Επιστολή Αλέξη Τσίπρα στους Προέδρους των ευρωπαϊκών θεσμών

20:17 10/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη θέση ότι η ψήφος του Ελληνικού λαού την Κυριακή 6 Μαϊου «απονομιμοποιεί τ πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής το οποίο συνυπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δύο πολιτικών κομμάτων που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης» εκφράζει ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ,

Αλέξης Τσίπρας, προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Βαν Ρομπάι, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς καθώς και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι τα δύο αυτά κόμματα – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – κατέγραψαν απώλεια, περίπου, 3,5 εκατομμύριων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.

Όπως σημειώνει ο κ. Τσίπρας «η λιτότητα δε μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση» και σημειώνει ως επιτακτική την άμεση, κοινωνικά δίκαιη, αντιστροφή της καθοδικής τάσης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει στην επιστολή του ότι το Μνημόνιο απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων και απέτυχε επίσης να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας ότι εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. Όπως προστίθεται στην επιστολή το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) «έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας».

Προβάλλοντας την ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι χρειάζεται «να αναλάβουμε κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία προκειμένου να αντιστρέψουμε τη λιτότητα και την ύφεση», καθώς όπως σημειώνει «πέραν της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή, χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης», ενώ προσθέτει ότι η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει ζήτημα επανεξέτασης του συνόλου της υπάρχουσας στρατηγικής, «δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη», προειδοποιώντας ότι «το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση».

Keywords
Τυχαία Θέματα