Επαφές ΥΠΕΞ για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη

19:13 11/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, την Τυνησία και την Αίγυπτο και η προετοιμασία των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν τα βασικά θέματα των σημερινών συνεδριάσεων των Συμβουλίων Εξωτερικών Σχέσεων και Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στις δύο συνεδριάσεις την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος στο περιθώριο

είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του με βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα που θα υποβάλει η Κύπρος για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Στις συναντήσει αυτές συνάντησε, όπως είπε, την κατανόηση των εταίρων.

Αναφορικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι στη συζήτηση που έγινε η Κύπρος ανέπτυξε τις θέσεις τόσο για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσία, όσο και για τις εξελίξεις για την Αίγυπτο, την Τυνησία και τη Συρία. Για τη Συρία η συζήτηση έγινε παρουσία του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπραχίμι.

Σχετικά με τις επαφές που είχε, ο Υπουργός συναντήθηκε με τους ομολόγους του Ηνωμένου Βασιλείου Γουϊλιαμ Χειγκ, της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Στις συναντήσεις αυτές, αλλά και σ΄ αυτή που θα έχει αργότερα σήμερα με Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική, ασφάλεια και άμυνα της ΕΕ, Κάθριν Άστον, συζητήθηκε, κυρίως το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη.

Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, η διαδικασία προβλέπει ότι πρέπει να προηγηθεί μια φάση με διμερείς συναντήσεις με χώρες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και όταν η κατάσταση ωριμάσει, τότε καταθέτεις και την αίτηση ένταξης. «Οφείλω να σας πω ότι βρίσκω από συναδέλφους μεγάλη κατανόηση σε αυτό που προτείνουμε γιατί εάν επιτύχει θα σημάνει το τέλος τους αδιεξόδου στον πολιτικό διάλογο ΝΑΤΟ-ΕΕ και θα επιτρέψει μια καλύτερη σχέση των δυο πλευρών», ανέφερε.

Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι η Κύπρος πρέπει να μετατοπίσει την εξωτερική πολιτική και να την θέσει σε επίπεδο αξιόπιστου και συνεπούς εταίρου, και γι’ αυτό χρειάζονται προσεκτικά βήματα να το αποδείξεις, είπε, επισημαίνοντας ότι ένα από τα βήματα είναι αυτές οι συναντήσεις, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα βήματα. «Εμείς πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες, να μην αφήνουμε τα πράγματα σε κατάσταση αδιεξόδου αναζητώντας λύσεις, που θα δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για την έναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού», είπε, διευκρινίζοντας ότι αυτό (η έναρξη διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό) δεν θα γίνει σύντομα, διότι πέραν της οικονομικής κρίσης μια τέτοια προσπάθεια πρέπει να προετοιμαστεί σωστά και να γίνει σε κατάληλλο περιβάλλον.

Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε επίσης με τον Επίτροπο Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε, με τον οποίο συζήτησε εκκρεμότητες που υπάρχουν με την Κομισιόν, αλλά χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή «εθιμοτυπική», προσθέτοντας ότι στο μέλλον θα βρισκόμαστε ανάλογα με τα θέματα που θα εγείρονται.

Αύριο ο Υπουργός Εξωτερικών θα πάει στο Στρασβούργο, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων στην Ευρωβουλή, ενώ την Τετάρτη θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες και θα περιμένει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έρχεται στις Βρυξέλλες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους. Συγκεκριμένα, θα συναντηθεί με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπει, της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ενώ θα συμμετάσχει και στη Σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε την κατάσταση «ιδιαίτερα κρίσιμη», ενώ στόχος, όπως είπε της κυβέρνησης και προσπάθειες του Προέδρου είναι να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία και να ληφθεί απόφαση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα