Η Βουλή καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

19:03 15/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σύσσωμη η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδίκασε, με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου Γιαννάκη Ομήρου στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειάς της, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, που έγινε πριν 29 έτη στα κατεχόμενα από την Τουρκία κυπριακά εδάφη, υπενθυμίζοντας τα σχετικά τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία θεωρούν άκυρη και στερούμενη οποιουδήποτε ίχνους διεθνούς νομιμότητας την ενέργεια της Τουρκίας και των οργάνων της στην Κύπρο.

“Επαναβεβαιώνουμε

τη σταθερή και αμετακίνητη θέση της Βουλής των Αντιπροσώπων και του συνόλου του λαού μας”, δήλωσε ο κ. Ομήρου ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, “σε λύση που θα τερματίζει την κατοχή και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νομίμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, λύση δημοκρατική, λειτουργική και  βιώσιμη στη βάση των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και των αξιών επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Βουλής, “πριν είκοσι εννέα έτη, στις 15 Νοεμβρίου 1983, ανακηρύχθηκε παράνομα  στα κατεχόμενα το ψευδοκράτος, πράξη κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου”.

“Ως Βουλή των Αντιπροσώπων”, πρόσθεσε, “καταδικάζουμε για μίαν ακόμα φορά την ανακήρυξη του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα, ως πράξη παράνομη, προκλητική, αποσχιστική και συγκρουόμενη ευθέως με τη διεθνή νομιμότητα”.

Ταυτόχρονα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, “επισημαίνουμε την αναφορά στα Ψηφίσματα αυτά της ισχυρής προτροπής προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, να απέχουν από κάθε ενέργεια, που θα ήταν δυνατό να προσδώσει οποιοδήποτε ψήγμα αναγνώρισης στο ψευδοκράτος”.

“Η προκλητική και παράνομη αυτή ενέργεια της Τουρκίας”, δήλωσε ο κ. Ομήρου, “επιβεβαίωσε για μίαν ακόμα φορά τις πάγιες διχοτομικές επιδιώξεις της και τον επεκτατικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους”.

“Η πολιτική αυτή”, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, “συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και την κορυφούμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας, στην οποία προστέθηκε και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης”.

Keywords
Τυχαία Θέματα