Κομισιόν: Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πληροφορική

15:28 19/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκθεση της Κομισιόν στο εκπαιδευτικό σύστημα 31 χωρών δείχνει ότι η διδασκαλία της τεχνολογίας των πληροφοριών, των επιχειρηματικών δεξιοτήτων και της αγωγής του πολίτη έχει θεμελιώδη σημασία για τη σημερινή αγορά εργασίας, αλλά τα σχολεία δεν δίνουν επαρκή προσοχή σ’ αυτές τις οριζόντιες δεξιότητες σε σύγκριση με τις βασικές δεξιότητες στα πεδία της γλώσσας, των μαθηματικών και της φυσικής.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνον 11 ευρωπαϊκές χώρες (το Βέλγιο-φλαμανδική κοινότητα, η Βουλγαρία,

η Εσθονία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Φινλανδία) έχουν τυποποιημένες διαδικασίες για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων στον τομέα της αγωγής του πολίτη, που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της ενεργού συμμετοχής στο σχολείο και την κοινωνία.

Αντίθετα, τέτοιου είδους αξιολόγηση δεν υφίσταται καθόλου για την επιχειρηματικότητα και τις δεξιότητες στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών σε καμία από τις 31 χώρες που πήραν μέρος στην έρευνα (τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, την Κροατία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Τουρκία).

Η έκθεση περιγράφει επίσης την πρόοδο που έχει συντελεστεί σε έξι από τις οκτώ βασικές ικανότητες που ορίζονται σε επίπεδο ΕΕ για τη διά βίου μάθηση σε ό,τι αφορά γνώση, δεξιότητες και συμπεριφορές.

«Μόνο εφοδιάζοντας τα παιδιά και τους νέους με τις αναγκαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των οριζόντιων, θα εξασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τα μέσα να παραμείνει ανταγωνιστική και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες της οικονομίας της γνώσης», δήλωσε η αρμόδια επίτροπος εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, «η μελέτη αυτή μας δείχνει πού υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και, ακόμα σημαντικότερο, τι χρειάζεται να κάνουμε για να δημιουργήσουμε περισσότερες ευκαιρίες για τη νεολαία. Να ανασχεδιάσουμε την εκπαίδευση, μια πρωτοβουλία πολιτικής που θα δρομολογήσω αύριο, με συγκεκριμένες προτάσεις».

Η έκθεση παρέχει αναλυτικά στοιχεία για τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και υποστηρίζει την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα στρατηγική της με θέμα τον ανασχεδιασμό της εκπαίδευσης, που πρόκειται να εγκριθεί αύριο. Στην εν λόγω ανακοίνωση παρουσιάζονται τα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσουν ότι τα συστήματά τους εκπαίδευσης και κατάρτισης επιτυγχάνουν τον στόχο της απόκτησης των δεξιοτήτων που απαιτούνται στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.

Οι οκτώ βασικές ικανότητες για τη διά βίου μάθηση σε ό,τι αφορά γνώσεις, δεξιότητες και συμπεριφορές ορίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ το 2006 και είναι οι εξής: επικοινωνία στη μητρική γλώσσα και σε ξένες γλώσσες, μαθηματική ικανότητα και βασικές ικανότητες στην επιστήμη και την τεχνολογία, ψηφιακή ικανότητα, κοινωνικές ικανότητες και ικανότητες που σχετίζονται με την ιδιότητα του πολίτη, πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα, μεταγνωστικές ικανότητες (learning to learn), πολιτισμική συνείδηση και έκφραση.

Οπως επισημα

Keywords
Τυχαία Θέματα