Ανησυχία στο ΝΑΤΟ για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει κινεζικούς πυραύλους

17:29 4/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τη δυσφορία και ανησυχία του ΓΓ του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ουάσιγκτον για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει κινεζικούς πυραύλους, μεταφέρει δημοσίευμα του έντυπου ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe.

Σύμφωνα με το έντυπο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal (30 Σεπτεμβρίου) επιβεβαίωσε την ανησυχία

της Συμμαχίας εξαιτίας της εν λόγω απόφασης, αλλά τόνισε ότι «δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία επίσημη απόφαση» από τουρκικής πλευράς. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους διαμηνύουν ότι «οι συζητήσεις επί του θέματος πρέπει να συνεχιστούν».

Η επιλογή της κινεζικής εταιρείας China Precision Machinery Import and Export Corp (CPMIEC), μετά από σχετικό διαγωνισμό του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στον οποίο συμμετείχαν αμερικανικές, ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, ενοχλεί το ΝΑΤΟ για δύο κυρίως λόγους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Πρώτον, υπάρχει αμφισβήτηση κατά πόσο οι πύραυλοι αυτοί είναι επιχειρησιακά συμβατοί με τους νατοϊκούς πυραύλους Patriot που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.

Δεύτερο, η επιλογή της κινεζικής εταιρείας καθίσταται προβληματική λόγω της στάσης της Κίνας στη συριακή κρίση, καθώς το Πεκίνο υποστηρίζει σθεναρά τον Bassar al-Assad. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πώληση όπλων προς το Ιράν, τη Συρία και τη Βόρεια Κορέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα