Διεύρυνση διμερών σχέσεων επιθυμεί η Παπούα Νέα Γουινέα

12:33 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την επιθυμία της για διερεύνηση νέων τομέων συνεργασίας Κύπρου και Παπούα Νέας Γουινέας όπως η ναυτιλία εξέφρασε η νέα Ύπατη Αρμοστής της χώρας στην Κύπρο Winnie Anna Kiap, με έδρα το Λονδίνο, κατά τη διάρκεια της τελετής των διαπιστευτηρίων της, στο Προεδρικό.

Από

την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε την κ. Kiap για το Κυπριακό, τα ενεργειακά και την οικονομία και εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για την έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στον μέγιστο βαθμό.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση «επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η κα Kiap αναφέρθηκε σε δυο νεαρούς Κύπριους που στη δεκαετία του 1950 εγκαταστάθηκαν στην Παπούα Νέα Γουινέα και έφτιαξαν μεγάλες εμπορικές αυτοκρατορίες που συνεισφέρουν σημαντικά στην εθνική οικονομία της χώρας και προσφέρουν εργοδότηση σε πολίτες της χώρας».

Ανέφερε, προστίθεται, «ότι συνάντησε μέλη μιας από τις οικογένειες που ζουν στην Κύπρο, με σκοπό μια τρίτη γενιά υπηκόων της Παπούα Νέας Γουινέας να γνωρίσει τον πολιτισμό και τη ζωή του προγόνου τους που άφησε αυτή την όμορφη χώρα για μια άλλη».

Ίσως και σήμερα, είπε, «άλλοι νεαροί να μπορέσουν να αναζητήσουν την τύχη τους εκεί και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της χώρας».

Παράλληλα η κ. Kiap αναφέρθηκε στα κοινά που έχουν οι δύο χώρες όπως την κοινή αποικιακή κληρονομιά, την ιδιότητα μέλους σε διάφορους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, η ομάδα χωρών ΑΚΕ – ΕΕ (χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού) και η Κοινοπολιτεία.

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, ανέφερε και εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχει πεδίο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων προς αμοιβαίο όφελος.

Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι επιλεγμένοι υπήκοοι της χώρας έχουν παρακολουθήσει αυτά τα πλήρως επιχορηγημένα προγράμματα κατάρτισης στην Κύπρο και ωφελήθηκαν από αυτή την εμπειρία.

Είπε επίσης ότι επιθυμεί να εξερευνήσει νέους τομείς για συνεργασία των δύο χωρών που θα μπορούσαν να είναι προς αμοιβαίο όφελος και ανέφερε ως παράδειγμα τη ναυτιλία.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Παπούα Νέας Γουινέας βασίζονται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και αρχές και ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση αυτών των δεσμών και της συνεργασίας των δύο χωρών στον πολιτικό τομέα αλλά και σε άλλους τομείς, προς αμοιβαίο όφελος.

Εξέφρασε την ετοιμότητα της Κυβέρνησης για την έναρξη διαβουλεύσεων με στόχο την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των δύο χωρών στον μέγιστο βαθμό, αφού μέχρι στιγμής Κύπρος και Παπούα Νέα Γουινέα δεν έχουν υπογράψει διμερείς συμφωνίες, καθώς και την προθυμία της Κύπρου να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των πολυδιάστατων σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Παπούα Νέας Γουινέας και της ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, στο πλαίσιο της Αποστολής των Καλών του Υπηρεσιών, που στοχεύει σε μια δίκαιη, βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ, παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα.

Η λύση, πρόσθεσε, «πρέπει να υπηρετεί πάνω από όλα τα νόμιμα συμφέροντα και να είναι προς όφελος του κυπριακού λαού στο σύνολο του και όχι οποιασδήποτε τρίτης χώρας». Ανέφερε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι κατάλληλα και πλήρως προετοιμασμένες για να διασφαλίσουν ότι οι πιο πάνω στόχοι είναι κοινοί και ότι οι διαπραγματεύσεις θα τελεσφορήσουν».

«Δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη μία αποτυχία», είπε.

Είναι επίσης ισχυρή πεποίθηση μου, τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ότι η ουσιαστική εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία είναι επιθυμητή.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο λαός της Κύπρου είναι δεσμευμένοι να εργαστούν σκληρά για να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα οικονομική κρίση και τις οδυνηρές συνέπειες της αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Στόχος, είπε, είναι η ανάπτυξη διάφορων τομέων της οικονομίας, με την επικέντρωση να είναι στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας.

Σε αναφορά του στην ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, σημείωσε ότι «η δημιουργία ενός δικτύου έργων μεταφοράς φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο θα ενδυναμώσει την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία και θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις, παρέχοντας έτσι μια σημαντική ώθηση όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής».

Στην τελετή παρίσταντο ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παναγιώτης Αντωνίου και ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας Νέαρχος Παλάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα