Κόμιστρα, περίθαλψη φοιτητών και Ιατρική Σχολή στην Επ. Παιδείας σήμερα

17:40 29/10/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το θέμα της κατάργησης της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών θα συζητήσουν αύριο οι Υπουργοί Παιδείας και Συγκοινωνιών, δήλωσε στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα, ο Κυριάκος Κενεβέζος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Γεώργιος Τάσου είπε ότι ήδη λήφθηκε πολιτική απόφαση ν` αναβληθεί η εφαρμογή του μέτρου

για ακόμη δύο εβδομάδες, με προοπτική να βρεθεί η χρυσή τομή, κάνοντας λόγο σε μνημονιακά μέτρα, ενώ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς σημείωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ενέγραψε το θέμα ζητώντας ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος.

Ο κ. Τάσου ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ενός περίπου εκ ευρώ για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, λέγοντας ότι η σχολή θα προχωρήσει καθώς αυτό είναι βούληση της παρούσας κυβέρνησης. Μια νέα σχόλη όταν ξεκινά, συμπλήρωσε έχει αρκετά προβλήματα ως προς τη στελέχωση και τις υποδομές. Έχουν ήδη προσληφθεί τρεις καθηγητές, ανέφερε και απομένουν άλλοι τρεις. Συζητείται, ανέφερε, κατά πόσο οι γιατροί που θα έρθουν να διδάξουν στην Ιατρική Σχολή θα μπορούν να ιδιωτεύσουν ή θα εργαστούν στα κρατικά νοσοκομεία.

Είναι γεγονός, είπε, ότι είχε ληφθεί καταρχήν απόφαση, όπως επανέλθει στο θέμα το Υπουργείο Υγείας, παρατηρώντας ότι είναι πρακτική που ακολουθείται στο εξωτερικό, οι γιατροί που εργάζονται στα Πανεπιστήμια να ασκούν το επάγγελμά τους ιδιωτικά ή να εργάζονται με επιπρόσθετο μισθό σε κρατικά νοσοκομεία. Ακούγονται ψηλές οι απολαβές των πανεπιστημιακών στην ιατρική, και μπορεί αυτό να προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα – είπε – λέγοντας ότι οι μισθοί τους δυστυχώς ή ευτυχώς είναι ψηλοί.

Για την κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχουν 42.500 φοιτητές, εκ των οποίων 23.300 στην Κύπρο, το 70% των οποίων, σύμφωνα με την πληροφόρηση του Υπ. Υγείας, είναι δικαιούχοι. Υπάρχουν 12.700 φοιτητές που είναι μη δικαιούχοι και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, ενημέρωσε ο κ. Τάσου λέγοντας ότι το θέμα συζητείται στο Υπ. Υγείας.

Ανέφερε επίσης ότι ξένοι φοιτητές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια κάνουν ιδιωτικές ασφάλειας “με ένα ύψος 165 ευρώ” και είναι αυτό που και οι Κύπριοι φοιτητές πρέπει να κάνουν στην Κύπρο ή στο εξωτερικών για να καλύπτονται. Ο κ. Τάσου μίλησε για “κενό” μέχρι το 2015 που θα μπούμε στο ΓΕΣΥ, οπότε αυτά τα προβλήματα θα εκλείψουν.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άντρος Καυκαλιάς μίλησε για καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση του σχεδιασμού αξιοποίησης του Σιακόλειου ιδρύματος και για “υποτροπή” στη συμφωνία ακαδημαϊκών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας για την αγορά υπηρεσιών τους από τα κρατικά νοσηλευτήρια και κάλεσε τα δύο μέρη σε διάλογο και συνεννόηση.

Όσον αφορά την επιβολή κομίστρων σε μαθητές, ο κ. Καυκαλιάς είπε ότι ζήτησαν από τον Υπουργό Παιδείας σήμερα να μην αρχίσει από τις 4 Νοεμβρίου το νέο μέτρο, αλλά να δοθεί νέα παράταση και να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος ώστε να βρεθούν λύσεις. Την ώρα που ένας στους πέντε μαθητές δεν έχει τα απαραίτητα για την εκπαίδευσή του, και όλοι ευαγγελιζόμαστε την κοινωνική πρόνοια στα σχολεία, δεν μπορούμε να προχωρούμε με πολιτικές αποφάσεις στην επιβολή τέτοιων μέτρων, πρόσθεσε. “Φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να δοθεί νέα παράταση στην εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης”.

Για την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους φοιτητές, το ΑΚΕΛ, είπε ο Άντρος Καυκαλιάς, θεωρεί απαράδεκτο το να καταργείται αυτή η σπουδαία – όπως την χαρακτήρισε – κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος και μάλιστα με τον τρόπο που έγινε.

Ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα, πρόσθεσε, σε φοιτητές που βρίσκονται εκτός Κύπρου αφού τα πανεπιστήμια δεν δέχονται εγγραφή φοιτητών που δεν έχουν φαρμακευτική περίθαλψη ενώ υπάρχουν και χώρες, όπως Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, που δεν δέχονται ιδιωτικές ασφαλίσεις. Σήμερα, είπε, συζήτησαν την κατάργηση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την Πέμπτη ή την Παρασκευή θα συζητήσουν στην Βουλή την κατάργηση χορηγιών των φοιτητών και “διερωτόμαστε ποιο θα είναι το μέλλον της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης στον τόπο μας”. Κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της και να μπει σε διάλογο με το φοιτητικό κίνημα και την Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα