Ως έχουν ανανεώνονται οι συλλογικές συμβάσεις αποφάσισε το ΓΣ της ΠΕΟ

19:37 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αποφάσισε την ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων των εργαζομένων για το 2014, ως έχουν, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες της κυπριακής οικονομίας δήλωσε ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης μετά από τη σημερινή συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ.

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα

δεδομένα και τις συνθήκες της κυπριακής οικονομίας και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο είχε γίνει σημαντικός αριθμός ειδικών συμφωνιών, που ουσιαστικά περιλαμβάνουν σημαντικές παραχωρήσεις από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος για να αντιμετωπισθούν προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στις επιχειρήσεις και στην οικονομία λόγω της κρίσης, αποφασίσαμε ότι για το 2014 η πολιτική θα είναι να ανανεώνονται οι συλλογικές συμβάσεις όπως είναι».

Πρόσθεσε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις ξεχωριστές, που ξεφεύγουν του κανόνα, είναι δυνατόν να διεκδικήσουμε και βελτιώσεις εκεί και όπου αυτό το πράγμα το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Ο κ. Κυρίτσης είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει ιδιαίτερο ρόλο να διαδραματίσει και ανησυχούμε για το γεγονός ότι δύο πολύ σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία είχαν συμφωνηθεί και καταλήξει στη Βουλή από την προηγούμενη Κυβέρνηση για να ψηφιστούν αποσύρθηκαν από την παρούσα Κυβέρνηση και δεν έχουν ποτέ επανακατατεθεί και θα διεκδικήσουμε έντονα την επανακατάθεσή τους διότι ο ρόλος της πολιτείας στην προστασία των εργασιακών σχέσεων και ιδιαίτερα στην προστασία της αδύνατης πλευράς, που είναι σήμερα οι εργαζόμενοι, είναι απαραίτητος».

Εξήγησε ότι πρόκειται για «το νομοσχέδιο που θα έδινε στον Υπουργό Εργασίας την εξουσία να επεκτείνει την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης σε ολόκληρο τον κλάδο και να την καθιστά υποχρεωτική εκεί και όπου ο Υπουργός Εργασίας θα διαπίστωνε ότι υπάρχουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και εκμετάλλευσης φτηνής εργασίας και το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιείχε νομοθετικές διατάξεις για την αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων».

Σε γραπτή ανακοίνωση το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ αναφέρεται στην απόφαση της Κυβέρνησης για εκπόνηση διετούς σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης, επαναλαμβάνοντας ότι «ότι αυτός ο διάλογος δεν πρέπει να αφορά όρους απασχόλησης, που ρυθμίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις, αυτός ο διάλογος πρέπει να αφορά μέτρα για καθολική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, την ενδυνάμωση των εργασιακών σχέσεων, την προστασία των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις».

Αναλύοντας τις βασικές προτεραιότητες της ΠΕΟ, ο κ. Κυρίτσης είπε ότι αφορούν μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας, προστασία Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στήριξη και Προστασία Ταμείων Προνοίας, Εφαρμογή του ΓΕΣΥ, Στήριξη Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων, Προστασία της Κατοικίας και Αποτροπή Ιδιωτικοποιήσεων.

Οπως αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση, η ανεργία «προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να εκτοξευτεί στο 20%». Οι μακροχρόνια άνεργοι αποτελούν το 40% των ανέργων, ενώ ένας στους δυο νέους είναι άνεργος.

Για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κοινωνική στήριξη των ανέργων, η ΠΕΟ ζητεί «αναπτυξιακές επενδύσεις από το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους ημιδημόσιους φορείς που να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, συμπράξεις και δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων με στόχο την εργοδότηση νέων και μακροχρόνια ανέργων, χρηματοδότηση προγραμμάτων στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας για νέους με ψηλά ακαδημαϊκά προσόντα».

Η ΠΕΟ ζητεί, επίσης, «να σταματήσει η παρεμπόδιση πλήρωσης θέσεων απόλυτα αναγκαίων για την εύρυθμη λειτουργία οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να αυξηθεί η περίοδος καταβολής ανεργιακού επιδόματος πέραν των έξι μηνών και να υιοθετηθούν μέτρα κοινωνικής προστασίας και οικονομικής ελάφρυνσης μακροχρόνια ανέργων, σε ζητήματα όπως η καταβολή δόσεων, ενοικίων, η καταβολή διαφόρων τελών, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έξοδα σπουδών κ.ά».

Αναφορικά με την Προστασία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η ΠΕΟ εκφράζει «ανησυχία» για το ενδεχόμενο «οι παράμετροι πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η πρόσφατη αναλογιστική μελέτη, να χρησιμοποιηθούν ως προπομπός για αλλοίωση του χαρακτήρα του Τ.Κ.Α. και για διαγραφή του χρέους της κυβέρνησης στο Τ.Κ.Α».

Η ΠΕΟ, σημειώνει ότι «θα υπερασπιστεί τον τριμερή και κοινωνικό χαρακτήρα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», ενώ αναφορικά με τα Ταμεία Προνοίας η ΠΕΟ ζητεί «άμεσα από την Κυβέρνηση να καταθέσει ενώπιον μας, πλήρες πλαίσιο συμφωνίας για το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών των Ταμείων Προνοίας οι οποίες έχουν προκύψει από το κούρεμα των καταθέσεων».
«Αυτή ήταν η επίσημη δημόσια δέσμευση τόσο, του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο και του Υπουργού Οικονομικών, όχι μόνο προς το Συνδικαλιστικό Κίνημα αλλά και ενώπιον της Βουλής», αναφέρει η ΠΕΟ η οποία διαπιστώνει «υπαναχώρηση της κυβέρνησης από αυτή τη δέσμευση για αυτό και απαιτεί να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της».

Σε σχέση με το ΓΕΣΥ, η ΠΕΟ αναφέρει ότι η άμεση εφαρμογή του «είναι σήμερα επιτακτική κοινωνική ανάγκη» και εκφράζει ανησυχία «για τις κυβερνητικές προθέσεις γύρω από το θέμα, όπως και για τις φήμες που ακούγονται για εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ».

Η ΠΕΟ θεωρεί ότι «τα αποτελέσματα της πρόσφατης αναλογιστικής μελέτης δίνουν τη δυνατότητα άμεσα, το Γενικό Σχέδιο Υγείας να προχωρήσει».

Αναφορικά με την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η ΠΕΟ αντιτίθεται «στις πρόσθετες περικοπές 127εκατομμυρίων ευρώ από τις κοινωνικές παροχές στον προϋπολογισμό του 2014, οι οποίες συρρικνώνουν περαιτέρω το κοινωνικό κράτος».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΟ, «διαφαίνεται ότι το πολυδιαφημιζόμενο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα είναι το χρυσωμένο χάπι για μια περαιτέρω συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους για αυτό και καταγγέλλουμε το γεγονός ότι αυτή η πολιτική εφαρμόζεται μονόπλευρα και αυθαίρετα χωρίς την διεξαγωγή στοιχειώδους διαλόγου με τους εκπροσώπους των επηρεαζόμενων».

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας, εκφράζει από πλευράς ΠΕΟ «έντονη απαρέσκεια και ανησυχία, για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε με την Τρόικα στο λεγόμενο επικαιροποιημένο μνημόνιο και έχει δεσμευτεί, ότι δεν θα υπάρξει καμία νομοθετική παρέμβαση για προστασία των πολιτών οι οποίοι λόγω της κρίσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και είναι εκτεθειμένοι στις τράπεζες».

Η ΠΕΟ απαιτεί «από την Κυβέρνηση άμεσα, να προχωρήσει σ’ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από το οποίο η πρώτη κατοικία να προστατεύεται και να στηριχθούν οι οικογένειες που λόγω της κρίσης, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών το ΓΣ της ΠΕΟ «επαναλαμβάνει ότι διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις και το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών που έχουν να διαδραματίσουν αναπτυξιακό ρόλο» και αναφέρει ότι «ούτε στην οικονομία, ούτε στην κοινωνία συμφέρει να περάσουν στα χέρια ολιγοπωλίων στρατηγικής σημασίας οργανισμοί».

Η ΠΕΟ διαβεβαιώνει ότι «θα αγωνιστούμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις για να μην περάσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, για προστασία του δημόσιου χαρακτήρα οργανισμών κοινής ωφέλειας και ζητεί ταυτόχρονα εκσυγχρονισμό των ημικρατικών οργανισμών έτσι ώστε να καταστούν πιο ευέλικτοι και παραγωγικοί».

Το ΓΣ της ΠΕΟ εκφράζει και ανησυχία για το γεγονός ότι «οι συνεχείς περικοπές στους προϋπολογισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν στο μαρασμό και την συρρίκνωση του θεσμού».

Σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Πάμπη Κυρίτση το δεύτερο θέμα που απασχόλησε το ΓΣ της ΠΕΟ είναι η κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου.

Το ΓΣ της ΠΕΟ αναφέρει ότι «η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα στο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον επιβάλλει την ενίσχυση της οργάνωσης και τη συσπείρωση των εργαζομένων, των ανέργων, και των συνταξιούχων, την ενότητα δράσης και τη συγκροτημένη αντίδραση των εργαζομένων και της κοινωνίας ολόκληρης στις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης και της Τρόικας». Για αυτό και το ΓΣ της ΠΕΟ καλεί όλα τα μέλη της ΠΕΟ να δώσουν μαζικά το παρόν τους στην Παγκύπρια Κινητοποίηση της 14ης Δεκεμβρίου «για να στείλουμε έτσι ένα δυνατό μήνυμα ότι λέμε ‘ΟΧΙ’ στις αδιέξοδες συνταγές της Τρόικα και ζητούμε ένα άλλο δρόμο με ανάπτυξη – προστασία των εργαζομένων και κοινωνικό κράτος».

Keywords
Τυχαία Θέματα