Εκμετάλλευση ήλιου και αέρα για τουρισμό προωθεί η Επιτροπή Εμπορίου

17:44 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη δυνατότητα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού στα πλαίσια της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη Διασυνοριακή Περίθαλψη των Ευρωπαίων Πολιτών, συζήτησε σήμερα μεταξύ άλλων η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Συγκεκριμένα θα προωθηθεί ο φωτοθεραπευτικός τουρισμός με την ηλιοφάνεια που έχει η Κύπρος μας για ασθενείς που την χρειάζονται αλλά και ο αέρας, το οξυγόνο σε ορισμένες περιοχές της Κύπρου,

όπως είναι η Κυπερούντα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε πως η Επιτροπή στήριξε και πολλές φορές απαίτησε να υπάρξει προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού – είτε θρησκευτικός, είτε πολιτιστικός, είτε αθλητικός, είτε ιατρικός – που είναι μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην πατρίδα μας εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών, αλλά και των διαφόρων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε από άλλες χώρες όχι μόνο της περιοχής αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο ιατρικός τουρισμός είναι ακριβώς, σημείωσε, ένας σημαντικός τομέας που μπορεί η Κύπρος να αναδειχθεί και να φέρει τεράστια θετικά αποτελέσματα. Ιδιαίτερα, ανέφερε, με την ψήφιση της νομοθεσίας για την Διασυνοριακή Περίθαλψη ευνοείται η Κύπρος να αναπτύξει ποικιλοτρόπως και παντοιοτρόπως τον ιατρικό τουρισμό.

«Ήδη στην πατρίδα μας και από τα δημόσια νοσηλευτήρια και από τα ιδιωτικά υπάρχει υποδομή για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ακριβώς αυτού του είδους του τουρισμού που θα επιφέρει τεράστιες ωφέλειες σε όλους τους τομείς και στον τουρισμό και στον ιατρικό τομέα και στον κοινωνικό και στον οικονομικό», ανέφερε.

Γι αυτό, πρόσθεσε, «επικεντρωνόμαστε και σε 15 ημέρες με την παρουσία και του Υπουργού Εμπορίου και του Υπουργού Υγείας θα εγκύψουμε στο όλο ζήτημα και πιστεύω ότι άμεσα θα προωθηθεί αυτή η περίπτωση του ειδικού ενδιαφέροντος τουριστικού προϊόντος που είναι ο ιατρικός τουρισμός και με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την οικονομία του τόπου και ευρύτερα θα στηρίξουμε την ανάπτυξη μέσα από αυτή την ειδική μορφή τουρισμού».

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι είναι από όλους παραδεκτό ότι το τουριστικό μας προϊόν θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να εμπλουτιστεί και με άλλες μορφές τουρισμού όπως ο αθλητικός, ο συνεδριακός, ο θρησκευτικός αλλά και ο ιατρικός του οποίου την δυνατότητα ανάπτυξης συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εμπορίου.

Δυστυχώς, σημείωσε, λόγω της σοβαρής οικονομικής κρίσης ο φόρτος εργασίας στα δημόσια νοσηλευτήρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα ενώ λόγω απαγόρευσης στις προσλήψεις, οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

«Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μεγάλες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και φοβερή καθυστέρηση στην διευθέτηση ραντεβού για εξειδικευμένες εξετάσεις», σημείωσε.

Με τα δεδομένα αυτά, συνέχισε ο κ. Κώστα, γίνεται αντιληπτό ότι πολύ δύσκολα θα έρθει κάποιος από το εξωτερικό για την οποιαδήποτε θεραπεία. Θα πρέπει επίσης να τονίσουμε, πρόσθεσε, ότι δυστυχώς στον ιδιωτικό τομέα ο οποίος έχει τους επιστήμονες και τον εξοπλισμό για να προσελκύσει ιατρικό τουρισμό, οι τιμές θεραπείας νοσηλείας παραμένουν ιδιαίτερα ψηλές και πρέπει να μειωθούν.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την μεγάλη μας απογοήτευση γιατί είχε σταλεί ειδική πρόσκληση από την Επιτροπή Εμπορίου, το Υπουργείο Υγείας δεν έστειλε εκπρόσωπο στην συνεδρία και έλαμψε δια της απουσίας του», σημείωσε.

Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε, συμπλήρωσε, ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει και να αναβαθμίσει τον τομέα της υγείας και κυρίως στα δημόσια νοσηλευτήρια με την αυτονόμηση των υπηρεσιών που προσφέρουν περιορίζοντας τις λίστες αναμονής και εισάγοντας νέες ιατρικές μεθόδους θεραπείας και εξειδικευμένες επεμβάσεις ώστε να προσελκύσουμε ιατρικό τουρισμό.

Σε σχέση με τις τροποποιήσεις του περί Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου και Κανονισμών, ο κ. Κώστα είπε ότι σύμφωνα με αυτές θα καταστεί δυνατή η εισαγωγή νέου τύπου ή μορφής τουριστικών αναπτύξεων και συγκεκριμένα η εισαγωγή της έννοιας ή του θεσμού των μεικτών αναπτύξεων όπου στο ίδιο γήπεδο αλλά σε χωριστή από το ξενοδοχείο ανάπτυξη θα συνυπάρχουν με την ξενοδοχειακή μονάδα και οι ιδιόκτητες ιδιωτικές αυτοτελείς οικιστικές μονάδες ή άλλες επιτρεπόμενες χρήσεις σε ανάπτυξη συλλογικής ιδιοκτησίας με κοινόχρηστους χώρους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης είπε πως έχουμε πάρει μια καλή έκθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο όπου καταγράφεται ως πρώτη υποχρέωση να προβούμε σε μια μελέτη σοβαρή επί του θέματος αυτού ώστε να βρούμε εκείνους τους τρόπους για να μπορέσει η Κύπρος να αποτελέσει ιατρικό προορισμό και για τουριστικούς λόγους είτε για Ευρωπαίους είτε για πολίτες τρίτων χωρών που θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που παρέχει η Κύπρος και για τις διακοπές τους αλλά και για την ιατρική τους παρακολούθηση.

Λέμε, σημείωσε, ότι το Υπουργείο Υγείας – που σήμερα δυστυχώς ήταν απών από την συνεδρία – θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία και υπάρχουν οι παράμετροι που θα μελετηθούν.

Ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Βαρνάβας Βαρνάβα ανέφερε ότι είναι πάμπολλες οι φορές που έχουμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η μονοδιάστατη ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας δεν μπορεί να δημιουργεί την προϋπόθεση για επιπλέον ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο.

Γι αυτό τον λόγο, σημείωσε, τασσόμαστε υπέρ της ανάπτυξης διάφορων άλλων τομέων του τουρισμού όπως είναι ο αθλητικός, ο συνεδριακός αλλά και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο ο ιατρικός τουρισμός.

Θεωρούμε, είπε, ότι είναι ένας τομέας που αν κι εφόσον αποφασίσουμε ως Πολιτεία να τον αναπτύξουμε να γίνει οργανωμένα πάνω σε μια σωστή μελέτη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αναμένουμε, συνέχισε ότι στην επόμενη συνεδρία της Βουλής θα παρουσιαστεί και το Υπουργείο Υγείας που είναι το άμεσα εμπλεκόμενο που δυστυχώς σήμερα δεν κατέθεσε τις δικές του απόψεις πάνω στο θέμα.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης είπε ότι ο τουρισμός υγείας είναι μια ιδιαίτερη μορφή εναλλακτικού τουρισμού και η προώθηση του αποτελεί κύριο στόχο του ΚΟΤ.

Σήμερα, σημείωσε, είχαμε συζητήσει τα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Διασυνοριακή Περίθαλψη των Ευρωπαίων Πολιτών, όπου με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται ουσιαστικά η πόρτα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης Οδηγίας για τον ιατρικό τουρισμό.

Στόχος αυτής της προσπάθειας, συνέχισε, είναι ότι πρέπει να ενσωματωθούν σε αυτή την διαδικασία και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ούτως ώστε να υπάρξει περαιτέρω στήριξη αυτού του τομέα στον τόπο μας.

Σε σχέση με την διυπουργική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον ιατρικό τουρισμό, ο κ. Χαννίδης είπε ότι έχουν ληφθεί αποφάσεις όπως αφορά τα θέματα του φωτοθεραπευτικού τουρισμού, της εξακρίβωσης τρόπου μείωσης του κόστους της συγκεκριμένης μελέτης ώστε με την ολοκλήρωση της να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή κι αυτή η μορφή τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ανέφερε, ότι το κόστος για την μελέτη ήταν πέραν των 300 χιλ. ευρώ γεγονός που είναι ιδιαίτερα απαγορευτικό για τα σημερινά δεδομένα της οικονομίας και στόχος είναι να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους δείκτες μετρήσεως όσον αφορά τον φωτοθεραπευτικό τουρισμό με μειωμένο κόστος, προσθέτοντας πως αυτό αναμένεται να γίνει σε τρεις μήνες.

Διευκρίνισε ότι ο φωτοθεραπευτικός τουρισμός είναι μια μορφή ιατρικής θεραπείας που έχει σχέση με την ένταση και ποιότητα του ηλιακού φωτός και καταπολεμά διάφορες μορφές κατάθλιψης, όπως έχουν καταδείξει έρευνες σε διάφορες χώρες.

Ανέφερε πως η ποιότητα από το φως του ήλιου στην πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα σημαντική και είναι μια μορφή τουρισμού για την οποία γίνονται προσπάθειες εδώ και αρκετά χρόνια για την υλοποίηση της χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Εξήγησε ωστόσο ότι για να μπορέσει η Κύπρος να προωθηθεί ως φωτοθεραπευτικός τουρισμός πρέπει να υπάρχουν οι δείκτες μέτρησης.

Σε σχέση με την ανάπτυξη τουριστικής υποδομής στην Κυπερούντα που έχει καλό αέρα -οξυγόνο, ο κ. Χαννίδης είπε πως είμαστε στην κατεύθυνση να εξευρεθούν κίνητρα που θα βοηθήσουν είτε πολεοδομικά είτε ευρωπαϊκά προγράμματα ή μέσω του ΚΟΤ ώστε να ανεγερθούν τουριστικά καταλύματα που να είναι στο συγκεκριμένο υψόμετρο που ο αέρας να είναι ευεργετικός.

Η επεξεργασία των κινήτρων, σημείωσε, θα γίνει στους επόμενους δύο μήνες.

Αναφερόμενος στις μεικτές τουριστικές αναπτύξεις, ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ σημείωσε, ότι είναι ένα θέμα το οποίο συζητείτο τα τελευταία επτά χρόνια χωρίς ουσιαστική κατάληξη. Με πρωτοβουλία του ΚΟΤ και τη συνεργασία όλων των φορέων, είπε, έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί η απαραίτητη διαδικασία αλλαγών στο νομικό πλαίσιο που αφορά στους κανονισμούς αλλά και τη νομοθεσία του Οργανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα