Η Ιαπωνική αποστολή Hayuabusa2 μας στέλνει το πρώτο δείγμα από το υπέδαφος αστεροειδούς στη Γη

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Hayabusa2 να απομακρύνεται από τη Γη ενώ έχει στείλει για είσοδο στην ατμόσφαιρα την κάψουλα με τα δείγματα από τον αστεροειδή. (C) JAXA

Η ρομποτική διαστημοσυσκευή Hayabusa2 της Ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA επιβεβαιώνει με την επιτυχία της αποστολής της τον κυρίαρχο ρόλο της Ιαπωνίας στην εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος.

Η προγραμματισμένη προσγείωση της κάψουλας με τα δείγματα εδάφους του αστεροειδή Ryugu στη Γη νωρίς το πρωί της Κυριακής στέφθηκε με επιτυχία. Το Hayabusa2 αφού έστειλε με επιτυχία την κάψουλα για να τη συλλέξουν οι άνθρωποι της

Ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, συνεχίζει την πορεία του για τον επόμενο στόχο, δίνοντας μας έτσι τις ελπίδες για περισσότερες ανακαλύψεις από την πολλά υποσχόμενη Ιαπωνική αποστολή.

Η κάψουλα με τα δείγματα επιστρέφει στη Γη

Στελέχη της Ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA είχαν εγκαταστήσει στην περιοχή Woomera νότια της Αυστραλίας μια κεραία προετοιμαζόμενοι έτσι για την επιστροφή του δείγματος από τη ρομποτική διαστημοσυσκευή Hayabusa2.

Ένα μίνι αρχηγείο για την αποστολή Hayabusa2 έστησε στη Woomera η Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA με στόχο βέβαια την επιτυχημένη παραλαβή του δείγματος από τον αστεροειδή Ryugu. Ένα δείγμα που ήρθε σε μορφή κάψουλας και περιέχει δείγματα από το έδαφος και το υπέδαφος του αστεροειδή Ryugu.

If you weren’t in Coober Pedy to see it, we’re bringing it to you!

Watch as the #Hayabusa2 capsule fireball crosses the sky headed for the Woomera Prohibited Area. Thanks to @JAXA_en for capturing this incredible #space moment. @haya2e_jaxa pic.twitter.com/L1cSA9Ep5z

— Australian Space Agency (@AusSpaceAgency) December 5, 2020

Η περιοχή της Woomera είναι μια απαγορευμένη περιοχή στη Νότιο Αυστραλία η οποία χρησιμοποιείτε από το Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας για δοκιμές. Η Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA έχει συνεργαστεί και στο παρελθόν με την Αυστραλία χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη περιοχή. Είναι μια περιοχή πολύ μεγάλη, επίπεδη και ευπρόσιτη έτσι ώστε να μπορεί η ομάδα της να κινηθεί γρήγορα για την ανάκτηση των δειγμάτων. Επιπλέον η μεταφορά των δειγμάτων μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα από την Αυστραλία προς την Ιαπωνία.

Η κάψουλα του Hayabusa2 όπως την εντόπισαν

Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 4.30 ώρα Αυστραλίας – περίπου 19:30 ώρα Ελλάδος το Σάββατο – η κάψουλα εμφανίστηκε στο νυκτερινό ουρανό μέσα σε μια μπάλα φωτιάς κατά την είσοδο της στην ατμόσφαιρα της Γης. Περίπου στα 10 χιλιόμετρα ύψος από την επιφάνεια η κάψουλα ανέπτυξε το αλεξίπτωτο που ενσωμάτωνε και ξεκίνησε την πορεία της προς το έδαφος.

H ομάδα της JAXA στη Woomera της Αυστραλίας έχει συλλέξει την κάψουλα με τα δείγματα από τον αστεροειδή που έστειλε το Hayabusa2

Αφού παρακολούθησαν το ξεχωριστό θέαμα της εισόδου της κάψουλας στην ατμόσφαιρα της Γης, χρησιμοποιήσαν τον ενσωματωμένο πομπό που έχει η κάψουλα για να την εντοπίσουν. Πρόκειται για μια μικρή σε μέγεθος κάψουλα με διάμετρο περίπου 15 ίντσες. Με τη βοήθεια ενός ελικοπτέρου έγινε εφικτός ο εντοπισμός της λίγες ώρες αργότερα και από το σημείο έχουμε πλέον τις πρώτες εικόνες από την πολυταξιδεμένη κάψουλα.

Το ιστορικό της αποστολής Hayabusa2 έως σήμερα

Η αποστολή Hayabusa2 εκτοξεύτηκε από τη Γη στις 3 Δεκεμβρίου του 2014 με προορισμό τον αστεροειδή Ryugu. Είναι ένας αστεροειδής που θεωρείται ότι βρίσκεται αρκετά κοντά στη Γη. Παρόλα αυτά όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό γραφικό επειδή όλα τα ουράνια σώματα κινούνται στο ηλιακό μας σύστημα χρειάζεται αρκετός χρόνος για να φτάσει κανείς σε αυτόν τον αστεροειδή. Το Hayabusa2 κατάφερε να φτάσει στον Ryugu τον Ιούνιο του 2018.

Η αποστολή του ήταν να συλλέξει υλικό από την επιφάνεια του αστεροειδή, αλλά και από το υπέδαφος του. Από την επιφάνεια του αστεροειδή συνέλεξε υλικό στις 22 Φεβρουαρίου 2019. Στη συνέχεια στις 11 Ιουλίου 2019 πυροδότησε μια σφαίρα χαλκού δημιουργώντας ένα μικρό κρατήρα με διάμετρο 10 μέτρα επάνω στον αστεροειδή Ryugu. Από αυτό τον κρατήρα συνέλεξε ένα δεύτερο δείγμα, εκείνο που χρειαζόταν από το υπέδαφος του αστεροειδή.

Λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2019, η ρομποτική διαστημοσυσκευή Hayabusa2 ξεκίνησε το ταξίδι της προς τη Γη. Επόμενος στόχος της είναι να μας επιστρέψει στη Γη τα δείγματα εδάφους που συνέλεξε από τον αστεροειδή Ryugu. Μετά από ένα ταξίδι πολλών μηνών, τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου 2020 αυτό το κομμάτι της αποστολής ολοκληρώθηκε με επιτυχία όταν η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα προσγειώθηκε στη Woomera της Αυστραλίας.

Η πρώτη αποστολή Hayabusa

Από το όνομα Hayabusa2 γίνεται αντιληπτό ότι υπήρχε και προγενέστερη αποστολή με το όνομα Hayabusa, κάτι που είναι γεγονός και ήταν επίσης μια αποστολή συλλογής δειγμάτων εδάφους από αστεροειδή η οποία στέφθηκε με επιτυχία. Η επιτυχία της πρώτης αποστολής Hayabusa, οδήγησε στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της δεύτερης αποστολής.

Render του πρώτου σκάφους Hayabusa επάνω από τον αστεροειδή Itokawa

Οι αποστολές Hayabusa χαρακτηρίζονται από την Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA ως Εξερευνητές Αστεροειδών – Asteroid Explorers – και οι επιτυχίες τους δικαιώνουν την επιλογή του χαρακτηρισμού. Η πρώτη αποστολή Hayubusa εκτοξεύθηκε στις 9 Μαΐου 2003 και στόχο είχε τον αστεροειδή Itokawa (το πλήρες όνομα του είναι 25143 Itokawa).

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2005 το Hayabusa συναντήθηκε με τον αστεροειδή, μελέτησε το σχήμα, την περιστροφή, την τοπογραφία, το χρώμα, τη σύνθεση και τη πυκνότητα του.
Λίγο αργότερα, το Νοέμβριο του 2005 προσεδαφίστηκε στον αστεροειδή, συνέλλεξε δείγματα σε μορφή μικρών κόκκων από τη σύνθεση του και τα επέστρεψε επιτυχώς στη Γη στις 13 Ιουνίου 2010.

Η αποστολή του Hayabusa2 έχει συνέχεια

Αυτή τη φορά η Ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA δεν ακολούθησε την πεπατημένη της πρώτης αποστολής, αλλά έχει σχεδιάσει τη ρομποτική διαστημοσυσκευή με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει μετά και την αποστολή της κάψουλας με το φορτίο από τον Ryugu σε νέο στόχο.

Η πρώτη φωτογραφία που μας έστειλε το Hayabusa2 από τον πλανήτη μας λίγη ώρα μετά την εκτόξευση της κάψουλας με τα δείγματα προς της Γη, ενώ εκείνο συνεχίζει το ταξίδι του

Αφού τα χαράματα της Κυριακής η ρομποτική διαστημοσυσκευή Hayabusa2 μας έστειλε για έρευνα το πολύτιμο φορτίο της, εκείνη συνέχισε την πορεία της προς το νέο στόχο. Μας έστειλε, ενώ απομακρυνόταν από τη Γη, φωτογραφίες του πλανήτη από τον οποίο και ξεκίνησε το μεγάλο της ταξίδι.

Συνεχίζοντας το ταξίδι του, το Hayabusa2 μας έστειλε και μια δεύτερη φωτογραφία από τη Γη, τον πλανήτη από τον οποίο ξεκίνησε πριν έξι περίπου χρόνια

Just spotted #hayabusa2 from #ISS! Unfortunately not bright enough for handheld camera, but enjoyed watching capsule! Thanks Houston & Tsukuba for pointing information!!!

— NOGUCHI, Soichi 野口 聡-(のぐち そういち) (@Astro_Soichi) December 5, 2020

Ο αστροναύτης της Ιαπωνικής διαστημικής υπηρεσίας JAXA, Soichi Noguchi, ο οποίος και βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έκανε ανάρτηση στο tweeter ενημερώνοντας μας πως είδε το Hayabusa2. Όπως σημειώνει δυστυχώς δεν ήταν αρκετά φωτεινό έτσι ώστε να καταφέρει να το φωτογραφήσει.

Το πλάνο για την πορεία του Hayabusa2 και της αποστολής της κάψουλας στη Γη.

Μεταξύ του 2026 και του 2031 η ρομποτική διαστημοσυσκευή Hayabusa2 έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τρείς αστεροειδείς. Τελευταίος σταθμός αναμένεται να είναι ο γρήγορα περιστρεφόμενος μικρο-αστεροειδής 1998 KY26 τον Ιούλιο του 2031. Αυτή θα είναι η πρώτη πτήση κοντά σε ένα τέτοιου τύπου αστεροειδή.

Γιατί «κυνηγάμε» τους αστεροειδείς

Η αποστολή Hayabusa2 όταν αρχικά είχε σχεδιαστεί το 2010 υπολογίστηκε ότι θα κοστίσει περίπου 16,4 δις γιεν ή περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. Η πρώτη διαστημοσυσκευή Hayabusa υπολογίστηκε ότι για την κατασκευή της χρειάστηκαν σχεδόν 12 δις γιέν η περίπου 100 εκατομμύριά δολάρια εκείνη την περίοδο.

Ο αστεροειδής Ryugu (C) JAXA

Όπως είναι λογικό κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί να ξοδέψουμε τέτοια ποσά – ακόμα και αν φαντάζουν μικρά για τα οικονομικά δεδομένα της Ιαπωνίας – όταν αυτές οι αποστολές θα μας προσφέρουν λίγους κόκκους από κάποιους αστεροειδείς προς έρευνα. Αξίζει κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι σαφής για οποιοδήποτε επιστήμονα, ναι, αξίζει και η αιτιολόγηση αρκετά απλή.

Μελετώντας τους αστεροειδείς οι οποίοι είναι πρακτικά υπολείμματα από τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια αποκτούμε σημαντικές γνώσεις.
Γνώσεις που αφορούν τόσο τη δημιουργία των πλανητών, όσο όμως και ζωτικών στοιχείων για τη δημιουργία της ζωής. Τέτοιες έρευνες είναι αυτές που λύνουν συνήθως μεγάλα ερωτήματα των επιστημόνων και τελικά οδηγούν σε ανακαλύψεις που βοηθούν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Ιαπωνική αποστολή Hayuabusa2 μας στέλνει το πρώτο δείγμα από το υπέδαφος αστεροειδούς στη Γη - Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα