Τα έτη από το 2015 μέχρι και το 2018 ήταν οι τέσσερις πιο θερμές χρονιές στη Γη από το 1880

17:43 7/2/2019 - Πηγή: TechBlog

Αν περάσατε πολύ χρόνο έξω το περασμένο καλοκαίρι και είχατε την εντύπωση ότι δεν ήταν και τόσο ζεστό όπως τα προηγούμενα χρόνια, είχατε δίκιο. Η NASA και η NOAA ανακοίνωσαν ότι οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες το 2018 ήταν οι τέταρτες θερμότερες από το 1880. Αυτό σημαίνει ότι το 2018 ήταν το τέταρτο καυτότερο έτος που καταγράφηκε σε πάνω από 100 χρόνια.

Τα πρώτα

τρία πιο καυτά χρόνια ήταν τα έτη 2015, 2016 και 2017. Συνολικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια είναι τα θερμότερα που καταγράφηκαν από το 1880. Η NASA και η NOAA ανέλυσαν τα ίδια δεδομένα ανεξάρτητα και κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα. Οι παγκόσμιες επιφανειακές θερμοκρασίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν κατά 1 βαθμό Κελσίου υψηλότερες από τον μέσο όρο του 19ου αιώνα. Αυτό οφείλεται εν μέρει, σύμφωνα με τη NASA, από τις αυξημένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων θερμοκηπίου που δημιουργούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα.

Η NASA επισημαίνει ότι η δυναμική των καιρικών συνθηκών επηρεάζει τις περιφερειακές θερμοκρασίες, οπότε κάθε περιοχή της Γης δεν είδε παρόμοιες ποσότητες υπερθέρμανσης. Για παράδειγμα, η NOAA διαπίστωσε ότι η ετήσια μέση θερμοκρασία του 2018 για τις παρακείμενες 48 Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η 14η θερμότερη στην ιστορία.

Οι ισχυρότερες τάσεις της αύξησης της θερμοκρασίας παρατηρούνται στην περιοχή της Αρκτικής με συνεχή απώλεια θαλάσσιου πάγου για το 2018. Ο συνδυασμός της απώλειας μάζας από τα παγόβουνα της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής αυξάνει τη στάθμη της θάλασσας. Τα δεδομένα της NASA λαμβάνουν θερμοκρασίες από 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς, μαζί με παρατηρήσεις σχετικά με τις θερμοκρασίες της θάλασσας από πλοία και πλωτήρες, καθώς και μετρήσεις από ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής.

Η NASA σημειώνει ότι με τις τοποθεσίες των μετεωρολογικών σταθμών και τις πρακτικές μέτρησης που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, η ερμηνεία των δεδομένων έχει κάποιο ποσοστό μικρής αβεβαιότητας. Σύμφωνα με στοιχεία της NASA, τα δεδομένα της είναι σωστά με ακρίβεια 0,1 βαθμών Fahrenheit με επίπεδο βεβαιότητας 95%.

Keywords
Τυχαία Θέματα