Αναγκαία η υπευθυνότητα και συνευθύνη έναντι της Τρόικας

13:27 29/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σκληρή λιτότητα δεν βγάζει την οικονομία από το αδιέξοδο, διαμηνύει η ΣΕΚ, αναφερόμενη σε ανάγκη για υπευθυνότητα και συνευθύνη από όλες τις πλευρές για διαχείριση της κρίσης.

Ενόψει της νέας αποστολής της Τρόικας στην Κύπρο, η ΣΕΚ αναφέρει πως Κυβέρνηση, κόμματα, κοινωνικοί εταίροι και παραγωγικοί φορείς, έχουν ύψιστο χρέος

να επιδείξουν μέγιστη υπευθυνότητα και αγαστή συνεργασία για να αντιμετωπισθούν με ανοικτό πνεύμα και συναντίληψη τα καίρια κοινωνικοοικονομικά ζητήματα που αναφύονται.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Συντεχνίας, πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η εξεύρεση δίκαιων λύσεων στα επί μέρους προβλήματα και κατ’ επέκταση η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης για απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορεί να είναι μονόπλευρα σε βάρος των μισθωτών, αλλά να κατανέμονται ανάλογα με τις αντοχές της κάθε εισοδηματικής τάξης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η ΣΕΚ αναφέρει πως σε κρατικό επίπεδο επιβάλλεται η εισαγωγή δέσμης αποτελεσματικών μέτρων που θα αποσκοπεί, πρώτον, στο νοικοκύρεμα των κρατικών δαπανών, δεύτερον, στην αύξηση της παραγωγικότητας, τρίτον, στη δραστική αύξηση της εισπρακτικής ικανότητας των φορουπηρεσιών και τέταρτον, στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, συνεχίζει η ΣΕΚ, θα πρέπει να αποφευχθούν τα μέτρα σκληρής λιτότητας τύπου Ελλάδας που γονατίζουν τα πλείστα νοικοκυριά και τις ασθενέστερες τάξεις του λαού, σύροντας την οικονομία σε φαύλο κύκλο.

«Ολοι ανεξαιρέτως οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι οι μισθωτοί δεν μπορεί να είναι η εύκολη λύση για ενίσχυση των δημοσιονομικών, λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψη πως η ανταγωνιστικότητα επιτυγχάνεται με πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης και όχι με πετσόκομμα των μισθών και των ωφελημάτων των μη προνομιούχων», αναφέρει.

Οσον αφορά στην απασχόληση, η ΣΕΚ δηλώνει πως οι εργοδότες μπορούν να συμβάλουν στη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής αποφεύγοντας την εκμετάλλευση των Κοινοτικών ως φθηνών εργατικών χεριών, εκτοπίζοντας το ντόπιο δυναμικό από την αγορά εργασίας. Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις μπορούν να επιδείξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό το κοινωνικό τους πρόσωπο αποφεύγοντας στο μέτρο του δυνατού τις απολύσεις, συγκρατώντας την καλπάζουσα ανεργία.

«Μπροστά στη νέα τάξη πραγμάτων, απαιτείται συνευθύνη απ’ όλους για ορθολογιστική διαχείριση της κρίσης χωρίς αδυσώπητες αντιπαραθέσεις και κοινωνικές συγκρούσεις, με μοναδικό σκοπό την ταχεία έξοδο από την ύφεση και διαφύλαξη του βιοτικού επιπέδου όλων των ομάδων του πληθυσμού», δηλώνει η ΣΕΚ.

Καταλήγοντας, η ΣΕΚ διαμηνύει πως «μέσα από κοινωνικό διάλογο και διαβούλευση μπορούμε να αποδείξουμε ότι έχουμε τα κότσια να κρατηθούμε όρθιοι φθάνοντας ξανά στην κοινωνική καταξίωση και την ευημερία».

Keywords
Τυχαία Θέματα