Έκπληξη για τις δηλώσεις του Προέδρου για το ΓΕΣΥ εκφράζει το ΑΚΕΛ

16:36 14/1/2014 - Πηγή: OnlyCY


Με έκπληξη και μεγάλη ανησυχία έχουμε διαβάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας οι οποίες περιλαμβάνονται στο Β’ μέρος της συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, δήλωσε σήμερα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη.

Σε δηλώσεις της, η κα. Μισιαούλη είπε ότι οι δηλώσεις του Προέδρου «αποτελούν πισωγύρισμα αναφορικά με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ», ξεκαθαρίζοντας ότι το ΑΚΕΛ

«δεν πρόκειται να αποδεκτεί αλλαγή της φιλοσοφίας του Γενικού Σχεδίου Υγείας και παράδοση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του πληθυσμού σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Όπως είπε, «οι βασικές αρχές λειτουργίας του ΓΕΣΥ (καθολικότητα παροχών και κάλυψης, τριμερής συνεισφορά, η κοινωνική αλληλεγγύη) αποφασίστηκαν με το νόμο το 2001 και έγιναν αποδεκτές από όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, πρόσθεσε, «με την τοποθέτηση του τορπιλίζει αυτή την κοινωνική συνοχή που υπήρχε από το 2001».

«Πως είναι δυνατόν», διερωτήθηκε, «να ανακοινώνει από τα ΜΜΕ ότι θα προωθήσει ένα μεικτό σύστημα υγείας χωρίς καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς κοστολόγια, χωρίς αναλογιστικές μελέτες, χωρίς τον αναγκαίο κοινωνικό διάλογο με επιπρόσθετο κίνδυνο να ξεπουληθεί το ΓΕΣΥ στα ιδιωτικά συμφέροντα;»

Ταυτόχρονα, είπε, «υπάρχει και ένας εμπαιγμός σε βάρος της κοινωνίας», προσθέτοντας ότι «πρόσφατα ακούγαμε από τον Υπουργό Υγείας ότι προχωρά η εφαρμογή του ΓΕΣΥ βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού και σήμερα ακούμε τον Πρόεδρο να αναφέρεται για ένα άλλο μεικτό σύστημα υγείας».

«Ας, επιτέλους, ξεκαθαρίσουν στον κόσμο τι είναι αυτό που θέλουν και ας οι συνεταίροι στην κυβέρνηση τοποθετηθούν ξεκάθαρα», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι «πολύ πρόσφατα, οι κοινωνικοί εταίροι, που συναποτελούν και το συμβούλιο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, κληθήκαν πολύ επίμονα μάλιστα από τον Υπουργό Υγείας να τοποθετηθούν επί του αποτελέσματος της επικαιροποιημένης αναλογιστικής μελέτης με στόχο την εφαρμογή του ΓΕΣΥ αρχές του 2015. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην συνέντευξη του αναφέρεται σε νέα μελέτη από την Διεθνή Τράπεζα. Τι συμβαίνει τελικά;», διερωτήθηκε η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, είπε, « είναι μια καθολική κοινωνική ανάγκη που γίνεται πιο επιτακτική σήμερα όπου με την οικονομική κρίση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».

Το ζήτημα, είπε, «για να μπορέσει να εφαρμοστεί το ΓΕΣΥ σε δύο χρόνια, που είναι απαίτηση και της Τρόικας, είναι να βασιστούμε στις μελέτες και στη δουλειά που έχει κάνει μέχρι τώρα ο ΟΑΥ».

«Απαιτούμε άμεσα η κυβέρνηση να πει επιτελούς ξεκάθαρα ποια είναι η θέση της για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα