Ιωνάς Νικολάου: Η Κυβέρνηση εξετάζει το ζήτημα της υπογραφής της Σύμβασης της Κων/πολης

15:49 25/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ζήτημα της υπογραφής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Βία κατά των Γυναικών, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.

Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, στην Αμερική η βία σε βάρος των γυναικών από συντρόφους τους κοστίζει 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η βία κατά των γυναικών κοστίζει στα 27 κράτη μέλη, συνολικά 2 εκατομμύρια

ευρώ κάθε ώρα.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, ο κ. Νικολάου συνεχάρη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και τις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την σημερινή συζήτηση επί της ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας για την βία κατά των γυναικών .

“Μέσα από τη συζήτηση προέκυψαν σημαντικά θέματα και ειδικότερα ανταλλάξαμε απόψεις και προβληματισμούς αναφορικά με την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Βία κατά των Γυναικών και από την συζήτηση φαίνεται ξεκάθαρα η βούληση και θέληση όλων των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει για την υπογραφή της Σύμβασης. Διαβεβαίωσα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή και τους παρευρισκόμενους ότι η Κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά το ζήτημα υπογραφής αυτής της σύμβασης. Γι` αυτό το λόγο έχουμε προχωρήσει στην διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης κατ` άρθρων εξέτασης των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την σύμβαση και παράλληλα κοστολόγηση όλων αυτών των υποχρεώσεων”, πρόσθεσε.

Πρόθεση της Κυβέρνησης, συνέχισε ο κ. Νικολάου, “είναι να υπογράψουμε αυτή την Σύμβαση”.

“Αλλά σίγουρα πρέπει προηγουμένως να γνωρίζουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις και ποιες είναι οι οικονομικές προεκτάσεις, ούτως ώστε κατά την υπογραφή της σύμβασης να ζητήσουμε και τυχόν εξαιρέσεις που θα κριθούν αναγκαίες να ζητηθούν και οι οποίες βέβαια επιτρέπονται να γίνουν μέσα από τις πρόνοιες της σύμβασης. Δεν έχουμε πρόθεση να απορρίψουμε την υπογραφή μιας Σύμβασης, απλά και μόνο γιατί θεωρητικά ή με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να δημιουργεί οποιοδήποτε κόστος. Πρόθεση μας είναι να δούμε, να εξετάσουμε, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που μπορεί προκύπτουν από τυχόν κόστος γιατί θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτή την σύμβαση”, συμπλήρωσε.

Ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να προχωρήσουν με την υλοποίηση μέτρων και πολιτικών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου και προκύπτουν από τις διατάξεις της σύμβασης.

“Ειδικότερα, προχωρούμε με προώθηση νομοθεσίας η οποία θα ποινικοποιεί όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών και θα αναθεωρεί υφιστάμενες ποινές σε νομοθεσίες που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία. Μέχρι σήμερα το νομοθετικό μας πλαίσιο προστατεύει ή δημιουργεί αδικήματα καθόσον αφορά την ενδοοικογενειακή βία. Δεν έχει οποιεσδήποτε ειδικές ρυθμίσεις για τις άλλες μορφές βίας που καλύπτονται από την Σύμβαση. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ποινικοποιηθούν και οι άλλες μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως είναι η οικονομική, η ψυχολογική, κι άλλες μορφές βίας που περιλαμβάνονται στην Σύμβαση”, σημείωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι προετοιμάζεται νομοθεσία η οποία να επιτρέπει στα κυπριακά δικαστήρια να εξετάζουν αδικήματα βίας κατά των γυναικών, “θύματα των οποίων είναι πρόσωπα που διαμένουν μόνιμα στην Κύπρο και τα αδικήματα αυτά να διαπράχθηκαν εκτός της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα πλαίσια των προγραμμάτων εκπαίδευσης της Αστυνομικής Ακαδημίας έχουν ληφθεί πρόνοιες για αναβάθμιση του ρόλου της Αστυνομίας στα θέματα αυτά μέσα από την εκπαίδευση. Με τις ενέργειες αυτές θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ότι η Κυβέρνηση έχει πρόθεση κατόπιν της συμπλήρωσης της μελέτης η οποία γίνεται να υπογράψει αυτή την σύμβαση. Έχει την ίδια ώρα και πρόθεση να αρχίσει την σταδιακή υλοποίηση των μέτρων που προβλέπονται σε αυτή την Σύμβαση”, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Νικολάου ανέφερε ότι ετοιμάζεται μελέτη καθόσον αφορά το θέμα της κοστολόγησης η οποία μάλιστα θα είναι τις προσεχείς ημέρες, ίσως μία με δύο εβδομάδες να είναι έτοιμη.

Η αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηνά Κυριακίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι η ουσία δεν είναι η υπογραφή μίας Σύμβασης, αλλά η ουσία είναι η κύρωση και η εφαρμογή της Σύμβασης.

“Μας ικανοποιεί πλήρως η πολιτική βούληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ώστε να εναρμονίσει όλους τους νόμους οι οποίοι έχουν να κάνουν με την σχετική σύμβαση και να εφαρμοστούν σιγά – σιγά οι νόμοι μέχρι την ολοκλήρωση της υπογραφής και της κύρωσης της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Εμείς προσωπικά, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την πορεία που παίρνει η υπογραφή και η κύρωση της σύμβασης”, πρόσθεσε.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι θα μεταφέρει στο Συμβούλιο της Ευρώπης “ότι επιτέλους άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη της σήραγγας και να προχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία προς την υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης”.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, σε δηλώσεις της ανέφερε ότι στην Αμερική η βία σε βάρος των γυναικών από συντρόφους τους κοστίζει 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση η βία κατά των γυναικών κοστίζει στα 27 κράτη μέλη, συνολικά 2 εκατομμύρια ευρώ κάθε ώρα.

“Έτσι, αν μετρούμε κόστος, θα στοίχιζε λιγότερα εάν παίρναμε μέτρα. Αν δεν υπάρξει εκείνη η συγκλονιστική αλλαγή της στάσης της Κυβέρνησης, δεν νομίζω ότι θα έχουμε μία έκθεση που στο τέλος θα παραπέμπει και θα συστήσει στην υπογραφή της Σύμβασης, οπότε μπορεί να ακούγονται ευχάριστα ότι έχει συσταθεί τεχνική επιτροπή, αναμένεται η έκθεση, αλλά από μόνη της η έκθεση αν παραμείνουν οι απόψεις όπως έχουν μέχρι τώρα δε νομίζω ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα”, πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, σε δηλώσεις της είπε ότι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι μια σημαντική παράμετρος στον αγώνα για εξάλειψη κάθε μορφής διάκρισης και ανισότητας μεταξύ των δύο φύλων.

“Μηχανισμοί αντιμετώπισης υπάρχουν για προστασία των θυμάτων, όμως η πρακτική εφαρμογή απέδειξε ότι δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Είναι σημαντικό σήμερα να περάσουμε το μήνυμα στα θύματα βίας ότι η πολιτεία μπορεί να τις προστατέψει. Η βία κατά των γυναικών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Οι αριθμοί μεγαλώνουν χρόνο με το χρόνο. Το μήνυμα μας ξεκάθαρο: Αυτοπροστατευτείτε καταγγέλλοντας. Σπάστε τη σιωπή και μιλήστε. Υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να σας βοηθήσουν”, πρόσθεσε.

Η κ. Μαυρονικόλα ανέφερε, παράλληλα, ότι χαιρετίζουν τη δήλωση του Υπουργού ότι υπάρχει η πολιτική βούληση σε ό,τι αφορά τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά, όπως είπε, “θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι τα όποια προβλήματα αναφύονται σε σχέση με την υπογραφή της Σύμβασης όπως είναι το οικονομικό βάρος που προνοείται ή ακόμα και κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν για να συνάδουν με την Σύμβαση είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να προσπεράσουμε και σύντομα να υπογράψουμε αυτή την Σύμβαση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα