Παρέμβαση Κομισιόν για την ανεξαρτησία του Διοικητή της ΚΤK ζητά ο Μ. Ντράγκι

22:35 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η ΕΚΤ κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει δράση εναντίον της Κύπρου, καθώς διαβλέπει κινδύνους αναφορικά με την ανεξαρτησία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ

Μάριο Ντράγκι, σε επιστολή του, με ημερομηνία 1 Νοεμβρίου, προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκφράζει «σοβαρές ανησυχίες» για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και του Διοικητή της ΚΤΚ Πανίκου Δημητριάδη.

«Ασκείται συνεχής πίεση στον Διοικητή της ΚΤΚ από την Κυβέρνηση μέσω δημοσίων δηλώσεων που έγιναν από αρκετά από τα μέλη της», γράφει ο κ. Ντράγκι στην επιστολή.

Προσθέτει ότι με τις εν λόγω δηλώσεις ζητείται η παραίτηση ή απομάκρυνση του Διοικητή.

«Κάτι τέτοιο εγείρει σοβαρές ανησυχίες αναφορικά με την προστασία της προσωπικής ανεξαρτησίας του κ. Δημητριάδη, όχι μόνο ως Διοικητή της ΚΤΚ, αλλά και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Ντράγκι, αντίγραφο της οποίας διαθέτει το Reuters.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ γράφει εξάλλου ότι αναμένει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε «όλες τις αναγκαίες ενέργειες» για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση της Κύπρου με τις υποχρεώσεις της, αναφορικά με τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας.

Επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία, το πρακτορείο Reuters προσθέτει ότι η τελευταία αναφορά της ΕΕ για το θέμα ήταν από τον Επίτροπο Όλι Ρεν, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για τις δηλώσεις.

Οι ίδιες πηγές, προστίθεται, αναφέρουν ότι δεν είναι σε γνώση τους οποιαδήποτε άλλη ενέργεια της Κομισιόν σχετικά με το θέμα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρει ότι έκτοτε δεν έχει γίνει κάτι άλλο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν λέχθηκε τίποτα κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου συνάντησης που είχε η Κυβέρνηση με την Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα