7 εκατομμύρια άνθρωποι με AIDS δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα

13:33 25/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αγώνα για να εντάξουν περισσότερους ασθενείς σε αντιρετροϊκή θεραπεία και να εφαρμόσουν καλύτερες επιστημονικές μεθόδους και στρατηγικές για την καταπολέμηση του AIDS συνεχίζουν να δίνουν οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Την ανακοίνωση αυτή έκαναν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης για το AIDS, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον.

 Καθώς οι ηγέτες και οι επιστήμονες ετοιμάζονται να συζητήσουν τις

τελευταίες πρωτοβουλίες που απαιτούνται για την αναβάθμιση της θεραπείας σε επίπεδο που θα τερμάτιζε δυνητικά την επιδημία, επτά εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζητούν επειγόντως πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία. Ενώ το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS εκτιμά ότι το 2011, 1.4 εκατομμύρια άνθρωποι άρχισαν να λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, αυτός ο ρυθμός θα πρέπει να διπλασιαστεί ώστε να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος να μπουν 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε αντιρετροϊκή θεραπεία μέχρι το 2015.

«Θα ήταν εξωφρενικό να υποθέσουμε ότι τα αφρικανικά κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την επείγουσα κατάσταση δεδομένων των περιορισμένων πόρων που διαθέτουν αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Δρ. Eric Goemaere, ανώτερος περιφερειακός σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για το HIV/AIDS στη νότια Αφρική. «Αυτή είναι μια κυνική δικαιολογία για τους διεθνείς δωρητές για να οπισθοχωρήσουν σε προηγούμενες δεσμεύσεις τους να τεθεί τέλος στην ασθένεια. Θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ασθενείς».

Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC), λιγότερο από το 15% των ασθενών λαμβάνει την αντιρετροϊκή θεραπεία που χρειάζεται, μόλις το 11% των ιατρικών εγκαταστάσεων παρέχει θεραπεία, και λιγότερο από το 6% των οροθετικών μητέρων έχει πρόσβαση σε αντιρετροϊκά φάρμακα για την πρόληψη μετάδοσης της ασθένειας στα παιδιά τους.

«Δεχόμαστε ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση που αναζητούν απεγνωσμένα αντιρετροϊκή θεραπεία», επεσήμανε ο Thierry Dethier, επικεφαλής της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την άσκηση πίεσης προς τις αρχές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. «Σε πολλές περιπτώσεις, η ασθένεια έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που πεθαίνουν κυριολεκτικά στο κατώφλι του νοσοκομείου».

Πολλές κυβερνήσεις έχουν κάνει σημαντικά και θαρραλέα βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του HIV. Η Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι έχουν σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο στη διεύρυνση των θεραπευτικών προγραμμάτων τα τελευταία χρόνια. Το Μαλάουι ήταν η πρώτη χώρα της Αφρικής που εφάρμοσε πρωτόκολλα πρόληψης της μετάδοσης από τη μητέρα στο παιδί, που προβλέπουν τη δια βίου θεραπεία για οροθετικές εγκύους ή θηλάζουσες μητέρες. Η Μοζαμβίκη σύνεστησε πρόσφατα ένα παρόμοιο πρωτόκολλο, προβλέποντας καλύτερη θεραπεία πρώτης γραμμής και παρακολουθώντας την πρόοδο της θεραπείας με έλεγχο του ιικού φορτίου.

Ωστόσο, τα σχέδια για την κλιμάκωση και την αναβάθμιση της θεραπείας κινδυνεύουν να καταστραφούν εντελώς καθώς αδρανοποιείται η διεθνής βοήθεια, με το

Keywords
Τυχαία Θέματα