Απαιτούνται εκατομμύρια για καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρομαχικών

17:16 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για το Υπουργείο Άμυνας για το έτος 2011 συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, με τους βουλευτές να εγείρουν μια σειρά από θέματα, όπως την καταστροφή πεπαλαιωμένων πυρομαχικών και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από στρατιώτες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου είπε ότι υπάρχουν μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που χρονολογούνται από την περίοδο 1940-45 και είναι αποθηκευμένες σε στοιβάδες στην ύπαιθρο, αναμένοντας την καταστροφή τους.

«Το θέμα

είναι τρομακτικό», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, προσθέτοντας ότι καταστράφηκαν 3,5 χιλ τόνοι πυρομαχικών με επικίνδυνο τρόπο.

Είπε ότι απαιτούνται 12,8 εκ ευρώ για να ληφθούν μέτρα προστασίας για καταστροφή των πυρομαχικών που απομένουν, ενώ πρόσθεσε ότι αν συνεχιστεί η ίδια διαδικασία «θα υπάρξουν θύματα». Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, οι αναφορές αυτές έγιναν από τον ίδιο τον Αρχηγό της ΕΦ εντός της Επιτροπής.

Ερωτήματα για το θέμα των δεκάδων εκατομμυρίων που θα χρειαστούν για καταστροφή πυρομαχικών, έθεσε κατά τη διάρκεια δηλώσεών της η Βουλευτής ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, διερωτούμενη «τι προγραμματισμός είχε γίνει για να συσσωρευτεί τέτοιος αριθμός πυρομαχικών και να απαιτούνται τόσα εκατομμύρια για την καταστροφή του».

Ανέφερε ακόμη ότι ρώτησε επίσης αν τα πυρομαχικά στάληκαν στην Κύπρο επί Υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου «για να τα ξεφορτωθούν». Ανέφερε ότι δεν μπόρεσε να δοθεί απάντηση αλλά ότι το θέμα θα διερευνηθεί και θα απαντηθεί γραπτώς μετά από ρητές οδηγίες του Υπουργού Άμυνας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού αναφέρθηκε στο θέμα της κλοπής χρησιμοποιημένων πυρομαχικών για σκοπούς πώλησης των μετάλλων, προσθέτοντας ότι κατά τη διαδικασία ελλοχεύουν κίνδυνοι για ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με τον κ. Δαμιανού, το θέμα αφορά την ασφάλεια πολιτών αλλά και αλλοδαπών, που χρησιμοποιούνται από εταιρείες για να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Εξάλλου, ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι προκύπτουν σοβαρά ζητήματα λόγω της γειτνίασης πεδίων βολής με κατοικημένες περιοχές.

Το Υπουργείο Άμυνας, είπε, παρέθεσε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνονται, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει και η δέσμευση του Υπουργού ότι το θέμα παρακολουθείται διαρκώς.

Χρήση ναρκωτικών στην ΕΦ

Οι βουλευτές εξέφρασαν ανησυχία για τη χρήση ναρκωτικών ουσιών από μέλη της ΕΦ.

«Ένα 12% και πλέον από τους φαντάρους μας, μέσα από ένα δειγματοληπτικό επιστημονικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών», είπε ο κ. Γεωργίου.

Πρόσθεσε ότι το θέμα χρήζει συλλογικής διευθέτησης και είπε ότι ένα μέτρο είναι ενδεχόμενα και η μείωση της στρατιωτικής θητείας.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό» είναι για την κ. Χαραλαμπίδου η «παραδοχή του Αρχηγού ότι σήμερα ένα 12% όσων υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά κάνουν χρήση ναρκωτικών». Θεωρώ, ανέφερε, «πολύ ψηλό το ποσοστό και πρέπει ως Πολιτεία να βρούμε τρόπους να το διαχειριστούμε και όχι μόνο στο στρατό, αλλά ευρύτερα».

Σε αναφορά της στο θέμα της μείωσης της θητείας είπε ότι ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε την Επιτροπή ότι «για να γίνει εφικτή θα πρέπει να γίνει αναδιοργάνωση της ΕΦ και παραδέχθηκε ότι τα 2 χρόνια θητείας είναι υπερβολικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όχι μόνο κοινωνικά αλλά και άλλου είδους».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας είπε ότι η χρήση ναρκωτικών ουσιών από κληρωτούς στρατιώτες αποτελεί το «μεγάλο εφιάλτη» για την ΕΦ, καθώς «12% των κληρωτών στρατιωτών φαίνεται να είναι χρήστες ναρκωτικών».

Συμπλήρωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και μόνιμα στελέχη φαίνεται ότι είναι χρήστες, ενώ πρόσθεσε ότι με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δεν μπορούν να γίνουν οι ενδεδειγμένοι έλεγχοι και να ληφθούν μέτρα.

Είπε ότι η ΕΔΕΚ κάλεσε τον Υπουργό Άμυνας να ληφθούν χωρίς καθυστέρηση όλα τα αναγκαία μέτρα, σε συνεργασία με άλλε κρατικές υπηρεσίες και ΜΚΟ, ώστε η μάστιγα των ναρκωτικών να αντιμετωπιστεί.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στις δαπάνες για στέγαση των διαφόρων τμημάτων και υπηρεσιών του Υπουργείου, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν σε 52,7%. Εξήγησε ότι «η μεγάλη αύξηση οφείλεται στη μεταστέγαση της ΛΑΕΦ Λευκωσίας». Ζητήσαμε από το Υπουργείο Άμυνας, είπε, «να επαναδιαπραγματευτεί τα ενοίκια σε μια προσπάθεια να στεγαστούν διάφορες υπηρεσίες σε άλλα κτίρια με πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο».

Ανέφερε παράλληλα ότι «ήδη αποφασίστηκε να καταργηθούν τα κατά επαρχία στρατολογικά γραφεία και οι υπηρεσίες αυτές να μεταφερθούν στα γραφεία εξυπηρέτησης του πολίτη».

Αναφερόμενος στο θέμα της αντικατάστασης αμιαντολαμαρίνων σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Γεωργίου είπε ότι ο σχεδιασμός και προγραμματισμός του Υπουργείου Άμυνας για την πιο έγκαιρη αντικατάστασή τους «καλά κρατεί για χρόνια». Προειδοποίησε ότι «οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την υγεία των στρατιωτών είναι τεράστιοι».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στη δαπάνη 2,5 εκ. ευρώ «για την ανέγερση υπόστεγου συντήρησης ελικοπτέρων στην αεροπορική βάση Λακατάμιας».

Τρεις και μόνο μήνες μετά την τελική ολοκλήρωση του έργου, είπε, «στις 22 Ιανουαρίου 2010 δόθηκαν διαταγές για τη διάλυση αυτής της μονάδας με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων να μην αξιοποιείται από την Εθνική Φρουρά».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή ζήτησε «από τον Υπουργό Άμυνας να διορίσει πάραυτα ερευνών λειτουργό και συνεννόηση και συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία αυτή η υπόθεση να προχωρήσει».

Για ακραίες περιπτώσεις στο στράτευμα έκανε εξάλλου λόγο η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, αναφερόμενη σε συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία είχε ζητήσει να γίνει διερεύνηση.

«Σήμερα, τόσο ο Υπουργός Άμυνας, όσο ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αλλά και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής και οι τρεις συμφώνησαν ότι υπάρχει μείζον θέμα για συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία είχαμε ζητήσει να γίνει διερεύνηση», ανέφερε η κ. Χαραλαμπίδου.

Σύμφωνα με την Βουλευτή «ο κ. Υπουργός είπε ότι ‘συμφωνώ μαζί σας, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, ούτε είναι δυνατόν να υπηρετούν τέτοιοι αξιωματικοί στην Εθνική Φρουροί’, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ, είπε ότι ‘με προσβάλλει το θέμα της ανοχής αυτών των ανθρώπων στο Στρατό’».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι πρόκειται για ανθυπύλαρχο που υπηρετεί στην ΕΦ και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε από την πλευρά του ότι οι ιδιωτικοποιήσεις, πέραν του ότι δεν αποτελούν μια κερδοφόρα διαδικασία από δημοσιονομικής άποψης, είναι και ζημιογόνες για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Όπως δήλωσε, εγείρονται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας και άμυνας από τις απαράδεκτες, όπως είπε, κυοφορούμενες ιδιωτικοποιήσεις και τις σχετικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση.

Το Υπουργείο Άμυνας, συμπλήρωσε εξετάζει αυτή τη στιγμή ζητήματα που αφορούν τη Cyta, την Αρχή Λιμένων Κύπρου και σε μικρότερο βαθμό της ΑΗΚ.

Ο κ. Σαρίκας αναφέρθηκε, τέλος, στη χρήση κυπριακών προϊόντων για τη σίτιση των στρατιωτών της ΕΦ, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο στη δύσκολη εποχή που ζούμε, να προκηρύσσονται προσφορές και οι Κύπριοι παραγωγοί να μην μπορούν να υποβάλλουν προσφορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα