Ομήρου: Ανάγκη για αναδιαμόρφωση της στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού

20:19 14/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για την ανάγκη επανεκτίμησης των δεδομένων και αναδιαμόρφωσης της τακτικής και της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού, έκανε λόγο σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κ.Σ. ΕΔΕΚ για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους και την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης των φοιτητών

του Πολυτεχνείου, στον πολιτιστικό σύλλογο «Αναγέννηση» στην Αγλαντζιά, ο Γιαννάκης Ομήρου υπέδειξε πως στο Κυπριακό πέραν της ανάγκης να επιμείνουμε ανυποχώρητα στη διαμόρφωση κοινής διαπραγματευτικής βάσης με βασικά στοιχεία τις αρχές του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, απαιτείται, «πρώτον η διαμόρφωση περιγράμματος λύσης με βάση το ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 το οποίο να οριοθετεί τα όρια φυσικής και εθνικής επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεύτερον η προβολή της απαίτησης η διεθνής πτυχή του Κυπριακού –αποχώρηση στρατευμάτων, απομάκρυνση εποίκων και κατάργηση των εγγυήσεων- να συζητηθεί και να αποφασιστεί στα πλαίσια διεθνούς διάσκεψης με συμμετοχή του ΟΗΕ, της ΕΕ των τριών εγγυητριών δυνάμεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Κάλεσε παράλληλα την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν σε αυτή την οφθαλμοφανή, όπως τη χαρακτήρισε, ανάγκη αλλαγής στρατηγικής.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο κ. Ομήρου είπε ότι για μια ακόμα χρονιά η ΕΔΕΚ και ολόκληρος ο κυπριακός Ελληνισμός καταδικάζουν τη θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους και την προκλητική επιδρομική συμπεριφορά της Τουρκίας με τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι οι συνομιλίες των τελευταίων πέντε χρόνων οδήγησαν σε τέλμα και αδιέξοδο εξ αιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας, ενώ η Τουρκία εμφανίζεται ως ουδέτερος τρίτος, ως «αθώα περιστερά» και ως δήθεν επειγόμενη για λύση και την ίδια στιγμή απειλεί θρασύτατα την Κυπριακή Δημοκρατία αμφισβητώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, όπως αυτά κατοχυρώνονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ανέφερε πως οι «γενναιόδωρες προσφορές» για εκ περιτροπής προεδρία και σταθμισμένη ψήφο, η απόδοση των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους παραμένουν στο προσκήνιο και πως την ίδια ώρα αντί να αποδοκιμάζεται και να καταδικάζεται η τουρκική πλευρά, αντιμετωπίζουμε πολιτικές ίσων αποστάσεων και κίνδυνο επίρριψης ισόβαθμων ευθυνών. «Η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ θέτει χρονοδιαγράμματα και εκφράζει εμπιστοσύνη στον ‘εν πολλαίς αμαρτίαις’ περιπεσόντα Ντάουνερ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ακολούθως ότι η άρνηση της τουρκικής πλευράς να αποδεχθεί σαφή διαπραγματευτική βάση αποκρυσταλλωμένη και μη επιδεχόμενη οιασδήποτε αμφισβήτησης και που οφείλεται στην αδιαλλαξία και στρεψοδικία της τουρκικής πλευράς είναι ένα σοβαρό ζήτημα, όχι όμως το κύριο και το πρωταρχικό. Όπως πρόσθεσε, το μέγιστο ζήτημα αλλά και ερώτημα στο οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το κατά πόσο θα ακολουθηθεί και πάλι η πεπατημένη. «Είναι πραγματικά ακατανόητο και αδιανόητο ύστερα από 39 χρόνια διαφόρων μορφών διακοινοτικών συνομιλιών, άκαρπων, στείρων και αναποτελεσματικών να επιμείνουμε στην ίδια στρατηγική και στην ίδια τακτική», ανέφερε.

«Ο κόσμος ολόκληρος αλλάζει, τα γεωστρατηγικά, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή μας έχουν ανατρέψει παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών και εμείς παραμένουμε προσκολλημένοι σε μια χρεωκοπημένη διαδικασία που οδηγεί με σιγουριά στο αδιέξοδο και επιτρέπει στην Τουρκία να εμφανίζεται ως ο ουδέτερος τρίτος και καλόπιστος παρατηρητής ο οποίος μάλιστα παρουσιάζεται ως επειγόμενος για τη λύση» πρόσθεσε.

«Επιτέλους! Θα αντιληφθούμε ότι ήλθε η ώρα για επανεκτίμηση των δεδομένων και για αναδιαμόρφωση της τακτικής μας και της συνολικής στρατηγικής διαχείρισης του Κυπριακού;» διερωτήθηκε.

Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ που προειδοποιούσε, απελπιστικά μόνη, όλα αυτά τα χρόνια για την ανάγκη μιας νέας στρατηγικής καλεί την Κυβέρνηση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συναινέσουν σε αυτή την οφθαλμοφανή ανάγκη αλλαγής στρατηγικής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε στη συνέχεια πως σήμερα 40 χρόνια μετά το ανεπανάληπτο έπος του Πολυτεχνείου οι πολιτικές και εθνικές παρακαταθήκες του παραμένουν πολύτιμος σηματοδότης στην πορεία του Ελληνικού αλλά και του Παγκόσμιου λαϊκού Κινήματος. «Το Πολυτεχνείο έχει μεταβληθεί πια σε κάστρο αντίστασης ενάντια στο φασισμό, οχυρό της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» σημείωσε.

«Και τούτη την ώρα της θύμησης και της απόδοσης τιμής, ο Κυπριακός Ελληνισμός θύμα των ίδιων δυνάμεων που καταδυνάστευσαν την Ελλάδα και που το πραξικόπημα οδήγησαν στην Εθνική μας τραγωδία, ατενίζει προς το Πολυτεχνείο σαν φάρο καθοδήγησης του αγώνα μας. Και διακηρύσσουμε την Ιστορική αυτή Επέτειο πως δεν θα δεχθούμε τη νομιμοποίηση της κατοχής, πως δεν θα συναινέσουμε στον Εθνικό μας αυτοχειριασμό» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ο Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε πως η θέση της ΕΔΕΚ, που είναι, όπως είπε, και θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών είναι πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, με ισχυρή κρατική εποπτεία, με ρυθμιστικούς μηχανισμούς, με αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας και μακριά από λογικές ασυδοσίας της αγοράς, αλλά και του άκρατου κρατισμού που, επίσης, οδήγησε σε αδιέξοδα και κατάρρευση κοινωνικά και πολιτικά συστήματα.

«Τα πράγματα ομιλούν αφ’ εαυτών. Έχουμε ένα οικονομικό σύστημα που χρειάζεται αναθεώρηση. Πρέπει η πραγματική οικονομία να συγκρουστεί με την οικονομία του άκρατου κέρδους. Είναι ανάγκη να επιστρέψει η ηθική και η ανθρωπιά στον κόσμο της οικονομίας» είπε.

Πρόσθεσε πως η υπαγωγή της Κύπρου σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις με ακρωτηριασμένη την εθνική κρατική και οικονομική μας κυριαρχία είναι το αποτέλεσμα τραγικής ανεπάρκειας, καθυστερήσεων και αναστολών της προηγούμενης Κυβέρνησης να πάρει έγκαιρα τις αναγκαίες αποφάσεις. «Και της ασυλλόγιστης διαχείρισης των τραπεζών που με την αλόγιστη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα οδήγησαν το ακμάζον κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα στη σημερινή δεινή θέση. Και στην απροετοίμαστη και μη διεκδικητική διαχείριση της σημερινής Κυβέρνησης στα Γιούρογκρουπ της 15ης και 25ης Μαρτίου» όπως πρόσθεσε.

Δήλωσε τέλος ότι η ΕΔΕΚ δεν δέχεται τα σπασμένα να τα πληρώνουν οι απλοί πολίτες, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα και διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Κυπριακού λαού μακριά από λογικές σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας και μονόπλευρης λιτότητας.

«Θα επιμείνουμε σε διαφύλαξη της κυριαρχίας του κυπριακού κράτους και σε πολιτικές ανάπτυξης που είναι οι μόνες που εγγυούνται τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την έξοδο από την ύφεση. Θα επιμείνουμε σε σχέδιο της συντομότερης δυνατής εξόδου από τα δεσμά της Τρόικας και του Μνημονίου» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα