Ομήρου: Ο ελληνικός πολιτισμός πιστοποιείται ως λίκνο ελευθερίας

10:32 16/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο ελληνικός πολιτισμός πιστοποιείται δια μέσου των αιώνων ως λίκνο ελευθερίας, αγωνιστικότητας, ηθικής ισχύος και κοινωνικής ευθύνης και ως κιβωτός αρετών που μεταφέρεται σαν βαριά και πολύτιμη κληρονομιά από γενιά σε γενιά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.
Σε χαιρετισμό του στην Ημερίδα του «Ιδρύματος Λυσσαρίδη» με θέμα: « Ο Παγκόσμιος Ελληνισμός», ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Παγκόσμιος

Ελληνισμός και συνακόλουθα ο πανάρχαιος, διαχρονικός και απαστράπτων ελληνικός πολιτισμός, ο οικουμενικός ελληνισμός είναι σταθερή και αναλλοίωτη αξία δια μέσου των αιώνων.

«Αγλάϊσμα του παγκόσμιου και του ανθρώπινου πολιτισμού. Η σημερινή ημερίδα συμπίπτει με μια περίοδο παγκόσμιας πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής αταξίας. Με μια περίοδο που σημαδεύεται από κρίση αξιών και ταχύτατων τεχνολογικών αλλαγών και κοινωνικών ανατροπών. Σε μια τέτοια εποχή οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού, με την ισχύ και τη λάμψη της διαχρονικής τους πνευματικής καταξίωσης, θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν σταθερή πυξίδα προσανατολισμού και ισχυρό θεμέλιο συγκρότησης μιας αγρυπνούσας και γρηγορούσας κοινωνίας. Ιδιαίτερα εδώ στην Κύπρο, που εξακολουθεί να μαστίζεται από το μίασμα της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής και των ορατών κινδύνων για το εθνικό μας μέλλον και που το μέγιστο χρέος είναι ο αγώνας για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση που συγκλονίζει την ανθρωπότητα σήμερα, είναι πρωτίστως κρίση του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού που έχει τις ρίζες της στην παγκοσμιοποίηση των οικονομικών σχέσεων, στη θεαματική τεχνολογική εξέλιξη και την κατάρρευση των κοινωνικών και πολιτισμικών προτύπων.

«Η αχαλίνωτη κερδοσκοπία οδηγεί στην κοινωνική αποσύνθεση, την κοινωνική στέρηση, την περιθωριοποίηση και τη συντριβή. Η ανεξέλεγκτη οικονομία της αγοράς, συνδεδεμένη με τις χωρίς προηγούμενο τεχνολογικές καινοτομίες και ειδικότερα με την παγκοσμιοποίηση της τεχνολογίας και την κοινωνία των πληροφοριών, δημιουργεί νέα πολιτιστικά πρότυπα και σχήματα, τα οποία απειλούν την ύπαρξη της παραδοσιακής πολιτιστικής φυσιογνωμίας και την έννοια της εθνικής ταυτότητας που συνδέεται άμεσα μαζί τους», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η αποτελεσματικότητα του σύγχρονου Έθνους-Κράτους τείνει να εκλείψει οριστικά μετά την κατάργηση των συνόρων που ακολούθησε την παγκοσμιοποίηση.

«Η αποτελεσματική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις είναι μια ανθρωποκεντρική παιδεία, η οποία απέναντι στο φαινόμενο μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, θα αντιπαραβάλει την ανάγκη εξανθρωπισμού της. Που θα προτάξει αρχές και αξίες, την αλληλεγγύη, την ανακατανομή του πλούτου, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δύναμη της γνώσης, το διάλογο, τον πολιτισμό, την αντιμετώπιση των αιτίων της βίας και της τρομοκρατίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη απέναντι στην ανατροπή της οικολογικής ισορροπίας. Το δημοκρατικό έλεγχο απέναντι στην παντοδυναμία των Μ.Μ.Ε. και την κοινωνική λογοδοσία απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς και αδιαφάνειας», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «χρέος μας η συλλογική μας άμυνα απέναντι σε αυτά τα φθοροποιά φαινόμενα».

«Χρέος μας να ξανακτίσουμε μια νέα αντίληψη κοινωνικής αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Με ευαισθησία και αποφασιστικότητα, έχοντας πάντοτε στο μυαλό ότι ένα σύστημα που ελέγχεται αποκλειστικά από την αδίστακτη κερδοσκοπία, αλλά και κοσμοπολίτικες θεωρίες και ιδεολογήματα, εξασθενίζει τους άτυπους κοινωνικούς δεσμούς. Τους δεσμούς, οι οποίοι στηρίζουν τις κοινωνίες και αποτρέπουν εγκληματικές, παράνομες, αντικοινωνικές συμπεριφορές, που οδηγούν στην εθνική απονεύρωση, την πολιτιστική ερήμωση, την εκπαιδευτική άπνοια και την αποδυνάμωση του Έθνους Κράτους», συμπλήρωσε.

Είπε, ακόμη, ότι ο μεγάλος κίνδυνος από την παγκοσμιοποίηση των οικονομιών είναι μια ισοπέδωση των κοινωνιών χωρίς αρχές, αξίες και οράματα.

«Και η απάντηση είναι οι αξίες του ελληνικού πολιτισμού που θα προωθούν την αλληλεγγύη, την ελευθερία, την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη. Και ο σεβασμός προς την ιστορία και τις εθνικές και πολιτιστικές μας ρίζες και παραδόσεις μακριά από σκοπιμότητες και ανιστόρητους νεωτερισμούς», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα