Ο ΠΑΣΥΜΕ εναντίον της κυβερνητικής στήριξης της Λαϊκής

12:22 19/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Μικρών Επιχειρήσεων και Αυτοεργοδοτουμένων (ΠΑΣΥΜΕ) εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στο θέμα της Λαϊκής Τράπεζας, οι οποίες οδήγησαν στην ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής του σχετικού διατάγματος συμμετοχής του κράτους στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΣΥΜΕ αναφέρει πως «ενώ όλοι μιλούν για κυβερνητική στήριξη ενός ποσού 1.8 δις

ευρώ υπό την μορφή αναδόχου αντίστοιχης μετοχικής έκδοσης, στη ουσία κανείς δεν ξέρει ακριβώς το κεφάλαιο το οποίο τελικά θα χρειαστεί, λόγω της εκτεταμένης έκθεσης της Λαϊκής Τράπεζας στο ελλαδικό τραπεζικό σύστημα και την αβεβαιότητα που επικρατεί στην Ελλάδα».

Ο ΠΑΣΥΜΕ εκτιμά ότι «η κίνηση αυτή ανατρέπει ουσιαστικά τα οποιαδήποτε θετικά έχουν αποκομιστεί από τα καθυστερημένα μέτρα λιτότητας τα οποία είχαν εφαρμοστεί το τελευταίο εξάμηνο, μέτρα τα οποία έχουν μειώσει το έλλειμμα στο ΑΕΠ σε 0.8% το πρώτο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με 1.7% του αντίστοιχου τριμήνου του 2011».

Αναφέρει πως «η στήριξη στη Λαϊκή Τράπεζα εξανεμίζει και το τελευταίο ανάχωμα της Κύπρου προ του Μηχανισμού Στήριξης και ουσιαστικά ανοίγει την πόρτα διάπλατα για την είσοδο μας σ’ αυτό».

«Η επιβολή μνημονίων τα οποία καταρρακώνουν την εθνική αξιοπρέπεια είναι έξω από την πόρτα μας», προσθέτει και αναφέρει ότι «σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα υποστήριξαν το Νομοσχέδιο και πρόταξαν ότι δεν είναι στιγμή τώρα για απόδοση ευθυνών στους διοικούντες της τράπεζας, τον εποπτικό μηχανισμό και τα κυβερνητικά τμήματα τα οποία εμπλέκονται».

Οπως αναφέρει, «συνεχίζοντας την ευφάνταστη αυτή λογική, παραμένει η ίδια ομάδα στη διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας, αλλά ‘τιμωρούνται’ με πιθανές μειώσεις του μισθού τους από 350 χιλιάδες ευρώ ετησίως, σε μισθούς διευθυντή υπουργείου με το ‘φτωχικό’ 80 χιλιάδων ετησίως και καμιά κουβέντα για τα εξαψήφια bonus των golden boys για τα εξαιρετικά τους – δήθεν – αποτελέσματα».

Ο ΠΑΣΥΜΕ δηλώνει έκπληκτος «από την ταχύτητα που ενήργησε η Κυβέρνηση στις δραματικές εκκλήσεις της τράπεζας, την στιγμή που κωφεύει για δύο ολόκληρα χρόνια στις δραματικές εκκλήσεις των μικρών επιχειρηματιών και αυτοεργοδοτουμένων για στήριξή τους για την συνέχιση των εργασιών τους, κώφωση η οποία έχει οδηγήσει στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, εκτίναξε την ανεργία στο 10% και στέρησε φόρους εκατομμυρίων από το ίδιο το κράτος».

Καταλήγοντας, ο ΠΑΣΥΜΕ, εκτιμά ότι «η πραγματική οικονομία δεν διασώζεται με το να σώζουμε τις τράπεζες, αλλά με την διάσωση της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, τις μικρές επιχειρήσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα