Συνεχίστηκε στο Ανώτατο η διαδικασία της προσφυγής των δικαστών για την αντιμισθία τους

15:05 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίστηκε σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο η διαδικασία σε σχέση με την υπόθεση της αντιμισθίας δικαστών, με τους δικηγόρους των δικαστών που προσέφυγαν να απαντούν στην επιχειρηματολογία του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη.

Οι Γιώργος Τριανταφυλλίδης και Πόλυς Πολυβίου, εκ των δικηγόρων των δικαστών που προσέφυγαν, ανέφεραν ότι οι επίδικοι νόμοι με τους οποίους επιβάλλονται μειώσεις στους μισθούς των δικαστών είναι αντισυνταγματικοί, ενώ πρόσθεσαν ότι δεν είναι δυνατή η επίκληση του «Δικαίου της Ανάγκης».

Στην αγόρευσή του, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι

αναγνωρίζει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Ανώτατο Δικαστήριο, που εν μέσω της περιρρέουσας ατμοσφαίρας και της τραγικής κατάστασης της οικονομίας της χώρας καλείται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα των νομοθεσιών για τις αποκοπές των μισθών των δικαστών.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι καθήκον του δικαστηρίου είναι να αποφασίσει για ένα αμιγώς νομικό θέμα, μακριά από συναισθηματισμούς.

Ανέφερε ότι η επιχειρηματολογία του Γενικού Εισαγγελέα σε σχέση με την τραγικότητα της οικονομικής κατάστασης είναι άσχετη με την απόφαση, καθώς το σημαντικό στοιχείο είναι η ημερομηνία θέσπισης των νομοθεσιών – στις 30 Δεκεμβρίου του 2011 – οπότε τα οικονομικά δεδομένα στην Κύπρο ήταν διαφορετικά, καθώς δεν υπήρχε μνημόνιο.

«Ξεχάστε τι περνά ο τόπος, δεν είμαστε εκκλησία ή κατηχητικό» είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί με νομικά κριτήρια, ενώ είπε ότι οι δύο νόμοι που επιβάλλουν τις αποκοπές στους μισθούς είναι αντισυνταγματικοί.

Είπε εξάλλου ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα είναι μια απόφαση-σταθμός σε σχέση με την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας από τις άλλες δύο νομοθεσίες.

«Δεν πρέπει να επιτρέψετε την άλωση της δικαστικής εξουσίας» από τη νομοθετική και εκτελεστικής εξουσία, είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας ότι αυτό επιχειρείται να γίνει.

Είπε ότι σε διαφορετική περίπτωση ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου και θα δοθεί η άδεια στην Κυβέρνηση και τη Βουλή να επεμβαίνουν στην ανεξαρτησία του δικαστηρίου.

Ως προς την επίκληση του Γενικού Εισαγγελέα στο «Δίκαιο της Ανάγκης», ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει για να διασωθεί μια αντισυνταγματική νομολογία.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι οι δικαστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά ανεξάρτητοι αξιωματούχοι. Πρόσθεσε ότι ατυχώς ο νόμος εξισώνει τους δικαστές με τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ είπε ότι οι επίδικοι νόμοι είναι «προδήλως αντισυνταγματικοί».

Αναφορικά με την επίκληση του «Δικαίου της Ανάγκης», ο κ. Πολυβίου είπε στην επιχειρηματολογία του ότι είναι παντελώς άσχετη με την υπόθεση.

Συμφώνησε εξάλλου με τον κ. Τριανταφυλλίδη ότι αποτελεί ουσιώδες σημείο η ημερομηνία θέσπισης του νόμου.

Από τους υπόλοιπους δικηγόρους των δικαστών που προσέφυγαν, λέχθηκε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας

Από την πλευρά τους, οι δικαστές του Ανωτάτου ανέφεραν ότι επιφυλάσσονται της απόφασής τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα