ΟΕΛΜΕΚ: Θύμα της οικονομικής κρίσης η παιδεία

20:03 12/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η τακτική συνεδρία της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης των Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, αποφάσισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί θυματοποίηση κανενός μη μόνιμου εκπαιδευτικού που εργάζεται για χρόνια στο δημόσιο σχολείο και υποστηρίζει ότι πριν την εφαρμογή του οποιουδήποτε νέου συστήματος διορισμού στην εκπαίδευση, θα πρέπει να κατοχυρωθούν με τη δημιουργία ξεχωριστού καταλόγου, οι καθηγητές /καθηγήτριες που παρακολούθησαν με επιτυχία το πρόγραμμα προϋπηρεσιακής κατάρτισης, οι συμβασιούχοι,

οι έκτακτοι και οι αντικαταστάτες με συνολική αναγνωρισμένη εκπαιδευτική προϋπηρεσία, τουλάχιστον δυο ετών μέχρι 31 Αυγούστου 2014.

Ο οποιοσδήποτε εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου συστήματος, σημειώνεται, να ισχύσει μετά την εξάντληση αυτού του καταλόγου.
Η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ακόμη ότι η περίοδος που δόθηκε η πρόταση του ΥΠΠ για νέο σύστημα διορισμού στην εκπαίδευση, δεν είναι η κατάλληλη, όταν μάλιστα βρισκόμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, θεωρεί ότι τα χρονοδιαγράμματα, όπως αυτά τέθηκαν στην πρόταση του ΥΠΠ είναι στενά και δεν συμβάλλουν έτσι ώστε να γίνει σε βάθος ένας δομημένος διάλογος, στα πλαίσια του οποίου να τεθούν επί τάπητος όλα τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης.

Η Οργάνωσή μας, αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, υπέβαλε συγκεκριμένες θέσεις για εκσυγχρονισμό του σημερινού συστήματος διορισμού, αμφισβητώντας όμως έντονα τη θέση ότι με τις εξετάσεις, που είναι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου του ΥΠΠ, μπορεί να επιλεγεί ο ικανός εκπαιδευτικός.
Η ΠΣΓΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ ότι, στην αντίθετη περίπτωση εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. να προχωρήσει στη λήψη μέτρων μη αποκλειομένων και των δυναμικών.

Οικονομική Κρίση

Η ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί την Κυβέρνηση και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και μακριά από οποιεσδήποτε αντιπαλότητες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση εκείνων των λύσεων, το συντομότερο δυνατόν, που να οδηγούν τη χώρα μας σε έξοδο από την οικονομική κρίση και τα τραγικά αδιέξοδα που βρισκόμαστε σήμερα.

Η ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι η παιδεία, παρά τις διακηρύξεις όλων ότι αυτή θα πρέπει να περάσει αλώβητη από την κρίση, δυστυχώς πλήττεται και οι περικοπές συνεχίζουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων αλλά και στην παρεχόμενη εκπαίδευση.

Η αποδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης, σημειώνεται, περιορίζει τις όποιες ελπίδες εξόδου από την κρίση στερώντας την προοπτική ανάκαμψης μέσα από το ζωτικό τομέα της παιδείας.

Αυτές τις δύσκολες ώρες, αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, το δημόσιο σχολείο και η ποιότητα της εκπαίδευσης θα πρέπει να αποτελούν το καταφύγιο και την ελπίδα για το κοινωνικό σύνολο. Αντί αυτού, οι περικοπές στην παιδεία έχουν μεταβληθεί σε εύκολη λύση, με αποτέλεσμα, παρά τις διακηρύξεις αυτή να πλήττεται ανεπανόρθωτα.

“Λόγω της οικονομικής κρίσης τα σχολεία μας έχουν μετατραπεί σε κοινωνικά παντοπωλεία, ο αριθμός των άπορων παιδιών μέρα με τη μέρα αυξάνεται και οι εκπαιδευτικοί επιδίδονται σ’ ένα τιτάνιο αγώνα, για να αντιμετωπίσουν αυτή την τραγική κατάσταση και να βοηθήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους.
Θύματα της οικονομικής κρίσης είναι η παιδεία του τόπου και κατ’ επέκταση οι εκπαιδευτικοί”, προστίθεται.

Σ’ ό, τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται ότι οι μειώσεις στους μισθούς τους, τα τελευταία τρία χρόνια (2011 – 2013), μαζί με τις αποκοπές που θα γίνουν από την 1/1/2014 (χωρίς να υπολογίζονται οι παγοποιήσεις αυξήσεων και προσαυξήσεων για έξι και πλέον χρόνια, καθώς και η παγοποίηση της ΑΤΑ) φτάνουν το 30%.
Επιπλέον και παρά το γεγονός, σημειώνεται, ότι έγινε και συνεχίζει να γίνεται αποκοπή από τους μισθούς των εκπαιδευτικών για να διοριστούν οι έκτακτοι και συμβασιούχοι συνάδελφοι τους, δεκάδες συνάδελφοι συνεχίζουν να παραμένουν αδιόριστοι.

Η Οργάνωσή μας, αναφέρει η ΟΕΛΜΕΚ, είναι έτοιμη, μαζί με όλο το συνδικαλιστικό κίνημα και τις άλλες μαζικές οργανώσεις, να συνεχίσει τον αγώνα με οποιαδήποτε μέτρα έχει στη διάθεσή της, για προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων.

Παγοποίηση θέσεων προαγωγής και μονιμοποίηση συμβασιούχων

Η ΟΕΛΜΕΚ καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τα κόμματα, “να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις και διακηρύξεις τους σύμφωνα με τις οποίες η Παιδεία, που είναι η σημαντικότερη επένδυση του τόπου, θα πρέπει να περάσει αλώβητη από την κρίση και να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για αποπαγοποίηση των προαγωγών και των μονιμοποιήσεων για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης και άμεση συνέχιση της διαδικασίας προαγωγών από το σημείο που διακόπηκε τον περασμένο Απρίλιο”.

Όπως αναφέρεται, με απόφαση της Βουλής τον περασμένο Μάη παγοποιήθηκε η διαδικασία προαγωγών στη δημόσια και στην ευρύτερη δημόσια υπηρεσία, καθώς και μονιμοποίησης των συναδέλφων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, τη στιγμή που είχε αποφασιστεί να προωθηθεί η μονιμοποίηση 179 συμβασιούχων.

Σ’ ό, τι αφορά την απόφαση για την παγοποίηση των προαγωγών, ειδικά στην εκπαίδευση, σημειώνεται, την στιγμή κατά την οποία η διαδικασία προαγωγής βρισκόταν σε εξέλιξη και ήδη οι μισοί συνάδελφοι πήραν τις προαγωγές τους, αυτή δημιούργησε σοβαρά προβλήματα.

Εκτός από τις 136 θέσεις των οποίων δεν προχώρησε η διαδικασία πλήρωσης λόγω της παγοποίησης, αναφέρεται, το τελευταίο οκτάμηνο έχουν αφυπηρετήσει πρόωρα δεκάδες συνάδελφοι, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τις 280 οι κενές θέσεις Διευθυντών, Β.Δ.Α. και Β.Δ..

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΟΕΛΜΕΚ, δημιουργεί σοβαρά διοικητικά προβλήματα μέσα στα σχολεία, τα οποία υπολειτουργούν και σε πολλές περιπτώσεις, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των συναδέλφων, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Σ’ ό, τι αφορά την παγοποίηση των μονιμοποιήσεων, αναφέρεται, η απόφαση αυτή δημιουργεί αδικίες και στρεβλώσεις στον πίνακα διοριστέων και συνάδελφοι που σήμερα έπρεπε να υπηρετούν ως μόνιμοι, κινδυνεύουν να μη διοριστούν ούτε ως συμβασιούχοι.

“Σίγουρα είναι θετική εξέλιξη και την χαιρετίζουμε, η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση την οποία η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μονιμοποίηση 251 συναδέλφων. Για να λυθεί όμως το πρόβλημα, πρέπει να πληρωθούν όλες οι κενές θέσεις που αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τις 500″, προστίθεται.

Η ΠΣΓΑ εξουσιοδοτεί το Κ.Δ.Σ. της ΟΕΛΜΕΚ να παρακολουθεί τις εξελίξεις και αν χρειαστεί να προχωρήσει και σε δυναμικά μέτρα για επίλυση αυτού του προβλήματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα