Φόρος στην τεχνολογία με την επιβολή τέλους 2% σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές [update]

Techblog.gr

Άσχημα τα νέα για την αγορά των προϊόντων τεχνολογίας μιας και η κυβέρνηση με τροπολογία επιβεβαιώνει την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% υπερ των δικαιούχων πνευματικών έργων για τα smartphones, tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Με το μόνο που έχει μείνει αφορολόγητο να είναι ο αέρας που αναπνέουμε, η κυβέρνηση επιβάλει το τέλος του 2% σε όλους τους

ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς καμία εξαίρεση, με την αρχική ρύθμιση να έκανε λόγο για επιβολή του τέλους αυτού σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα smartphone με κεντρική μνήμη άνω των 4GB.

Δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) που κάνει λόγο για ένα ψηφιακό τέλος άκρως “άδικο” και “αντιαναπτυξιακό” κάνοντάς μας πρωτοπόρους στην Ευρώπη μιας και κάτι τέτοιο είναι εκτός Ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «Ο ΣΕΠΕ εκφράζει για πολλοστή φορά την έντονη αντίθεσή του στον νόμο για την εύλογη αμοιβή των πνευματικών δικαιωμάτων με αφορμή τη συγκεκριμένη τροποποίηση και επισημαίνει τις σοβαρές συνέπειες που θα επιφέρει».

Η επιβάρυνση του κλάδου στο σύνολό του που αφορά τους εισαγωγείς και συναρμολογητές των ηλεκτρονικών υπολογιστών, smartphones κλπ, υπολογίζεται στα 65 εκ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (σε αναλογία) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία. Όπως είναι αναμενόμενο, το συνολικό κόστος θα μεταφερθεί στον τελικό καταναλωτή, που θα κληθεί να δώσει το κάτι παραπάνω για να αποκτήσει κάθε τι σχετικό με την τεχνολογία. Επίσης, η “εύλογη αμοιβή” των δικαιούχων έχει και άλλες επεκτάσεις, αφού ορίζεται στο 4% της αξίας των φωτοαντιγραφικών συστημάτων και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% ορίστηκε η αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχου και εικόνας καθώς και για κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης όπως εξωτερικοί σκληρή δίσκοι και USB sticks.

Όπως είναι φυσιολογικό, μια τέτοια είδηση μόνο σοκ και δέος μπορούσε να προκαλέσει. Μάταια προσπαθούσε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, σε επίσημο δείπνο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να τον πείσει για την απόσυρση του μέτρου μιας και το χαρακτήρισε άδικο και αρνητικό για τον κλάδο. Αυτό που του μετέφερε είναι πως «Eίναι ένα μέτρο άδικο, που πλήττει ευθέως το μεγάλο στοίχημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κλάδου», ενώ εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τη θεσμοθέτηση της απόσβεσης του 100% για κάθε επιχείρηση οποιασδήποτε επένδυσης σε έρευνα και τεχνολογία, ένα μέτρο που θα δημιουργήσει εξαιρετικά γόνιμες συνθήκες για νέες επενδύσεις στον κλάδο.

Ομως τόσο οι παραινέσεις προς τον πρωθυπουργό, όσο και οι επαφές που είχαν στελέχη του ΣΕΠΕ με την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, απογοητεύοντας τους πάντες. Αντιθέτως, το μέτρο βάσει της χθεσινής τροπολογίας κατέστη ακόμη πιο βαρύ για τις επιχειρήσεις του κλάδου σε σχέση με τον αρχικό νόμο (ν. 4481/2017) που ψηφίστηκε ένα χρόνο πριν.

Update: Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος παππάς, εξέφρασε την αντίθεσή του με την τροπολογία σχετικά με την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% υπερ των δικαιούχων πνευματικών έργων για τα smartphones, tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αναφέρει πως “Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα