Καθυστερούν οι χώρες της G20 να εφαρμόσουν προληπτικό σχεδιασμό για τις τράπεζες

16:02 17/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πέντε χρόνια αφού ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση, οι φορολογούμενοι μπορεί ακόμα να κληθούν να ‘πληρώσουν τα σπασμένα’, αν χρεοκοπήσουν περισσότερες τράπεζες γιατί οι χώρες καθυστερούν να βρουν εναλλακτική λύση.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο τρόπος για να μπει λουκέτο σε μεγάλες τράπεζες

χωρίς να προκληθεί αναβρασμός στις αγορές – ο λόγος που ώθησε τις Κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο να καταφύγουν σε πακέτα διάσωσης με δημόσια χρηματοδότηση μεταξύ 2007 – 2009 – παραμένει τιτάνιο έργο.

Η Βρετανία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό που δίνει στις εθνικές εποπτικές Αρχές τους την εξουσία να επέμβουν σε περίπτωση χρεοκοπίας μεγάλου πιστωτικού οργανισμού.

Ωστόσο, για να καταστούν οι νομοθεσίες τους αποτελεσματικές, θα πρέπει να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία η οποία θα δίνει τις ίδιες εξουσίες σε επόπτες ανά το παγκόσμιο.

Η Βρετανία δημοσιοποίησε αυτό το μήνα τους σχεδιασμούς της με την ελπίδα ότι θα κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση και άλλες χώρες, αντλώντας διδάγματα από την κατάρρευση στις ΗΠΑ της τράπεζας Λίμαν Μπράδερς το Σεπτέμβριο το 2008, οι επιπτώσεις της οποίας είναι ακόμη αισθητές στις αγορές.

«Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγείται της κούρσας αλλά η πρόοδος που θα επιτευχθεί εξαρτάται από την ταχύτητα της ομάδας και δεν φαίνεται όλες οι χώρες να ακολουθούν το ίδιο πρόγραμμα», δήλωσε ένας εκ των συνεταίρων της KPMG Στίβεν Χολ.

Δυστυχώς, προσθέτει, «το να τερματίσει κανείς πρώτος δεν σημαίνει ότι θα λάβει το χρυσό μετάλλιο, εκτός κι αν καταφέρουμε να εργαστούν όλοι με παρόμοια χρονοδιαγράμματα και ατζέντες».

Εχοντας παρόμοιες ανησυχίες για την καθυστέρηση προόδου το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) που αξιολογεί τις μεγάλες οικονομίες διεθνώς ετοιμάζει μια δημόσια αξιολόγηση σχετικά με το πόσο έχουν προχωρήσει οι χώρες των G20 στην εφαρμογή των νέων νομοθεσιών που αφορούν στο θέμα, δέκα μήνες αφού ανακοίνωσε τις εξουσίες που πρέπει να δώσουν στους χρηματοπιστωτικούς τους επόπτες.

Λίγες είναι οι χώρες που έχουν θέσει σε εφαρμογή νέες νομοθεσίες ως τώρα.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ζωτικής σημασίας για το αν η μεταρρύθμιση των τραπεζών θα παραμείνει στην ημερήσια διάταξη.

Το FSB απαιτεί όπως οι χώρες των G20 σκιαγραφήσουν ως το Σεπτέμβρη τις στρατηγικές τους για κλείσιμο των κύριων τραπεζών τους χωρίς να χρειαστεί κρατική βοήθεια σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν ανυπέρβλητα προβλήματα.

Το Δεκέμβριο 29 τράπεζες που έχουν κατονομαστεί από τον οργανισμό πρέπει να υποβάλουν τους σχεδιασμούς τους ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν μια μεγάλη αναταραχή των αγορών χωρίς τη βοήθεια των φορολογούμενων.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι δεν φαίνεται να είναι πεπεισμένοι ότι θα τηρηθεί η πρώτη προθεσμία, αν όντως αυτό δεν γίνει τότε η δεύτερη προθεσμία θα καταστεί σε μεγάλο βαθμό χωρίς σημασία.

Αν δεν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, οι αγορές πιθανόν να αντιδράσουν αρνητικά, εάν πολλές από τις μεγάλες τράπεζες δεν έχουν φροντίσει να προφυλάξουν

Keywords
Τυχαία Θέματα