Νομοσχέδιο επιχειρεί να παρακάμψει καθυστέρηση συγχώνευσης ΣΠΙ που ενέκρινε ΓΣ μελών

17:36 3/2/2014 - Πηγή: OnlyCY


Νομοσχέδιο που διευκολύνει την υλοποίηση της μνημονιακής υποχρέωσης για τη συγχώνευση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) στα 18 μέχρι τέλη Μαρτίου 2014, τηρώντας και τις ενδιάμεσες προθεσμίες που αφορούν κάθε μια συγχώνευση, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ωστόσο, κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε ότι λόγω προσωπικών διαφορών μεταξύ Γραμματέα και Επιτροπείας συγκεκριμένου Συνεργατικού Πιστωτικού Ιδρύματος (ΣΠΙ) στην επαρχία Λεμεσού καθυστερεί να πραγματοποιηθεί συγχώνευση του με άλλες ΣΠΙ, η οποία έχει εγκριθεί από τις 2 Νοεμβρίου του 2013

από τη Γενική Συνέλευση των μελών. Η υπόθεση έχει οδηγηθεί ενώπιον και του δικαστηρίου το οποίο θα εξετάσει την συγκεκριμένη υπόθεση την ερχόμενη Πέμπτη.

Πάντως, όπως αναφέρθηκε από εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας ενώπιον της Επιτροπής, προβληματισμός, λόγω της συγκεκριμένης υπόθεσης, επικρατεί στην Τρόικα σε σχέση με υλοποίηση της αρχικής της απόφασης για παραχώρηση του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού, προτού ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις των ΣΠΙ στο τέλος Μαρτίου ή κατά πόσον θα αναμένει την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων.

«Κανένας υπάλληλος, κανένα τρίτο πρόσωπο δεν μπορεί να προτάσσει βέτο ή να κρατά όμηρο το τραπεζικό σύστημα και τον Κύπριο φορολογούμενο» σε σχέση με τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης του Συνεργατισμού «και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διευθετούνται προσωπικοί λογαριασμοί ή διαφωνίες εργοδοτικής φύσεως μεταξύ υπαλλήλων συνεργατικών ιδρυμάτων και της διεύθυνσης στα πλαίσια της διαδικασίας των συγχωνεύσεων», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι συγχωνεύσεις θα συνεχίσουν και δεν μπορεί κανένας να σταματήσει αυτή τη διαδικασία γιατί δεν είναι προς το συμφέρον του Κύπριου φορολογούμενου να σταματήσει αυτή η διαδικασία».

«Κατά πόσον ένας υπάλληλος είτε στην Κυπερούντα είτε οπουδήποτε αλλού έχει δίκιο ή άδικο σε σχέση με τις διαμαρτυρίες που ενδεχομένως να έχει κοινοποιήσει ή τις αστικές αγωγές που έχει καταχωρήσει και προωθεί αυτά είναι άσχετα ζητήματα και δεν πρέπει να αφορούν τη Βουλή ή τον οποιονδήποτε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτά «είναι προσωπικές διαφορές και δικαιώματα που στο τέλος της ημέρας θα κρίνει το δικαστήριο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτές οι προσωπικές διαφορές να μπαίνουν σε προτεραιότητα πάνω από το δημόσιο συμφέρον».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει εξετάσει το νομοσχέδιο και η Κυβέρνηση θα αποφασίσει κατά πόσον την ερχόμενη Πέμπτη θα θέλει να καταθέσει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια και να ψηφιστεί με την μορφή του κατεπείγοντος.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο στοχεύει στην απλοποίηση, βελτίωση και εισαγωγή ορισμένων αναγκαίων διατάξεων όσον αφορά τη διαδικασία των συγχωνεύσεων μεταξύ συνεργατικών εταιρειών ώστε δεδομένων των χρονοδιαγραμμάτων για κάθε συγχώνευση που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα να προωθούνται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα οι εν λόγω συγχωνεύσεις και να μην παρατηρούνται οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις ή προβλήματα.

Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν, μεταξύ άλλων, όπως η συμφωνία για τη συγχώνευση υπογράφεται από την πλειοψηφία τουλάχιστον των μελών της επιτροπείας τόσο της αποδεχόμενης όσο και της μεταφέρουσας εταιρείας, αντί από τον Γραμματέα, τον Πρόεδρο και όλα τα μέλη της Επιτροπείας.

Προβλέπουν επίσης ότι: Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί στον Έφορο Υπηρεσίας Συνεργατικών Εταιρειών η συμφωνία συγχώνευσης κατάλληλα υπογεγραμμένη ή/και εντός των καθοριζόμενων προθεσμιών, ο Έφορος δύναται να προβεί στην εγγραφή της συγχώνευσης με βάση τις αποφάσεις των ειδικών γενικών συνελεύσεων της αποδεχόμενης και της μεταφέρουσας εταιρείας όπως κατατίθενται ενώπιον του από τον Πρόεδρο έκαστης ειδικής γενικής συνέλευσης σε ειδικό έντυπο και εντός προθεσμίας που καθορίζει ο Έφορος.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης είπε ότι «οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων υποβάλλονταν στον Έφορο με την υπογραφή του Γραμματέα του Προέδρου και των μελών της Επιτροπείας, ενώ η τροποποίηση προβλέπει να γίνεται με την υπογραφή της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπείας.

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ έχει «επιφυλάξεις για το κατ΄ επείγον αυτής της τροποποίησης και για την αναδρομική ισχύ της, έχοντας υπόψη μια μόνο περίπτωση που έχει δημιουργηθεί πρόβλημα και είναι στα δικαστήρια», προσθέτοντας ότι το θέμα θα ξεκαθαριστεί την Πέμπτη που δικάζεται η υπόθεση.

«Αν δεν είχαμε πληροφόρηση από έξω και από εμπλεκόμενους ούτε η έκθεση που έχει κατατεθεί από το Υπουργείο ούτε οι φίλοι παρόντες που εκπροσωπούσαν το νομοσχέδιο έδωσαν εκείνη την πληροφόρηση στο νομοθετικό Σώμα ώστε πραγματικά να ασκηθεί η νομοθετική εξουσία της Βουλής», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαμάρης είπε ότι «οι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι σωστές», προσθέτοντας ότι «είναι πιο δημοκρατικό να μην στηρίζεσαι στην άρνηση ενός ατόμου για να προχωρήσει η συγχώνευση των ΣΠΙ», προσθέτοντας ότι «σοφότερο είναι η Βουλή να περιμένει την εκδίκαση της υπόθεσης την Πέμπτη και να το δούμε την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε ότι «είναι απαράδεκτο να έρχονται νομοσχέδια στη Βουλή για να λύσουν επιμέρους προβλήματα χωρίς να υπάρχει η προηγούμενη απαραίτητη ενημέρωση της Βουλής», προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ «δεν θα στηρίξει αυτό το νομοσχέδιο μέχρι να υπάρξει πλήρης ενημέρωση» των βουλευτών.

«Οι νόμοι πρέπει να έχουν το στοιχείο της γενικότητας και το στοιχείο της διαφάνειας σε σχέση με τις προθέσεις του νομοθέτη», ανέφερε.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι «είναι τραγικό να συνεχίζονται τα λάθη του παρελθόντος» και «να περιμένουν οι βουλευτές να ενημερώνονται από τις εφημερίδες τι βρίσκεται πίσω από ένα νομοσχέδιο που έρχεται ενώπιον τους και να ανακαλύπτουν από πληροφορίες των εφημερίδων ότι κτίστηκε ένα νομοσχέδιο για να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ μίας Επιτροπείας με τον Γραμματέα της Επιτροπείας».

Ανέφερε ότι δεν διαφωνεί στο να υπάρξει μια διαδικασία για διευκόλυνση της συγχώνευσης αλλά «αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο».

Ο κ. Περδίκης διερωτήθηκε «γιατί συνεχίζεται αυτή η ιστορία της κοροϊδίας και της παρανομίας στο όνομα της εφαρμογής του μνημονίου, στο όνομα του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας», προσθέτοντας ότι «δεν είναι πάντα που ισχύει το ρητό ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνεργατικής Συνομοσπονδίας Ανδρέας Μουσκάλης είπε ότι οι συγχωνεύσεις είναι ένα προοδευτικό μέτρο το οποίο το Συνεργατικό Κίνημα ευνοεί και επιδιώκει την υλοποίηση τους όσο το δυνατό συντομότερα.

Ανέφερε ότι πρέπει οι 18 εταιρείες που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις να αρχίσουν να εργάζονται προς όφελος και των μελών τους αλλά και της οικονομίας στο σύνολο της.

Ο κ. Μουσκάλης είπε ότι υπάρχει σήμερα μια συγκεκριμένη υπόθεση και δεν αποκλείονται μελλοντικά να υπάρξουν και άλλες και για αυτό το Κίνημα ευνοεί την αλλαγή μερικών άρθρων του παρόντος νόμου.

Ανέφερε ότι η συγχώνευση του συγκεκριμένου ΣΠΙ αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση στις 2 Νοεμβρίου 2013 και πρόσθεσε ότι «η εταιρεία αυτή στην ουσία είναι νεκρή όταν υπάρχουν αυτά τα ζητήματα της υπογραφής ή όχι (από τον Γραμματέα) και μια αβεβαιότητα στην εν λόγω εταιρεία».

Πρόσθεσε ότι αυτό το πληρώνουν τα μέλη, το ίδιο το ΣΠΙ και η οικονομία στο σύνολο της.

Ο κ. Μουσκάλης είπε ότι στην ανασκόπηση που έχει κάνει η Τρόικα με το ΥΠΟΙΚ λέγχθηκε ότι υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα και μάλλον υποσχέθηκε ότι το ΥΠΟΙΚ (στην τρόικα) τους είπε ότι θα βάλει νομοσχέδιο το οποίο πιθανόν να συζητηθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή.

«Για να το φέρει (το ΥΠΟΙΚ) κατ΄ επείγον θεωρώ ότι αυτή ήταν η υπόσχεση προς την Τρόικα», πρόσθεσε.

Ο κ. Μουσκάλης είπε ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε το Συνεργατικό Κίνημα από την 1η Απριλίου να μπει δυνατά να βοηθήσει τον τόπο του πλήρως ανακεφαλαιοποιημενο μέσα σε ένα καινούργιο περιβάλλον δυνατό, αποφασιστικό και πανίσχυρο».

«Οποιαδήποτε μικρά προβλήματα ή ατομικά ή προσωπικά παραμερίζονται προς όφελος του λαού που είναι και ο ιδιοκτήτης του Συνεργατικού Κινήματος», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα