Γαλλία: Αύξηση φόρων σε τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, εταιρείες και μεγαλοεισοδηματίες επέβαλε ο Ολάντ

17:38 4/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η σοσιαλιστική Κυβέρνηση της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη αύξηση φορολογιών, ύψους 13,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012 και 2013 ώστε να επιτύχει το στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2017, καθώς απουσιάζει η ανάπτυξη και η κρίση εξακολουθεί να υφίσταται στην Ευρωζώνη.

Το γαλλικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε μέτρα για να προσαρμόσει τον προϋπολογισμό του 2012 με αυξήσεις φόρων ύψους 7,2 δισ. ευρώ και με πάγωμα

των δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ, δύο μόλις ημέρες μετά από έλεγχο που κατέδειξε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν μέχρι και 43 δισ. ευρώ, ώστε να μην χειροτερεύσει η κατάσταση της ισπανικής οικονομίας φέτος και το επόμενο έτος.

Το 2013, η αύξηση των φορολογιών θα επιφέρει επιπλέον έσοδα ύψους 6,1 δισ. ευρώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή επιπλέον φορολογιών στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις εταιρείες πετρελαιοειδών, στις τράπεζες και στα υψηλά εισοδήματα, καθώς και μικρό πάγωμα των δαπανών, μετά που η Κυβέρνηση κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης για το πρόγραμμα της, το οποίο παρουσίασε στην γαλλική εθνοσυνέλευση την Τρίτη.

Ωστόσο, υποσχέθηκε να μειώσει την επιβάρυνση των δημόσιων δαπανών, από το 56,2% της παραγωγής φέτος, στο 53,4% το 2017.

Η γαλλική Κυβέρνηση αναφέρει ότι η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,0% κάθε έτος από το 2014 μέχρι το 2017. Τα στοιχεία έρχονται μόλις μια μέρα μετά που η Κυβέρνηση υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη φέτος και το επόμενο έτος.

Στο μεταξύ στην Ιταλία, τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους υπερέβη το 8,0% της παραγωγής, από 7,0% το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Η στατιστική υπηρεσία, αναφερόμενη στην κρίσιμη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας, σημειώνει ότι η αύξηση αντικατοπτρίζει την “αύξηση των δαπανών για τόκους” και τη μείωση των φορολογικών εσόδων, λόγω της ύφεσης στην οικονομία.

Η Ιταλία, η οποία επιβαρύνεται με ιδιαίτερα υψηλό δημόσιο χρέος, παρά με ετήσιο έλλειμμα, προτίθεται να μειώσει το δημόσιο της έλλειμμά από 3,9% της παραγωγής το 2011, στο 1,3% φέτος και στο 0,5% το 2013.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθούν αργά την Τετάρτη για να συζητήσουν την κρίση της Ευρωζώνης ύστερα από τη Σύνοδο Κορυφής, που έγινε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα