Μείωση δημοσίων δαπανών κατά 26 δισ. ευρώ αποφάσισε η ιταλική Κυβέρνηση

08:43 6/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ιταλική Κυβέρνηση κατέληξε το βράδυ της Πέμπτης σε μια σειρά από μέτρα για μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 26 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου μεγάλων περικοπών στα μισθολόγια.

“Οι εξοικονομήσεις σε αυτό το μέτρο θα είναι 4,5 δισ. (ευρώ) το 2012, 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και 11 δισεκατομμύρια το 2014″, δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ύστερα από επτάωρη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μεγάλο μέρος των εξοικονομήσεων θα προέλθουν από τον τομέα της υγείας και της δημόσιας διοίκησης, πρόσθεσε.

Ο

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Βιτόριο Γκρίλι δήλωσε ότι τα προβλεπόμενα μέτρα θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 20% του αριθμού των διευθυντών στον δημόσιο τομέα και σε μείωση κατά 10% των απλών εργαζομένων. Οι περικοπές αναμένεται να κινητοποιήσουν περαιτέρω τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας και να αυξήσουν τις απειλές για απεργίες.

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε για επτά ώρες πριν από την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα μέτρα, ένα σημάδι της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση στην εξεύρεση εξοικονομήσεων από τον προϋπολογισμό, χωρίς πλήξει υπηρεσίες και το δημόσιο αίσθημα, πάρα πολύ σκληρά.

Τον Απρίλιο, η ιταλική Κυβέρνηση είχε αποφασίσει κατ `αρχήν να περικόψει 4,2 δισ. ευρώ από το λογαριασμό των δαπανών του τρέχοντος έτους, αλλά τώρα η Ρώμη βλέπει την ανάγκη μεγαλύτερων περικοπών.

Ο κ. Μόντι είπε ότι οι περικοπές είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μια αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο φόρο επί των πωλήσεων, η οποία σε άλλη περίπτωση θα ήταν αναγκαία.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός προειδοποίησε εντός της εβδομάδας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 2,0% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) για το τρέχον έτος, παρά την προηγούμενη πρόβλεψη για έλλειμμα 1,3%.

Keywords
Τυχαία Θέματα