Εθνικό διάλογο για έξοδο από την κρίση, ζητά το ΚΣ ΕΔΕΚ

12:33 13/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εθνικό διάλογο για μέτρα που θα οδηγήσουν σε έξοδο της Κύπρου από την κρίση εντός Ευρωζώνης ζητά το ΚΣ ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα ζήτησε από την Κυβέρνηση πρακτική εφαρμογή των εξαγγελιών της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, σχολιάζοντας ο κ. Παπαδάκης τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέλαβε την Προεδρία σε κατά κοινήν ομολογίαν οριακές συνθήκες για την οικονομία».

Οι οποίες όμως, πρόσθεσε, «ήταν γνωστές και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούσαν άλλοθι για απροετοίμαστη διαχείριση της οικονομικής κρίσης».

Κατά τον κ. Παπαδάκη «τα όσα ανέφερε στην χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη δεν μπορούν να διαγράψουν τη λανθασμένη ανεπαρκή και μη διεκδικητική διαπραγμάτευση στο Γιουρογκρούπ της 15ης Μαρτίου». Υπήρξε, είπε, «μοιραίο λάθος η αποδοχή της πρώτης απόφασης του Γιουρογκρούπ και η μη επιμονή μέχρι τέλους στην ανάγκη επιστροφής του στην Κύπρο για να διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να προβάλλεται η άποψη ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά η αποδοχή ενός ανεπίτρεπτου εκβιασμού».

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ είπε ακόμη ότι είναι «ξεκάθαρο ότι και ο κος Σαρρής μετέβηκε στη Ρωσία χωρίς σχέδιο», λέγοντας ότι «ούτε καν το ταμείο αλληλεγγύης δεν είχε ενεργοποιηθεί για να προσφερθούν μερίδια τους σε Ρώσους επενδυτές». Ανέφερε επίσης ότι «ακόμη και σήμερα παραμένει αδρανές».

Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στον αρνητικό, όπως είπε, σχολιασμό από τον Πρόεδρο της καταψήφισης από την Βουλή των Αντιπροσώπων της πρώτης απόφασης του Γιουρογκρούπ, χαρακτηρίζοντας τον «απαράδεκτο».

Προς αυτό, παρέθεσε το γεγονός ότι η πρώτη απόφαση παραβίαζε οδηγία της ΕΕ και την κυπριακή νομοθεσία, τυχόν ψήφισή της θα οδηγούσε σε υποχρέωση του κράτους σε τεράστιες αποζημιώσεις, ενώ όλες οι ξένες τράπεζες είχαν δηλώσει ότι θα εγκατέλειπαν την Κύπρο.

Ανέφερε ακόμη ότι «κατά ρητή δήλωση της Τρόικας σε σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο θα έπρεπε να ακολουθήσει νέο κούρεμα, έστω και αν ψηφιζόταν η πρώτη απόφαση του Γιουρογκρούπ».

«Παρά τους λεκτικούς αφορισμούς των πρακτικών της διαμεσολάβησης, της αναξιοκρατίας, του ρουσφετιού και της παράκαμψης των αρχών της νομιμότητας και της ισοπολιτείας η τακτική του παρελθόντος συνεχίζεται», συνέχισε ο κ. Παπαδάκης.

Δυστυχώς, είπε, «οι επαγγελίες περί εκσυγχρονισμού και υιοθέτησης νέου ήθους και ύφους εξουσίας αποδεικνύονται λόγια κενά περιεχομένου». Αυτό που έχει σημασία για τον Κύπριο πολίτη, πρόσθεσε, «είναι τι θα κάνει η Κυβέρνηση».

«Πιστώνουμε την Κυβέρνηση με καλές προθέσεις όμως πέραν από τις εξαγγελίες απαιτείται η πρακτική εφαρμογή τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ «αναμένει από την Κυβέρνηση να αποκτήσει γρήγορα αντανακλαστικά».

Το ίδιο, συμπλήρωσε, «αναμένει και από την Κεντρική Τράπεζα. Χρειαζόμαστε γρήγορες λύσεις και τεχνοκρατικά τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση, κάτι το οποίο μέχρι τώρα παρουσιάζει ελλείψεις, εφόσον η Τρόικα επιστρέφει για την πρώτη αξιολόγηση».

Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι «ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη στεκόμαστε δίπλα στην Κυβέρνηση στη λήψη μέτρων που οδηγούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, την κοινωνική προστασία και την έξοδο από την κρίση». Προς αυτό ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για επανασχεδιασμό της οικονομίας.

Εξέφρασε τέλος τη θέση ότι είναι «επιβεβλημένο να υπάρξει ένας εθνικός διάλογος για λήψη συγκεκριμένων μέτρων, πάντοτε εντός της Ευρωζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα