Διμερείς σχέσεις, ενέργεια, διεθνή ζητήματα και Κυπριακό στις συνομιλίες Λαβρόφ- Βενιζέλου

19:44 30/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνομιλίες με ευρύτατη ατζέντα είχαν σήμερα το μεσημέρι, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα, με τον Έλληνα ομόλογο του και Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών μεταξύ άλλων βρέθηκε και το Κυπριακό, όπου σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ «υπάρχουν επιφυλάξεις μεν, πλην όμως επικρατεί κλίμα αισιοδοξίας».
Όσον αφορά διεθνή θέματα συζητήθηκαν, όπως ανέφερε

ο κ. Λαβρόφ, το θέμα της Συρίας, οι προοπτικές της διευθετήσεως του μεσανατολικού προβλήματος, του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος βάσει των τελευταίων εξελίξεων, ενώ πρόσθεσε ότι «η Νοτιοδυτική Ευρώπη ως περιοχή είναι εξαιρετικά σημαντική για τις εξελίξεις στο σύνολο της ηπείρου μας. Με τους Έλληνες συνομιλητές μας εκδηλώσαμε το αμοιβαίο μας ενδιαφέρον, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα, η ασφάλεια, να αναπτύσσονται αμοιβαίως επωφελείς και εποικοδομητικές σχέσεις καλής γειτονίας, μεταξύ όλων των κρατών των Βαλκανίων».
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του ανέφερε ότι σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί, πνευματικοί, θρησκευτικοί, πολιτιστικοί, πολιτικοί, αμυντικοί και οικονομικοί δεσμοί που συνδέουν τις δύο χώρες, κάνοντας λόγο για μία «στρατηγική εταιρική σχέση» μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Αναφερόμενος στις Κοινές Δηλώσεις που υπογράφηκαν ο κ. Βενιζέλος είπε ότι δεν είναι τυπικά κείμενα, «αλλά είναι μια στέρεη, πρόσθετη νομική βάση για την ώθηση που θέλουμε να δώσουμε στις διμερείς σχέσεις μας».
Παράλληλα ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην αμυντική διάσταση της συνεργασίας των δύο χωρών, στην οποία όπως είπε θα δοθεί η «αναγκαία έμφαση», καθώς και στο θέμα της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, που τέθηκε επίσης επί τάπητος με αιχμή την προώθηση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης– Ρωσίας.
Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στους δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, λέγοντας ότι αναπτύσσεται σε καλό επίπεδο η εμπορική και η οικονομική συνεργασία μεταξύ τους. Όπως είπε συζητήθηκαν τα σχέδια της περαιτέρω κλιμάκωσης της συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που εκπονεί και προωθεί η Κυβέρνηση της Ελλάδος και το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την αμοιβαία συνεργασία μεταξύ ελληνικών και ρωσικών επιχειρήσεων», σύμφωνα με τη μετάφραση.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα η περαιτέρω εμβάθυνση της οικονομικής εταιρικής σχέσης των δύο χωρών να συνεισφέρει πραγματικά στη διευθέτηση των υποχρεώσεων, τις οποίες έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση για την υπέρβαση των φαινομένων της κρίσης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην υπογραφή Κοινής Δήλωσης για την ανακήρυξη του 2016 ως Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος Ελλάδας στη Ρωσία, όπου όπως είπε ο κ. Λαβρόφ, «προωθούμε συγκεκριμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων στα πλαίσια αυτού του εξαιρετικά σημαντικού γεγονότος. Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτές οι εκδηλώσεις θα κινήσουν το ζωντανό και ευρύ ενδιαφέρον των πολιτών μας τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ελλάδα».
Ο κ. Λαβρόφ αναφερόμενος στην επικείμενη Ελληνική Προεδρία της ΕΕ εκτίμησε όπως είπε «την αποφασιστικότητα των Ελλήνων φίλων μας να προωθήσουν το επικείμενο διάστημα την ημερήσια διάταξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ», λέγοντας ότι αυτό αφορά, πρωτίστως, το πρόβλημα της χορήγησης αδειών εισόδου-βίζας, με προοπτική την περαιτέρω φιλελευθεροποίηση και με ιδεώδες την άρση του καθεστώτος χορήγησης αδείας εισόδου καθώς και την ανανέωση των διαπραγματεύσεων επί της νέας συμφωνίας που σταμάτησε, όχι με ρωσική ευθύνη, όπως είπε, « για τη συμφωνία συνεργασίας Ρωσίας και ΕΕ, ούτως ώστε να πληρωθεί από ένα νέο ανανεωμένο πρακτικό περιεχόμενο εταιρικών σχέσεων για τον εκσυγχρονισμό των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ερωτηθείς πώς βλέπει η Μόσχα την Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων και τι αναμένει σε απτά αποτελέσματα που θα σημάνει τη βελτίωση πραγματικά των διμερών σχέσεων, ο κ. Λαβρόφ απάντησε: «να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των οικονομικών δρώντων, μεταξύ των επιχειρήσεων, ελληνικών και ρωσικών, με τη συμμετοχή των επίσημων Αρχών της Ελληνικής Δημοκρατίας με συμφωνίες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ακριβώς την ασφάλεια των επενδύσεων».
Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του είπε ότι «δική μας αποστολή είναι να διαμορφώσουμε ένα σταθερό και καθαρό πολιτικό πλαίσιο. Να διατυπώσουμε την πολιτική βούληση των δυο κυβερνήσεων, προκειμένου ν’ αναληφθούν σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ρωσικές στην Ελλάδα και ελληνικές στη Ρωσία τόσο από το δημόσιο, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό θέλουμε, αυτό προσδοκούμε». Επανέλαβε ότι η Ελλάδα προσφέρεται για άμεσες ξένες επενδύσεις, ενώ ανέφερε ότι «θέλουμε ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και κατασκευαστικές επιχειρήσεις να είναι παρούσες στη ρωσική αγορά».
Για το θέμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων και αν υπήρξε υποκλοπή συνδιαλέξεων και παρακολούθηση Ελλήνων Ηγετών , αλλά και πώς αντιμετωπίζει τέτοια δραστηριότητα η Ρωσία ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έχει τεθεί στην Αμερικανική Κυβέρνηση και η συζήτηση είναι «ανοιχτή, καλόπιστη, με στόχο να διαμορφωθεί ένα διεθνές πλαίσιο, που είναι διαφανές και διέπεται από κανόνες νομιμότητας. Βεβαίως, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται στο επίπεδο των σχέσεων ΕΕ και ΗΠΑ». Πρόσθεσε δε ότι «είναι προφανές ότι μεταξύ φίλων και συμμάχων, αλλά και μεταξύ όλων των κρατών-μελών της διεθνούς κοινότητας, πρέπει να υπάρχουν απλοί πρακτικοί κανόνες. Nα γίνεται σεβαστή η διπλωματική δεοντολογία και το Διεθνές Δίκαιο».
Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πεπεισμένος ότι «όλοι γνώριζαν τα πάντα ή μπορούσαν να εικάσουν για τα πάντα. Τώρα απλώς υπάρχει τέτοιος φόβος, διότι γίνεται δημόσια αναφορά περί ενός γεγονότος, το οποίο δεν είθισται να συζητείται» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν προφανώς άλλα ζητήματα, τα οποία τίθενται υπό αυτή την έννοια, γι΄ αυτό έχουμε αρκούντως φιλοσοφική στάση και καταλαβαίνω όλη την υποκρισία της φρασεολογίας ότι “δεν κάνουμε τίποτα, το οποίο δεν κάνουν οι άλλοι”».

Keywords
Τυχαία Θέματα