Ο καθ. Ζένιος εκτιμά ότι θα βγούμε από την κρίση σε μια τριετία

16:07 6/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών και διοικητικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, καθηγητής Σταύρος Α. Ζένιος εκτιμά πως θα βγούμε από την κρίση σε μια τριετία, ωστόσο σημειώνει πως αυτό θα γίνει αν στην Κύπρο αλλάξουν νοοτροπίες και χαραχθεί μια πολιτική, με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας.

Μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου

του «Δημιουργική Κύπρος – Πολιτική μεταρρύθμιση για την Κύπρο του 21ου αιώνα», ο κ. Ζένιος ανέφερε πως στην Κύπρο «έχουμε δημιουργήσει την τέλεια κρίση», για να προσθέσει πως «αυτή τη στιγμή συνυπάρχει το μεγάλο χρέος των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και η μεγάλη κρίση στον τραπεζικό τομέα».

Όπως είπε «το κράτος δεν έχει αφήσει περιθώρια στον εαυτό του να έχει δημοσιονομικά περιθώρια να διαχειριστεί την κρίση, άρα όλοι οι παίκτες είναι υπερχρεωμένοι και ταυτόχρονα υπάρχει τα τελευταία χρόνια χαμηλή ανταγωνιστικότητα».

Είπε πως την κρίση αυτή «χρειάζεται να την αντιμετωπίσουμε με διεθνών προδιαγραφών ομάδα διαχείρισης της κρίσης», σημειώνοντας πως το μήνυμα που έχει μεταφέρει στους προεδρικούς υποψηφίους είναι η ανάγκη δημιουργίας μιας ομάδας, που να μπορεί να διαχειριστεί την κρίση, σύσταση συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων, που να έχει διεθνών προδιαγραφών γνώση, για το τι συμβαίνει, με ένα Υπουργό Οικονομικών που να μπορεί να διαχειριστεί από τη μια την πολιτική διαδικασία, αλλά από την άλλη να έχει εις βάθος κατανόηση περί κρίσεων.

Επίσης, είπε πως από πλευράς του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να εκπεμφθεί ένα μήνυμα αποφασιστικότητα διαχείρισης της κρίσης με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις περί κρίσεων και όχι με κριτήρια την εσωτερική κατανάλωση.

«Αν τα καταφέρουμε μετά από μια περίοδο χρόνου, που την εκτιμώ σε τριετία, θα αρχίσουμε να βλέπουμε την ανάκαμψη», είπε.

Ωστόσο, ανέφερε πως «ακόμη είμαστε στη φάση που δεν έχει ξεκαθαρίσει το συνολικό χρέος μας», συμπληρώνοντας πως «το 2013 θα ξεκαθαρίσει πόσο είναι το συνολικό χρέος, αφού ακόμη φορτωνόμαστε χρέος».

Συνέχισε λέγοντας πως «πιστεύω ότι θα πρέπει να συζητήσουμε αναδιάρθρωση του χρέους, όχι τόσο όσον αφορά το κούρεμα, με το οποίο δεν συμφωνώ, αλλά με την επιμήκυνση του χρέους, αντικαθιστώντας το υφιστάμενο χρέος, που είναι υπερβολικό, με ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ, τα λεγόμενα GDP-linked bonds, που μας επιτρέπουν να καθυστερήσουμε κάποιες πληρωμές με αντάλλαγμα τις πληρωμές όταν η οικονομία θα ανακάμψει».

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ζένιος είπε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θα πρέπει να γίνουν σωστοί χειρισμοί την επόμενη διετία. «Μετά θα αρχίσει η κατασκευή έργων, που θα είναι μια μικρή τόνωση στην οικονομία και με την ολοκλήρωση των έργων θα αρχίσει πλέον να φαίνεται η ροή του φυσικού αερίου», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν γίνονται τα σωστά βήματα για τη διαχείριση του φυσικού αερίου, ο κ. Ζένιος είπε: «Δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια, για να μπορέσουμε να απαντήσουμε την ερώτηση πλήρως. Πιστεύω ότι η σύσταση του ταμείου φυσικού αερίου δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Από την άλλη δεν έχουμε προχωρήσει τόσο πολύ για να πεις αν όντως έγιναν τα σωστά βήματα. Είναι σημαντικό να ληφθούν αποφάσεις πολιτικής. Προς ποια αγορά απευθυνόμαστε; Απευθυνόμαστε στις διεθνείς αγορές, ελπίζοντας να εξασφαλίζουμε ανά πάσα στιγμή την καλύτερη τιμή ή απευθυνόμαστε -και είναι και δική μου άποψη- σε ευρωπαϊκές αγορές, για να δέσουμε την τύχη μας με τη μεγάλη αγορά της Ευρώπης που μας δημιουργεί και γεωστρατηγικό πλεονέκτημα στην πολιτική διάσταση;».

«Μέχρι να το ξεκαθαρίσουμε αυτό», πρόσθεσε, «δεν θα έχουμε τον τελικό αγοραστή και χωρίς τον τελικό αγοραστή δεν μπορείς να πουλήσεις, ούτε να προπουλήσεις. Άρα χρειάζεται ο σχεδιασμός της εξόρυξης, της δημιουργίας της υποδομής και ο τελικός αγοραστής».

Αναφερόμενος στο ρωσικό δάνειο, είπε «η βοήθεια από χώρες όπως τη Ρωσία, που έχει εμπλοκή στο θέμα της Κύπρου, είναι ακόμη ένας παράγοντας στο παιχνίδι, που μπορεί να είναι ευνοϊκό για μας», σημειώνοντας πως «οι δηλώσεις που έγιναν από τη Ρωσία για βοήθεια και από την άλλη η ΕΕ που θέλει να εμπλακεί η Ρωσία είναι θετικό για μας».

Σε σχέση με τον πρόσφατο διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, είπε πως θεωρεί απαράδεκτο σε μια κρίση, που είναι υπό εξέλιξη τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, να μην κρίνεται ότι χρειάζεται ομάδα διαχείρισης κρίσης και στο παρά πέντε να λέγεται ότι χρειάζεται ένας Υποδιοικητής, αφού δεν μπορεί να γίνει δουλεία χωρίς αυτόν.

Σε ό,τι αφορά το βιβλίο του υπό τον τίτλο «Δημιουργική Κύπρος», ο Σταύρος Ζένιος είπε στα δύο σχεδόν χρόνια που πέρασαν για να κυκλοφορήσει το βιβλίο, πολλές ανησυχίες του επαληθεύτηκαν.

Ωστόσο, είπε πως το βιβλίο δεν γράφτηκε για να προειδοποιήσει, αλλά γράφτηκε για να προτείνει, προσθέτοντας πως «στις κρίσιμες μέρες που περνά η Κύπρος το βιβλίο προσφέρει τολμηρά πολιτικά μηνύματα και καινοτόμες ιδέες, που μας προκαλούν να σκεφτόμαστε με την καρδιά και το μυαλό».

Keywords
Τυχαία Θέματα