Ελλάδα: Επαρκές το νομικό πλαίσιο για το ρατσισμό αποφάνθηκε η ΚΕΝΕ

20:19 27/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Δεν υπάρχει αναγκαιότητα για νέο νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με το ρατσισμό καθώς η νομοθεσία που ισχύει από το 1979 είναι επαρκής. Αυτό είναι το συμπέρασμα της γνωμοδότησης της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, η οποία εξέτασε και εξέδωσε πόρισμα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης υπό τον Υπουργό Αντώνη Ρουπακιώτη.

Επίσης, στο πόρισμά της η ΚΕΝΕ εκτιμά ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία του προτεινόμενου

νομοσχεδίου όπου η διατύπωση προκαλεί συγχύσεις καθώς είναι αόριστη ή ακόμη οδηγεί σε συμπεράσματα που δεν συνάδουν εντελώς με το σύνταγμα.

Χαρακτηριστικά, η ΚΕΝΕ αναφέρει ότι το υπάρχον νομικό πλαίσιο αντιμετωπίζει ακόμη και περισσότερες περιπτώσεις από ό,τι το προτεινόμενο νομοσχέδιο και σίγουρα περιέχει επαρκείς ποινικές προβλέψεις για πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία, για οργανώσεις που επιδιώκουν ή με τη ρητορική τους καλλιεργούν τις φυλετικές διακρίσεις. Επίσης, επισημαίνει ότι η καταρχήν «απόλυτη απαγόρευση της με οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθ’ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτή» .

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, καθώς και η έκθεση της ΚΕΝΕ που δημοσιοποιήθηκε μόλις πριν από λίγο, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 6 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να εξηγήσει στους κυβερνητικούς εταίρους ότι επιθυμεί να διατηρηθεί η συνοχή της κυβέρνησης αλλά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι εύκολο να αποδεχτεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ως έχει εκτιμώντας ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές. Σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα και να βρεθεί «μέση λύση», ο κ. Σαμαράς φέρεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, έτοιμος να προτείνει αυστηροποίηση του υπαρχόντος πλαισίου για τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτη επιδιώκοντας, όπως διέρρεαν συνεργάτες του, να εκφράσει την υποστήριξή του στο νομοσχέδιο. Ο κ. Βενιζέλος, όπως έχει επανειλημμένως δηλώσει, εκτιμάται ότι θα πιέσει για άμεση κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, στο πλαίσιο γενικότερων εκσυγχρονισμών που κρίνει το ΠΑΣΟΚ ότι έχει ανάγκη ο τόπος. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Φώτης Κουβέλης, εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει τυχόν βελτιώσεις και αλλαγές στην νομοθετική πρόταση του κ. Ρουπακιώτη αρκεί να διατηρείται η άποψη της ποινικοποίησης του ρατσισμού.

Εκτός από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, εκτός απροόπτου, θα συζητήσουν και για το θέμα της καταπολέμησης της ανεργίας, του νέου φορολογικού νομοσχεδίου κ.ά. Ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει ανοιχτά, ήδη, τη διαφωνία του με την επιβολή φόρου στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και έχει εκδηλώσει δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Εργασίας χειρίζεται το ζήτημα των προγραμμάτων ανακούφισης περίπου 400.000 οικογενειών με ανέργους, τα οποία «μπλοκαρίστηκαν» από την ΕΕ ως προς την χρηματοδότησή τους από τα ΕΣΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα