Μνημόνιο, ΓΕΣΥ και πρόληψη της φυματίωσης στην Επιτροπή Υγείας

16:13 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για βελτιώσεις στο μνημόνιο στα θέματα της υγείας σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Κώστας Κωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να περιοριστούν στο μεγαλύτερο βαθμό οι σπατάλες και να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας.

Οι αλλαγές θα είναι μια νέα πραγματικότητα που επιβάλλουν δυστυχώς τα νέα

δεδομένα, πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε επίσης για αυξητική τάση των περιστατικών φυματίωσης πολιτών που έρχονται από τρίτες χώρες και από συγκεκριμένη χώρα της ΕΕ, ζητώντας τη θέσπιση προληπτικών ελέγχων που δεν ισχύουν σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ για τους οποίους η Ένωση μας έχει επιπλήξει για ρατσιστικές προσεγγίσεις. Όμως το κράτος πρέπει να βρει διεξόδους προληπτικού ελέγχου, σημείωσε, για να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης, φέροντας ως παράδειγμα τους αστυνομικούς που εργάζονταν σε συγκεκριμένο τμήμα όπου ερχόταν σε επαφή με τέτοιους πολίτες και προσβλήθηκαν από φυματίωση.

Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως θα γίνει πρόταση για να φιλοξενούνται τα άτομα που πάσχουν από τη ασθένεια σε ξεχωριστό απομονωμένο χώρο του νοσοκομείου Κυπερούντας, ενώ υπάρχει και υπαλλακτικός χώρος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ποσοστό 4% των ατόμων που έρχονται από τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή χώρα κι από τρίτες χώρες.

ΓΕΣΥ

——

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέλλα Μισιαούλη εξέφρασε ανησυχία για την αυστηρότητα των μέτρων στην υγεία. Όπως τους ελέχθηκε, πρόσθεσε, εάν η Τρόικα δεν ικανοποιηθεί όταν θα έρθει για έλεγχο, θα υποβάλλει νέα αυστηρότερα μέτρα. Με τις νέες εξελίξεις, την ανεργία να αυξάνεται, τις μειώσεις μισθών, τότε τι θα γίνει, διερωτήθηκε η κ. Μισιαούλη, η Τρόικα θα επιστρέψει στην πρωταρχική θέση για δωρεάν υγεία σε λήπτες μόνο δημοσίου βοηθήματος. «Αν θα γίνει αυτό, τότε αντιλαμβανόμαστε όλοι πού οδεύουν τα πράγματα».

Με την επικαιροποίηση της μελέτης για την κοστολόγηση του ΓΕΣΥ τα δεδομένα θα είναι πολύ διαφορετικά, σημείωσε, θέτοντας το ερώτημα αν αυτά που ψηφίσουν τώρα, θα μπορούν να εφαρμοστούν αύριο.

Το κώδωνα του κινδύνου θέλησε να κρούσει η Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ρούλα Μαυρονικόλα όσον αφορά το ΓΕΣΥ, λέγοντας πως σε περίπτωση που η μελέτη επικαιροποίησης του κόστους που γίνεται τώρα, είναι ασύμφορη, το κράτος δεν φαίνεται να έχει σχέδιο Β.

Η κ. Μαυρονικόλα είπε πως ερωτήθηκε σχετικά εντός της Επιτροπής ο Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως φαίνεται ότι η μελέτη θα καταδείξει πως είναι ασύμφορη. Η απάντηση του κ. Πετρίδη, είπε, ήταν να ζητήσει πίστωση χρόνου ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα είναι έτσι τα πράγματα, «αλλά άφησε ένα περιθώριο ότι όντως υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το ΓΕΣΥ», το οποίο ψηφίσαμε το 2000 και ο φορολογούμενος πολίτης πλήρωσε πάρα πολλά εκατομμύρια μέχρι τώρα, αλλά θα χρειαστεί ίσως να κάνουμε ένα νέο σχέδιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα