Παράνομη η αλιεία καρχαριοειδών, διευκρινίζει το Τμήμα Αλιείας

18:48 28/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η αλιεία καρχαριών και σελαχιών είναι παράνομη και επισύρει ποινές μέχρι και σχεδόν €8.500 διευκρινίζει το Τμήμα Αλιείας σε ανακοίνωσή του, με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τη διαφήμιση δραστηριοτήτων αλιείας παράνομων ειδών και την αλιεία παράνομων ειδών.

Όπως αναφέρεται, «με βάση τον Κανονισμό 17 2(β) των περί αλιείας κανονισμών 1990-2012 απαιτείται η εκ των προτέρων εξασφάλιση γραπτής άδειας από τον Διευθυντή του ΤΑΘΕ για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας».

Προστίθεται ότι κατά

το 2012 εκδόθηκαν 19 άδειες ερασιτεχνικής αλιείας στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας, ενώ το 2013 εκδόθηκαν 42.

Σημειώνεται ότι στους όρους των αδειών συμπεριλαμβάνονται πρόνοιες «που αφορούν την απαγόρευση της αλίευσης, της διατήρησης επί του σκάφους και της εκφόρτωσης καρχαριών και σελαχιών».

Επιπλέον, υπάρχει «η υποχρέωση ανάρτησης αυτοκόλλητης πινακίδας σήμανσης, η οποία παραχωρείται από το ΤΑΘΕ σε όλα τα αδειούχα σκάφη, και στην οποία αναγράφεται η απαγόρευση αλιείας, οποιουδήποτε είδους ελασμοβράγχιου (δηλ. καρχαρίες και σελάχια)».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι στον κατάλογο ποινών που θεσπίστηκε πρόσφατα προνοείται ποινή από €1.000 μέχρι €8.453 για την άσκηση ερασιτεχνικής αλιείας στα πλαίσια επαγγελματικής τουριστικής δραστηριότητας χωρίς άδεια, τη διατήρηση επί του σκάφους απαγορευμένων ειδών και τη χρήση απαγορευμένων αλιευτικών εργαλείων.

Το Τμήμα ενημερώνει ακόμη ότι κατά τη διάρκεια ελέγχων και επιθεωρήσεων που διεξήγαγε για σκοπούς συμμόρφωσης με τους κανονισμούς «εντοπίστηκαν τρεις παραβάσεις το 2012 και μια το 2013 και τα πρόσωπα που ενέχονταν σε αυτές κατηγορήθηκαν γραπτώς».

Στις τρεις περιπτώσεις, προστίθεται, «επιβλήθηκε εξώδικο πρόστιμο, ενώ για μία περίπτωση ασκήθηκε ποινική δίωξη».

Τέλος, αναφέρεται ότι το Τμήμα διερευνά την υπόθεση για την οποία γίνεται αναφορά στα δημοσιεύματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα