Οι ιδιωτικοποιήσεις Ημικρατικών Οργανισμών στη συνάντηση Μητσόπουλου – ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ

20:00 1/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τις αντιρρήσεις της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ στην ιδιωτικοποίηση των στρατηγικής σημασίας Ημικρατικών Οργανισμών (ΑΛΚ, CYTA και ΑΗΚ) έθεσε στον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσο Μητσόπουλο η ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης στο πλαίσιο σημερινής συντάντησης.

Όπως ανακοίνωσε η ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ο κ. Μητσόπουλος υποσχέθηκε

ότι θα κρατά ενήμερο το Συνδικαλιστικό Κίνημα για τη μελέτη από συμβουλευτικό οίκο για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε δήλωση μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη της λιμενικής βιομηχανίας και των λιμενικών υποδομών, προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν οι προβληματισμοί αναφορικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης.

«Έχουμε επεξηγήσει ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνει με διαφάνεια, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη λιμενική βιομηχανία φορέων και, εν πάση περιπτώσει, στόχος πάντοτε μέσα από αυτή τη διαδικασία της έρευνας και της μελέτης είναι να υιοθετήσουμε εκείνα τα μοντέλα τα οποία θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των κυπριακών λιμανιών και θα αυξήσουν τα έσοδα για το κυπριακό κράτος», πρόσθεσε ο κ. Μητσόπουλος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την παράταση που δόθηκε στο συμβόλαιο για το λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε ότι υπήρξε μια αδυναμία εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας να εξεύρει χρηματοδότη για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων και προβαίνει σε κάποιες συντονισμένες προσπάθειες για την εξεύρεση χρηματοδότησης από επενδυτικά ταμεία του εξωτερικού και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η παράταση στην ισχύ των προσφορών.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών αναμένει από την εταιρεία να έλθει με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και με ένα συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υποχρεώσεων της.

Διευκρίνισε ότι το Υπουργείο του διερευνά ταυτόχρονα τα εναλλακτικά σενάρια «τα οποία θα πρέπει να υλοποιήσουμε ή να επιλέξουμε στην περίπτωση κατά την οποία η επιτυχούσα κοινοπραξία δεν θα μπορέσει να εξεύρει χρηματοδότη. Αν η εταιρεία μας πει ότι αδυνατεί να εξεύρει χρηματοδότη θα χάσει το συμβόλαιο».

Επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου δήλωσε ότι θέση της συνδικαλιστικής οργάνωσης είναι πως υπό τις παρούσες συνθήκες το ρόλο της ανάπτυξης του λιμανιού θα πρέπει να αναλάβει η Αρχή Λιμένων Κύπρου.

Σε ό,τι αφορά το Γραφείο του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Τηλεπικοινωνιών (ΓΕΡΗΕΤ), ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι διεξήχθη καλή συζήτηση με την παρουσία εκπροσώπων από τον Ρυθμιστή Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, «έχοντας πάντα κατά νου πώς θα διαφυλάξουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κύπριου πολίτη, του Κύπριου καταναλωτή, μέσα βεβαίως από τη στήριξη της ευρωστίας των ημικρατικών οργανισμών».

Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «έχουμε αναπτύξει ένα διάλογο και έχουμε θέσει τις απόψεις μας ως προς τον τρόπο που ρυθμίζονται οι τηλεπικοινωνίες, ώστε να μη λειτουργεί σε βάρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου και να μην δίνει πλεονεκτήματα στον ιδιωτικό τομέα».

«Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση θα πρέπει να γίνει με τρόπο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου και στην εισαγωγή υπηρεσιών και τεχνολογιών που θα λειτουργήσουν προς όφελος της κοινωνίας και των καταναλωτών» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις των Ημικρατικών Οργανισμών ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ είπε ότι «θεωρούμε ότι είναι η χειρότερη στιγμή για να ιδιωτικοποιήσουμε Ημικρατικούς Οργανισμούς στρατηγικής σημασίας, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί το δόσιμο του πλούτου που έχει συσσωρευθεί για τον λαό μας στον οποιονδήποτε ιδιώτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα