Ο ΕΜΕ συζητήθηκε στις Επιτροπές Εξωτερικών και Οικονομικών της Βουλής

17:09 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού εποπτείας (ΕΜΕ) των τραπεζών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν σήμερα τα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών και Προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίας των δύο επιτροπών.

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η Επιτροπή προτείνει να περάσουμε από το συντονισμό μεταξύ των

κρατών μελών σε ένα ολοκληρωμένο μηχανισμό εποπτείας με κοινή λήψη αποφάσεων για τις τράπεζες στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το μηχανισμό, σημείωσε, κεντρικό ρόλο θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ θα είναι ανοιχτός και σε μη-μέλη της ευρωζώνης. Αυτή η ενισχυμένη εποπτεία για τις 6000 τράπεζες της Ευρωζώνης, συνέχισε, θα συμβάλει στην αποφυγή μελλοντικών καταρρεύσεων στον τραπεζικό μας τομέα και θα προστατεύσει τα χρήματα των φορολογουμένων, είπε.

Όπως είπε, «οι φορολογούμενοι ήδη έχουν πληρώσει ένα βαρύ τίμημα: για να μην καταρρεύσουν οι βασικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, κάτι που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να εισφέρουν δημόσιο χρήμα σε τράπεζες και να χορηγήσουν εγγυήσεις σε πρωτοφανή κλίμακα».

«Από τον Οκτώβριο του 2008 μέχρι τον Οκτώβριο του 2011, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα κρατικής ενίσχυσης σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς ύψους 4,5 τρις. ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ της EΕ)», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «οι προτάσεις για το μηχανισμό εποπτείας είναι ένα ουσιώδες συστατικό όσον αφορά την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης στον τραπεζικό τομέα και συνιστούν ένα μεγάλο πολιτικό βήμα προς τα εμπρός για την Ευρώπη».

«Με τις προτάσεις αυτές επιδιώκουμε την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού μας συστήματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Επίσης, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας προς τους εταίρους μας και στις αγορές», είπε.

Η Επιτροπή, είπε, προτείνει τη συγκρότηση του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού έως την 1η Ιανουαρίου 2013. Για να καταστεί δυνατή η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό προβλέπεται περίοδος σταδιακής εφαρμογής.

Σε πρώτο στάδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η ΕΚΤ θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει να αναλάβει την πλήρη αρμοδιότητα εποπτείας οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ιδίως εκείνων που έχουν λάβει ή ζητήσει δημόσια χρηματοδότηση.

Από την 1η Ιουλίου 2013, θα τεθούν υπό την εποπτεία της ΕΚΤ όλες οι τράπεζες μεγάλης συστημικής σπουδαιότητας.  Η περίοδος σταδιακής εφαρμογής πρέπει να ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2014, μετά την οποία ο ΕΕΜ θα καλύπτει όλες τις τράπεζες.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «είχαμε την ευκαιρία σήμερα να ακούσουμε τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου σε σχέση με το πώς προχωρά η εφαρμογή και η υιοθέτηση ενό

Keywords
Τυχαία Θέματα