Νότιο Σουδάν: Έτοιμος να προελάσει στην πόλη Μπορ ο στρατός

15:50 23/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο στρατός του Νοτίου Σουδάν είναι έτοιμος να προελάσει στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ για να ανακτήσει τον έλεγχό της από τους αντάρτες του Ρικ Μάσαρ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ.

“Οι δυνάμεις των πιστών δυνάμεων στην κυβέρνηση είναι σήμερα έτοιμες να προελάσουν στο Μπορ”, που βρίσκεται περί τα 200 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Τζούμπα, δήλωσε

ο πρόεδρος ενώπιον των βουλευτών του Νοτίου Σουδάν.

Η χώρα βυθίζεται εδώ και μια εβδομάδα σε έναν μια εμφύλια σύγκρουση, εξαιτίας της διαμάχης μεταξύ του προέδρου και του αντιπροέδρου ο οποίος αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

Οι ΗΠΑ, από τις χώρες που υποστήριξαν την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν το 2011, αυξάνουν τη διπλωματική τους πίεση επί της κυβέρνησης της Τζούμπα και των δυνάμεων της εξέγερσης, τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για στρατηγικούς, υπογραμμίζουν αναλυτές.

Ωστόσο, παρότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει μιλήσει τρεις φορές για τη σύγκρουση που σπαράσσει εδώ και μια εβδομάδα το νεότερο κράτος του κόσμου, οι ειδικοί αυτοί δεν θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν χιλιάδες μάχιμες δυνάμεις τους στη χώρα αυτή, στην ίδρυση της οποίας είχαν συμβάλει σε μεγάλο βαθμό τον Ιούλιο του 2011.

Δυόμισι χρόνια αργότερα, το Νότιο Σουδάν είναι “στα πρόθυρα” εμφυλίου πολέμου, προειδοποίησε ο Ομπάμα τονίζοντας ότι η καθοριστική διπλωματική και οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ θα σταματήσει σε περίπτωση στρατιωτικού πραξικοπήματος από τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάσαρ.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Σάλβα Κιρ το Σαββατοκύριακο τονίζοντάς του ότι τα βίαια επεισόδια θέτουν σε κίνδυνο όλα τα οράματα της ανεξαρτησίας της 9ης Ιουλίου 2011.

Μια ένοπλη σύγκρουση μαίνεται από τις 15 Δεκεμβρίου μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών του πρώην αντιπροέδρου Μάσαρ και των δυνάμεων του προέδρου Κιρ στη νέα χώρα που αναδύθηκε μετά τον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο κατά του Χαρτούμ από το 1983 έως το 2005.

Η Ουάσινγκτον είχε στηρίξει την αυτονομιστική εξέγερση του νότου του Τζον Γκάρανγκ (ο οποίος σκοτώθηκε το 2005) και υπήρξε ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στα πρώτα βήματα της Τζούμπα, τόνισε ο Ρίτσαρντ Ντάουνι, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.

“Οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν να εξανεμίζεται όλο το δύσκολο έργο που επετεύχθη”, εξήγησε ο αναλυτής που εκτιμά ότι οι Αμερικανοί έχουν στο Νότιο Σουδάν “μακροχρόνιο συμφέρον το οποίο όντως καθοδηγείται από ανθρωπιστικούς λόγους”.

Ο Ντάουνι θυμάται “την προσωπική δέσμευση του προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου (2001-2009) στην αρχή της θητείας του στις διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί το εμφύλιος πόλεμος μεταξύ βορρά και νότου”.

Η Ουάσινγκτον ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2005 στην Κένυα που προσέφερε έξι χρόνια αυτονομίας στο νότο, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τον Ιανουάριο του 2011. “Για να διασφαλίσουν ότι το δημοψήφισμα θα διεξαγόταν και ότι το Νότιο Σουδάν θα αποκτούσε ανεξαρτησία, οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν διπλωματικά και επένδυσαν πολλούς πόρους”, σημειώνει ο αναλυτής του CSIS.

Η τύχη του Νοτίου Σουδάν αγγίζει και το Χόλιγουντ, κυρίως αστέρες όπως η Μία Φάροου και ο Τζορτζ Κλούνι, που αναφέρονται σε αυτό, ενώ έχει κινητοποιηθεί η διασπορά στις ΗΠΑ των χριστιανών του Νοτίου Σουδάν μέσω των εκκλησιών και φοιτητών.

Πιο κυνικός, ο πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας στο Σουδάν Μισέλ Ρεμπό (1994-2000) “αμφιβάλλει ότι η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα καθοδηγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Νότιο Σουδάν”. “Η απόσχιση, για την οποία η Ουάσινγκτον έπαιξε σημαντικό ρόλο, υποκινήθηκε από πετρελαϊκές και στρατηγικές εκτιμήσεις, για να διασπαστεί το Σουδάν, η μεγαλύτερη αραβική χώρα της Αφρικής”, δηλώνει ο πρώην πρεσβευτής και νυν ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας.

Τους ισχυρισμούς αυτούς αμφισβητεί ο Ντάουνι, που δηλώνει ότι οι Αμερικανοί “δεν έχουν εμπλακεί στην πετρελαϊκή βιομηχανία” στο Νότιο Σουδάν, αντίθετα με τους Κινέζους.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έστειλε στην Τζούμπα τον απεσταλμένο του για το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν Ντόναλντ Μπουθ όπως και 91 στρατιώτες για να εγγυηθούν την ασφάλεια των Αμερικανών που παραμένουν εκεί, μετά την απομάκρυνση 380 αμερικανών πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα