Εκπρόσωπος: Να αξιοποιηθεί από τους απόδημους η θετική αξιολόγηση της Τρόικας

19:30 22/8/2013 - Πηγή: OnlyCY

Πρέπει να γίνει παραδεκτό ότι για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την οικονομική κρίς, η Κύπρος έχασε μέρος από την αξιοπιστία της και έχουμε όλοι τη μεγάλη ευθύνη, βασιζόμενοι σε γεγονότα να την ανατρέψουμε, δήλωσε την Πέμπτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης.

Από το βήμα του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αποδήμων στην Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είπε ότι «ακόμα και σε αυτούς τους πέντε δύσκολους μήνες που έχουμε αναλάβει ως Κυβέρνηση, μπροστά σε αυτές τις μεγάλες δυσκολίες

που είχαμε, καταφέραμε όσο μπορούσαμε να επανακτήσουμε μέρος της αξιοπιστίας της χώρας».

Τόνισε ότι «το πιο σαφές δείγμα αυτής της ανάκτησης αξιοπιστίας προσωπικά το θεωρώ ότι έχει να κάνει σχέση με την τελευταία θετική αξιολόγηση της Τρόικας την οποία όσο κι αν δαιμονοποιούμε, όσο κι εάν μας ενοχλούν διάφορα πράγματα που εμφανίζονται στον Τύπο ως απόψεις και θέσεις τους δεν παύει από το να είναι οι αξιολογητές μας γιατί είναι οι δανειστές μας».

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πρώτη αυτή θετική αξιολόγηση, η οποία ήταν πολύ σημαντική και ήταν η πρώτη γιατί δεν αναμενόταν από διεθνείς κύκλους γιατί θεωρείτο ότι η Κύπρος δεν θα επετύγχανε τους συγκεκριμένους στόχους της πρώτης αξιολόγησης, έδωσε μια μεγάλη ώθηση και μας έδωσε μια δυνατότητα να είμαστε πιο απαιτητικοί για το πώς μας αντιμετωπίζουν οι ξένοι».

Σημείωσε ότι «η πρώτη αυτή αξιολόγηση που κτίζει το υπόβαθρο για να ξαναξεκινήσουμε πρέπει να θεωρηθεί ότι οφείλεται σε ένα ώριμο πολιτικό σύστημα μετά τη μεγάλη δοκιμασία, οφείλεται στους εργαζόμενους, στους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή μπορεί να υπάρξει μια νέα συλλογικότητα για τη νέα αρχή».

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως «μας το είπαν οι συνομιλητές μας ότι δεν πίστευαν ότι με τη διάσωση που έγινε με ιδίους πόρους και το τι συνέβη στον τραπεζικό τομέα και στην μεγάλη αύξηση της ανεργίας, τη μείωση εισοδημάτων και τη μείωση του βιοτικού επιπέδου θα είχαμε μια τέτοια κοινωνική ειρήνη».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα ήθελε ως Κυβέρνηση «να ακολουθήσει το ιρλανδικό παράδειγμα γιατί όντως μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση αρχίζουν να μας κατατάσσουν όχι σε άλλες χώρες που έχουν μνημόνιο και πρόγραμμα στήριξης, αλλά ότι είμαστε κοντά στην Ιρλανδία».

«Ήταν μια ανάσα η πρώτη αξιολόγηση, η οποία δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε με πιο στέρεα βήματα και πιο έντονους ρυθμούς και να κτίσουμε – σε επικοινωνιακό επίπεδο – πάνω σε αυτή τη θετική αξιολόγηση έτσι ώστε να αναστρέψουμε την εικόνα που αποδόθηκε στην Κύπρο στα δύο Eurogroup που ήταν μέρες που εύχομαι Έλληνας να μην ξαναζήσει σε αυτό τον τόπο», είπε ο Εκπρόσωπος.

Δήλωσε πως ο ίδιος δεν εκτιμά ότι «από μόνη της η επικοινωνία μπορεί να ανατρέψει την ουσία, διότι η επικοινωνία εάν δεν βασίζεται στην ουσία καταρρέει την επόμενη στιγμή για αυτό και όλα τα επιχειρήματά μας πρέπει να είναι επιχειρήματα σοβαρά, μετρημένα, που να βασίζονται σε γεγονότα και αριθμούς».

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «πιστέψαμε πως με την επικοινωνία μπορούσαμε να ανατρέψουμε την ουσία και εκεί που έγινε αυτό το λάθος και υπεισήλθε σε μεγάλο βαθμό και ο τυχοδιωκτισμός ήρθε και η καταστροφή».

Πρόσθεσε ότι «εάν είναι τρία πράγματα που πρέπει να αποφύγουμε και είναι τα πιο σημαντικά συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί από την κρίση είναι ότι Ελλάδα και Κύπρος πρώτα και κύρια πρέπει να αποφύγουν οποιονδήποτε μικρομεγαλισμό διότι μπορούν και οι δύο χώρες να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα δίχως να εμφανίζουν μια μικρομέγαλη αντίληψη είτε γεωπολιτική είτε οικονομική».

«Δεν ήταν ανάγκη η μικρή Κύπρος να φτάσει να έχει τραπεζικά υποκαταστήματα στο Βλαδιβοστόκ», είπε ο Εκπρόσωπος.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε απευθυνόμενος στους συνέδρους, ότι «ένα καλό επιχείρημα που μπορείτε να χρησιμοποιείτε είναι η έκθεση της MΑΝΙVALγια το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος διότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 υπήρξε ένας καταιγισμός δημοσιευμάτων ειδικά στον ευρωπαϊκό Τύπο αλλά και στον αμερικάνικο ότι η Κύπρος ήταν φορολογικός παράδεισος και ότι ήταν η χώρα με το χειρότερο καθεστώς αναφορικά με το ξέπλυμα χρήματος και αυτό μας επηρέασε όσο κανείς δεν μπορεί να φανταστεί».

Ως επιχείρημα υπέρ της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος κάλεσε τους απόδημους να χρησιμοποιούν και το γεγονός ότι δεν έχουν φύγει οι ξένες επιχειρήσεις και επειδή είναι γνωστό σε πολλά συγκροτήματα Τύπου βοηθά διότι φάνηκε ότι οι επαγγελματίες αυτής της χώρας απέδειξαν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε και στο Συνεργατισμό «ένα θέμα νωπό» και είπε ότι «έγινε η ανακεφαλαιοποίησή του με 1,2 δις ευρώ, κάτι που δημιουργεί συνθήκες καλής προοπτικής, κάνουν τον Συνεργατισμό με να έχει πιο κρατικό χαρακτήρα αλλά έχει περισσότερες δυνατότητες από ό,τι είχε πριν».

Για το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα είπε ότι «άρχισε να ομαλοποιείται και φαίνεται ότι από το γεγονός πως και η Τράπεζα Κύπρου έφυγε από το καθεστώς εξυγίανσης και τώρα επαφίεται στους μετόχους να κάνουν τα μεγάλα βήματα».

Δυνατό επιχείρημα για τον Εκπρόσωπο είναι και το γεγονός ότι η Κύπρος παραμένει χώρα – μέλος και της Ευρωζώνης.

Αναφορικά με γεωπολιτικά ζητήματα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τέθηκε και τίθεται ακόμα από πολλούς το ερώτημα πώς είναι δυνατόν μια χώρα που περίπου φτάνει στην χρεοκοπία να ασκήσει γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό ρόλο και σημείωσε ότι ακριβώς οι νέες γεωπολιτικές ανακατατάξεις με την ‘αραβική άνοιξη’ αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον γεωπολιτικό ρόλο της Κύπρου κι αν ακόμη αυτό συνδυαστεί με τα νέα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας αποκτούμε γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα που δεν τα είχαμε φανταστεί, μαζί και η συνεργασία επιπέδου με το Ισραήλ».

Αναφορικά με το Κυπριακό και απαντώντας σε ερωτήσεις αποδήμων, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο στόχος είναι το Κυπριακό να επιλυθεί και η Κύπρος να επανενωθεί, ενώ χαιρέτισε ως θετική την αναφορά του Αμερικανού Πρέσβη ότι η σχέσεις των ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Για τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα και τις εκεί προσφυγές Ε/κ, ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στην υπόθεση Δημόπουλος η οποία εμπεριέχει το τραγικό σημείο ο χρήστης να έχει δικαίωμα και είναι απόφαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο βρίσκεται σε διαδικασία με νομικούς για το πώς μπορεί να κινηθεί αποτελεσματικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων μάλλον τον Οκτώβρη.

Σε άλλη ερώτηση εάν έχουν επηρεαστεί θετικά οι σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες στις οποίες έχουν δοθεί τεμάχια της ΑΟΖ για έρευνες ύπαρξης υδρογονανθράκων, ο Εκπρόσωπος κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να γίνεται διασύνδεση των εταιρειών με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

Ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ευτυχώς ή δυστυχώς για τον ελληνισμό ολόκληρο έχουν τελειώσει τα μεγάλα και τα παχιά λόγια γιατί περάσαμε μια περίοδο στην οποία ζούσαμε με μια ψευδαίσθηση ευημερίας και αναλωνόμασταν σε συνθήματα και παχιά λόγια και η οικονομική κρίση απέδειξε ότι πρέπει να βρούμε άλλο τρόπο και συνεννόηση μεταξύ μας γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε με μια αυτογνωσία για το πώς καταλήξαμε εδώ Ελλάδα και Κύπρος».

«Μόνο έτσι θα καταφέρουμε όντως να κάνουμε τον ελληνισμό μεγάλο όπως θέλουμε όλοι μας. Εάν δεν βάλουμε όλοι το δάκτυλο επί τον τύπον τον ήλων και δεν ακουμπήσουμε στο πραγματικό πρόβλημα που μας έφερε εδώ θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε σωστά και πολύ σύντομα ίσως να ξαναβρεθούμε σε πιο δύσκολη κατάσταση για αυτό είναι τώρα η ώρα τα πράγματα με το όνομά τους και ψιθυριστά ακόμα αλλά με απλά λόγια», είπε καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος.

Το στίγμα της πριν τον Εκπρόσωπο έδωσε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Όλγα Στρατοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στη γνωστή ρήση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ότι “Μόνο ένας Έλληνας να μείνει, πάντα θα πολεμάμε”.

Keywords
αξιολογηση, κυπρος, οφείλεται, νέα, μνημονιο, ελλαδα, δις, τραπεζες, χρεοκοπια, ηπα, αοζ, εθνικη τραπεζα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες ηπα, τραπεζα κυπρου, μνημονιο 3, οικονομικη κριση, χωρες, βημα, δημοκρατια, ηπα, θεμα, κυπρου, προγραμμα, τα νεα, το βημα, ωθηση, ωρα, αυξηση, απλα, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δις, δοθει, δειγμα, εγινε, ευρω, ειπαν, ειπε, εκθεση, επικοινωνια, ερευνες, ευθυνη, εφυγε, υποθεση, ηταν αναγκη, εικονα, κυβερνηση, κυρια, κρατικο, λαθος, λευκωσια, λογια, μηνες, μειωση, μπορειτε, ξεπλυμα χρηματος, παντα, ολγα, ονομα, ουσια, οφείλεται, πεμπτη, ρηση, ρολο, συντομα, στιγμα, συνθηματα, τρια, φτανει, χριστος, βηματα, δικαιωμα, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, μεινει, μπροστα, τραπεζα, θεσεις, θετικα, ξεπλυμα
Τυχαία Θέματα