Διεύρυνση στο προβάδισμα των Βρετανών Εργατικών

16:32 12/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων (38% έναντι 30%) δίνει στους Εργατικούς της αντιπολίτευσης έναντι των κυβερνώντων Συντηρητικών δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Guardian στη Βρετανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα των Εργατικών από το Μάρτιο.

Ο ηγέτης του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ συγκεντρώνει καλύτερα ποσοστά από τον αρχηγό των Τόρις και πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σε σχεδόν

όλα τα ερωτήματα, με εξαίρεση το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός. Εκεί ο κ. Κάμερον προηγείται με 32% έναντι 27% του κ. Μίλιμπαντ.

Η Guardian σημειώνει ότι παρά το γεγονός πως στη διάρκεια του τελευταίου μήνα καταγράφηκε η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών στη Βρετανία, στην πολιτική ατζέντα κυριάρχησε το ζήτημα της αύξησης του κόστους στα τιμολόγια των εταιρειών παροχής ενέργειας από το οποίο οι Συντηρητικοί απέτυχαν να αποκομίσουν οφέλη, χάνοντας τέσσερις μονάδες.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης υποδηλώνει μια οριστική βελτίωση για το Εργατικό κόμμα μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι. Τη βελτίωση αυτή η εφημερίδα την αποδίδει στο ότι ο Εντ Μίλιμπαντ κατάφερε τους τελευταίους μήνες πλήγμα στην κυβέρνηση αναφορικά με την επέμβαση στη Συρία και στο ότι δεσμεύθηκε να «παγώσει» τα τιμολόγια ενέργειας.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι από τα ευρήματα της δημοσκόπησης προκύπτει πως η αντίληψη του κόσμου και για τους δύο ηγέτες είναι συνολικά αρνητική, ωστόσο, στις πέντε από τις έξι ερωτήσεις χαρακτήρα, ο κ. Μίλιμπαντ προηγείται.

Ειδικότερα, το 32% πιστεύει ότι είναι πιο έντιμος από τους περισσότερους πολιτικούς σε σχέση με το 29% του κ. Κάμερον, το 36% έναντι του 25% θεωρεί ότι κατανοεί τους πολίτες, ενώ το 44% πιστεύει ότι ο σημερινός Βρετανός πρωθυπουργός έχει περισσότερο στιλ και λιγότερη ουσία κάτι για το οποίο ισχύει σε ποσοστό 31% για τον αρχηγό των Εργατικών. Στην κρίσιμη ερώτηση όμως για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Εντ Μίλιμπαντ συνεχίζει να είναι πίσω από τον Ντέιβιντ Κάμερον κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Και ο πρωθυπουργός πάντως έχει χάσει έξι μονάδες από τον Ιανουάριο του 2011. Επίσης ο κ. Κάμερον συνεχίζει να προηγείται σημαντικά του αντιπάλου του στο θέμα της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων (χάνοντας όμως και εκεί 11 μονάδες από το Δεκέμβριο του 2011).

Αναφορικά με τα υπόλοιπα κόμματα η εφημερίδα σχολιάζει ότι για πρώτη φορά ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) προηγείται σε ποσοστό δημοτικότητας από το κόμμα του, καταγράφοντας ποσοστό 13%, γεγονός που τον κατατάσσει μπροστά από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ.

Η εφημερίδα επισημαίνει δε πως οι γυναίκες προτιμούν σε ποσοστό 45% τους Εργατικούς σε σχέση με το 26% που δείχνουν την προτίμησή τους στους Τόρις.

Keywords
Τυχαία Θέματα