Γ. Ομήρου: Επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας για αναχαίτιση της ανεργίας

16:58 8/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας θα υπάρξει όταν οι μηχανές της κυπριακής οικονομίας επανεκκινήσουν και δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας αλλά και όταν προωθηθούν συγκεκριμένα μέτρα, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στην Πάφο με θέμα « οικονομική κρίση- ανεργία στους νέους και λύσεις».

Ο

κ. Ομήρου ανέφερε επίσης πως σημαντικές προοπτικές για το 2014 διανοίγονται με την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης πέραν του δώδεκα, ενώ η χρονιά αυτή είναι σημαντική για την ολοκλήρωση των σχεδιασμών που αφορούν τον τομέα της ενέργειας. Λόγω της πολυπλοκότητας και της μεγάλης σημασίας που έχουν οι συγκεκριμένες αποφάσεις , είναι επιτακτική ανάγκη είπε ο κ Ομήρου η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ Ομήρου σημείωσε πως την στιγμή που η ανεργία κλονίζει τον κοινωνικό ιστό και επιφορτίζει τα δημόσια οικονομικά αφού στην Κύπρο καταβάλλονται πέραν των €100 εκ. ετησίως για ανεργιακά επιδόματα, είναι σημαντικό όπως η καταβολή των επιδομάτων να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται το κίνητρο στον άνεργο για επαναδραστηριοποίηση του και επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Πρόσθεσε επίσης, πως προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο της εκπαίδευσης και εργασίας των ατόμων που λαμβάνουν ανεργιακό επίδομα ώστε να μην παραμένουν αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμη πως απαιτείται η άμεση ενίσχυση του Τμήματος Επιθεωρητών Εργασίας , η συμπερίληψη ειδικών ρητρών ώστε οι προσφορές του δημοσίου να επικυρώνονται στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας για Κύπριους συμπολίτες μας και η επιβολή συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ώστε να σταματήσει η προσχηματική εκμετάλλευση της κρίσης για μείωση της απασχόλησης.

Πρόσθεσε επίσης, πως στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν είναι και η εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων και προσόντων πρόσληψης , αλλά και η ενίσχυση των σχεδίων και κινήτρων αυτοαπασχόλησης για νέους και γυναίκες σύμφωνα με τα σχέδια Νεανικής και Γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Ομήρου τόνισε πως σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας η ανεργία έχει φτάσει το 17,5% με το 40% των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών να αναζητεί εργασία.

Παρατήρησε επίσης πως τα σχέδια που εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας για ενίσχυση της απασχόλησης, κυρίως για νεαρά άτομα και μακροχρόνια άνεργους κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως δε μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα. Το ζήτημα είναι αν οι επιχειρήσεις και κυρίως οι μικρομεσαίες που παλεύουν για επιβίωση είναι διατεθειμένες κατέληξε , να κάνουν οποιαδήποτε επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό ακόμη κι αν το κόστος είναι επιχορηγημένο.

Keywords
Τυχαία Θέματα