ΑΚΕΛ: Ανησυχία για προσεγγίσεις της αντιπολίτευσης στο Κυπριακό

13:12 17/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία και ανησυχία του κόμματός του για προσεγγίσεις που διατυπώνονται από την αντιπολίτευση, από τη μια “να εγκαταλείψουμε το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης και να ξεκινήσουμε από την αρχή, από μηδενική βάση” και από την άλλη “να διευρυνθούν οι συνομιλίες και να συμμετέχει σε αυτές και η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση με το σκεπτικό ότι έτσι θα καταδείξουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας”.

Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα Πέτρου Μιχαήλ στην Ορά

Λάρνακας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού αναφερόμενος στην προσέγγιση για ξεκίνημα από την αρχή, έθεσε διάφορα ερωτήματα: “Δεν απαντούν όμως, να διαγράψουμε τα πάντα για να διεκδικήσουμε τι; Έχοντας ποιους στο πλευρό μας; Ποιος θα μας υποστηρίξει αν εγκαταλείψουμε ό,τι συμφωνήσαμε; Ποιος μας εγγυάται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία δεν θα θέσει επίσημα τη διχοτόμηση στο τραπέζι και εφ’ όσο είναι οικονομικά ισχυρότερη και με δυνατούς συμμάχους δεν θα πείσει γι ΄ αυτή τη θέση;”.

Εκτός κι αν πλέον όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τη συμφωνημένη λύση, συνέχισε, έχουν συνειδητά συμβιβαστεί με την ιδέα ενός μισού, αλλά ελληνικού κράτους.

“Έστω κι αν δεν είναι αυτό που εννοούν, με την προσέγγιση τους σε αυτό θα καταλήξουμε. Στη διχοτόμηση. Με όσο πατριωτισμό κι αν περιβάλλουν τις θέσεις τους, εκεί οδηγούν. Σε αυτό που ήθελαν ανέκαθεν οι εχθροί της Κύπρου είτε βρίσκονταν στα στρατηγεία του ΝΑΤΟ, είτε στα στρατηγεία της Άγκυρας”, πρόσθεσε.

Οσον αφορά την προσέγγιση διεύρυνσης των συνομιλιών με συμμετοχή Τουρκίας και ΕΕ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι “επιχειρηματολογούν υπέρ αυτής της πρότασης με το σκεπτικό ότι έτσι θα καταδείξουμε την αδιαλλαξία της Τουρκίας κι ότι θα την αναγκάσουμε να καταθέσει τις θέσεις της για να την εκθέσουμε διεθνώς”.

Μήπως όμως, διερωτήθηκε, η ανοχή που επιδεικνύει μερίδα της διεθνούς κοινότητας έναντι των τουρκικών θέσεων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας;

“Κάθε άλλο. Γνωρίζουν καλά τις τουρκικές θέσεις αλλά τα συμφέροντα τους επιβάλλουν να τοποθετούνται με το συγκεκριμένο τρόπο. Επιπλέον, η συμμετοχή εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα έχει καθοριστική σημασία, αφού η Ένωση δεν έχει κοινή εξωτερική πολιτική με δεσμευτικό χαρακτήρα».

Οι χώρες μέλη της, σημείωσε, θα εξακολουθήσουν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση.

“Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό που θα επιδιωχθεί είναι η επιβολή άποψης στην αδύνατη πλευρά που είναι η δική μας. Αν όχι τότε θα θεωρηθεί ότι το Κυπριακό δεν λύεται και θα αφεθεί να διολισθαίνει προς τη διχοτόμηση”, πρόσθεσε.

Συνεπώς, είπε, μόνο σε περιπέτειες, κινδύνους και σε επανάληψη πικρών εμπειριών του παρελθόντος θα μας οδηγήσουν τέτοιες προσεγγίσεις.

Μέσα στο σύστημα που ζούμε, όπου το συμφέρον του ισχυρού βαφτίζεται και δίκαιο, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για το έγκλημα διαρκείας που διαπράττει στην Κύπρο, αλλά αφήνεται να αναβαθμίζει το ρόλο της.

“Επιδι

Keywords
Τυχαία Θέματα