Ελληνική Προεδρία: Από τη στάση της Αγκυρας θα εξαρτηθεί η επίλυση του Κυπριακού

20:25 20/1/2014 - Πηγή: OnlyCY

«Υπάρχει μομέντουμ για το Κυπριακό εάν υπάρχει μομέντουμ στην Τουρκία», επισήμανε απόψε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στους ευρωβουλευτές, έκανε αναφορά στο Κυπριακό, όπου διερωτήθηκε: «υπάρχει μομέντουμ στο Κυπριακό; Την απάντηση

την έδωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ναι υπάρχει εάν υπάρχει μομέντουμ στην Τουρκία». «Ο κρίσιμος παράγοντας για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Τουρκία και αυτό δεν το λέω εγώ, δεν το λέει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δεν το λέει η ελληνική κυβέρνηση, το λέει η σταθερή νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θεωρεί ότι τον έλεγχο στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου τον ασκεί η Τουρκία», είπε, προσθέτοντας ότι εναντίον της Αγκυρας ασκούνται οι ατομικές προσφυγές όποιου θίγονται τα δικαιώματά του και καταφεύγει στο δικαστήριο του Στρασβούργου. Αρα η θέση της Τουρκίας είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας (την ελληνική) ή οποιουδήποτε άλλου κράτους, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, ο διάλογος γίνεται σήμερα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά βασίζεται σε ορισμένες αρχές. Ο κ. Νταβούτογλου και εγώ συμφωνήσαμε η Αθήνα να δεχθεί το διαπραγματευτή της Τ/κ κοινότητας που είναι θεσμική οντότητα του κυπριακού συντάγματος του 1960 και η Αγκυρα να δεχθεί το διαπραγματευτή της Ε/κ κοινότητας, αλλά αυτό θα γίνει αφού συμφωνηθεί το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των δύο ηγετών των κοινοτήτων και ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, τόνισε.

Οι προϋποθέσεις είναι αυτονόητες, είπε, πρόκειται για: «το σεβασμό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τρεις αρχές που διέπουν κάθε ομοσπονδιακό κράτος: ενιαία νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία ιθαγένεια και όλα να γίνουν δεκτά με δημοψήφισμα, γιατί εάν δεν ψηφίσει ο κυπριακός λαός δεν υπάρχει λύση, θα πρέπει να πάμε σε μια λύση που θα μπορεί να γίνει δεκτή με δημοψήφισμα επί τη βάση των αρχών της αυτοδιάθεσης, που έχουν γίνει δεκτές από το 2003, από τον ίδιο τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα