή πριν οι εφαρμογές τους λειτουργούν απρόσκοπτα στο HongMeng OS.

Βέβαια, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η Huawei εργάζεται εντατικά στην αναβάθμιση του App Gallery, ενώ συζητά συνεργασία με το Aptoide, ώστε να προσφέρει στους πελάτες της τουλάχιστον δύο αξιόλογα καταστήματα εφαρμογών.

Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είδαμε μία εταιρεία να προσπαθεί να εναντιωθεί στο Android. Την τελευταία φορά που είδαμε κάτι τέτοιο, ήταν από τη Samsung με το Tizen OS, και ίσως είναι το καλύτερο μέτρο σύγκρισης, διότι όπως το Tizen OS έτσι και το HongMeng OS θα πρέπει να εφοδιάσει έναν τεράστιο όγκο συσκευών.

Πέραν του ότι το HongMeng OS θα τρέχει στα smartphones της εταιρείας, θα χρησιμοποιηθεί τόσο στις συσκευές της που χρησιμοποιούν Android και τα Windows όσο και σε όλα τα άλλα gadgets της, όπως τα Android Wear smartwatch.

Η Huawei αντιμετωπίζει με σθένος την όλη κατάσταση, και προσπαθεί να βρει λύσεις σε όλα τα μέτωπα. Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε μέχρι τα τέλη του 2019 και να δούμε τι είναι τελικά το HongMeng OS και πόσο συμβατό είναι τελικά με τα συστήματα Android.

Ολόκληρη η ιστορία μέχρι τώρα

Μετά την απαίτηση του Trump για τον αποκλεισμό της Huawei, η Google είπε ότι οι υπάρχουσες συσκευές της εταιρείας θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις και να χρησιμοποιούν τα services. Εν συνεχεία, η Huawei απάντησε στην κίνηση του πλανητάρχη τονίζοντας ότι έχει συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του Android. Τελικά οι ΗΠΑ έδωσαν περιθώριο 90 ημερών σε Huawei και Google για να βρουν μία λύση στο όλο θέμα της συνεργασίας μεταξύ τους.

Φυσικά το θέμα δεν τελείωσε εκεί. Ο ιδρυτής της Huawei δήλωσε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητές της εταιρείας και πως δεν πρόκειται να επηρεάσουν της ανάπτυξη της.

Κάποιες εταιρείες διέκοψαν τη συνεργασία τους με την Huawei όπως η ARM και κάποιες άλλες δήλωσαν ότι δεν διακόπτουν τις σχέσεις τους με την εταιρεία όπως η TSMC. Επιπλέον, το αβέβαιο μέλλον της εταιρείας φάνηκε να επηρεάζει τις πωλήσεις της στην Ευρώπη.

Κατά τα άλλα, η Huawei δήλωσε ότι είναι θύμα της Αμερικανικής διοίκησης και ψάχνει να βρει λύση με τη Google. Επιπλέον, σκοπεύει να επικεντρωθεί στο App Gallery, ώστε να προφέρει εναλλακτική λύση στους πελάτες της, καθώς και στην ανάπτυξη ενός νέου λειτουργικού, του Huawei HongMeng OS, το οποίο είναι συμβατό με όλες τις Android εφαρμογές.

Η συνέχεια γράφτηκε με την αφαίρεση των Mate X και P30 Pro από το Android.com, μία όχι και τόσο ικανοποιητική τεκμηρίωση του όλου θέματος από τον πλανητάρχη, και η ανταπόκριση της Κίνας που δείχνει ότι η Huawei είναι θύμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ αυτής και των ΗΠΑ.

Βέβαια, δεν τελείωσαν όλα εκεί, κι από ότι φαίνεται έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη. Πέραν όλων των παραπάνω, η Huawei αποκλείστηκε από την SD Association, εξαιτίας των αναταραχών που έχουν προκύψει με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, η Wi-Fi Alliance ανακάλεσε προσωρινά τη συμμετοχή της Huawei στον οργανισμό.

Update 27 Μαΐου: Ο ιδρυτής της Huawei, Ren Zhengfei, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αποκλεισμοί Αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα, κι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ο πρώτος που θα διαμαρτυρηθεί. Τόνισε δε ότι η Apple είναι “δάσκαλος” του, και δεν σκοπεύει να της εναντιωθεί.

Update 28 Μαΐου: Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μένετε, και η Huawei προσπαθεί να βρει λύση στα προβλήματα που της έχει δημιουργήσει. Αυτή τη φορά κάλεσε τις Νοτιοκορεάτικες εταιρείες να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με εξαρτήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα