Οικολόγοι: Πρόταση για κοινή δράση έναντι της δυσφήμισης της κυπριακής Οικονομίας

16:07 4/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την κατάρτιση σχεδίου κοινής δράσης και προσέγγισης ευρωπαϊκών κοινοβουλίων αλλά και κομμάτων εισηγείται ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, λόγω της αντίληψης που υπάρχει για την Κύπρο περί φορολογικού παραδείσου και κέντρου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Κινήματος, οι πρόσφατες δηλώσεις του αξιωματούχου του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών

για την αναμενόμενη αντίδραση στο Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στην παροχή δανείου στην Κύπρο πρέπει να κινητοποιήσει τις πολιτικές δυνάμεις.

Όπως αναφέρεται, «το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών παρά την κριτική στάση του έναντι του μνημονίου και τη θαρραλέα αντίδραση του σε συγκεκριμένες πρόνοιες του, καλεί όλα τα πολιτικά κόμματα σε συντονισμένη κοινή δράση».

Στην επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, ο κ. Περδίκης εισηγείται να καταρτιστεί σχέδιο κοινής δράσης κατά την προσεχή συνάντηση των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη.

Ο βουλευτής των Οικολόγων εισηγείται επίσης να ζητηθεί η τεχνοκρατική υποστήριξη της Κεντρικής Τράπεζας και του Υπουργείου Οικονομικών στη διαμόρφωση ενημερωτικών εγγράφων, τα οποία να υποστηρίξουν τα διαβήματα των κομμάτων προς τα αντίστοιχα κόμματα «επίφοβων χωρών», όπως της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδία, αλλά και προς τα αντίστοιχα κοινοβούλια.

Αναφέρεται ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει ήδη απευθυνθεί στο κόμμα των Πρασίνων Γερμανίας, με υπόμνημα που συνέταξε το Οικονομικό Επιτελείο του, από τον Ιούνιο, ενημερώνοντας για τις μέχρι τότε ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ανησυχία για τον υπολογισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων
———————————————————
Με ξεχωριστή ανακοίνωση, το Κίνημα Οικολόγων εκφράζει εξάλλου έντονη ανησυχία για το θέμα της μεθοδολογίας υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη συνεπαγόμενη εκτόξευση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και των συνεργατικών ιδρυμάτων.

Προστίθεται ότι το Κίνημα περιμένει από τον Υπουργό Οικονομικών και το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να δώσουν εξηγήσεις στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, την ερχόμενη Τρίτη, 8 Ιανουαρίου.

«Υποστηρίζουμε την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και τον ορθολογισμό της διαδικασίας χρηματοδότησης, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και να μελετηθούν οι επιπτώσεις των μέτρων στην πραγματική οικονομία» αναφέρεται.

Τέλος, προστίθεται ότι οι Οικολόγοι είναι θετικοί στην ιδέα επαναδιαπραγμάτευσης όρων του μνημονίου που αφορούν την πιο ομαλή προσέγγιση των στόχων της χρηματοπιστωτικής εξυγίανσης, χωρίς όμως να μετατίθεται το βάρος σε άλλες πτυχές της δανειακής σύμβασης, με τους εργαζόμενους και τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες να πληρώνουν το επιπλέον κόστος.

Keywords
Τυχαία Θέματα