Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία ο Ντάουνερ

15:06 31/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία της αντικειμενικότητας και αμεροληψίας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχίσει να ενεργεί ως ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

«Και αυτό, επίσης, με

σαφήνεια θα πρέπει να διαμηνυθεί από την Κυβέρνηση», πρόσθεσε, καλώντας την Κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντάουνερ.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία, ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά τη συνάντηση αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τις αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, την προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων, καθώς και για το θέμα της αναστήλωσης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και της εφαρμογής των προνοιών της Γ’ Βιέννης.

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη συνάντηση αυτή, η οποία μας έδωσε την ευκαιρία τόσο σε εμένα όσο και στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελεύθερης Ενιαίας Καρπασίας, να ανταλλάξουμε εποικοδομητικές απόψεις για την προαγωγή κοινών στόχων που αφορούν στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στην αναστήλωση της Μόνης του Αποστόλου Ανδρέα, ο κ. Ομήρου είπε ότι παρατηρείται καθυστέρηση, η οποία ανησυχεί ολόκληρο τον κυπριακό ελληνισμό, όπως είναι φυσικό ιδιαίτερα το λαό της Καρπασίας.

«Γι’ αυτό έχω δεσμευτεί ενώπιον του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ενιαίας Καρπασίας να ενεργήσω με όλους τους πρόσφορους τρόπους για να συμβάλλουμε με τις δικές δυνάμεις στο να ξεπεραστούν προβλήματα και κωλυσιεργία που φαίνεται να υπάρχει για την αναστήλωση αυτού του κορυφαίου μνημείου της ορθοδοξίας», πρόσθεσε.

Για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, «η οποία ουσιαστικά έχει στρεψοδικήσει κατά εξακολούθηση και κατά συρροή σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που είχε αναλάβει με βάση τη συμφωνία της Γ’ Βιέννης», είπε, συμφωνήσαμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν είναι επιτρεπτό, η Κυπριακή Δημοκρατία, η κυπριακή Κυβέρνηση, η ελληνική κυπριακή πλευρά να μην το εγείρει με κάθε ευκαιρία.

«Θα πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση και θα πρέπει να απαιτήσουμε από τον ΟΗΕ, ο οποίος έχει ευθύνη, για την εφαρμογή των προνοιών αυτής της συμφωνίας, να ενεργήσει για να υποχρεωθεί η Τουρκία να τιμήσει αυτή την συμφωνία, η οποία λειτούργησε μέχρι σήμερα ετεροβαρώς», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο κ. Ντάουνερ ανέφερε χτες σε δηλώσεις του ότι «το έγγραφο συγκλίσεων είναι πολύ σημαντικό για να γίνουν κατανοητές οι συμφωνίες που υπήρξαν» και βεβαίως αυτό το έγγραφο συγκλίσεων να χρησιμοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις όταν και εφόσον αυτές ξεκινήσουν.

«Οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται. Στόχος του κ. Ντάουνερ είναι όπως το έγγραφο των λεγομένων συγκλίσεων αποτελέσει διαπραγματευτική βάση ή ακόμα και μορφή ενδιάμεσης συμφωνίας. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ζητήσει να αποφευχθεί η διαμόρφωση ενός τέτοιου εγγράφου, γιατί υπήρχε και υπάρχει ο κίνδυνος, όσα περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο συγκλίσεων να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά. Δεν εισακουστήκαμε. Απευθυνθήκαμε στο νέο Πρόεδρο και είπαμε εγγράφως και επίσημα να αποταθεί στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να του αναφέρει ότι η ελληνική κυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται αυτό το έγγραφο ούτε ως διαπραγματευτική βάση ούτε ως ενδιάμεση συμφωνία», πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι μετά από τη χθεσινή δήλωση του κ. Ντάουνερ δεν υπήρξε αντίδραση της Κυβέρνησης «και διερωτόμαστε για τη θέση της Κυβέρνησης».

«Συμφωνεί με αυτή τη θέση του κ. Ντάουνερ; Η Κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια. Ως ΕΔΕΚ επαναλαμβάνουμε τη θέση μας όπως την διατυπώσαμε και στο Εθνικό Συμβούλιο. Το έγγραφο λεγομένων συγκλίσεων δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτική βάση. Ούτε οποιοδήποτε χρήσιμο υλικό σε οποιαδήποτε διαπραγματευτική διαδικασία. Περιέχει απαράδεκτες πρόνοιες οι οποίες οδηγούν σε διαρχία ενώ περιλαμβάνει και μέρος, τουλάχιστον, των απαράδεκτων υποχωρήσεων της ελληνικής κυπριακής πλευράς κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Σημειώνουμε επίσης την απαράδεκτη δήλωση Ντάουνερ με την οποία αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εγερθεί θέμα υδρογονανθράκων από την τουρκική πλευρά», πρόσθεσε.

Το θέμα των υδρογονανθράκων, συνέχισε, δεν είναι θέμα των όποιων συνομιλιών.

«Φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όσο συνεχίζεται η κατοχή, όσο οι Τ/κ δεν μπορούν να λειτουργήσουν ως πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ευκόλως αντιληπτό ότι δεν μπορούν και να απολαύσουν των δικαιωμάτων τους και σε ότι αφορά την απόλαυση του φυσικού πλούτου της χώρας μας», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία Πέτρος Ασσιώτης, σε δηλώσεις του, είπε ότι είχαν μια εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση, «όπου ανταλλάξαμε απόψεις τόσο για το εθνικό μας θέμα, αλλά ταυτόχρονα και για την Καρπασία, ιδιαίτερα έχουμε διατρίψει στο θέμα της συμφωνία της Γ’ Βιέννης, η οποία την Παρασκευή 2 Αυγούστου τυγχάνει να είναι και η ημέρα που είχε υπογραφεί το 1975».

«Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα μπορέσει να προχωρήσει το θέμα και στο Εθνικό Συμβούλιο ενδεχομένως, για να γίνει μια προσπάθεια να γίνει εφαρμογή της Γ’ Βιέννης διότι 39 χρόνια είναι πάρα – πάρα πολλά μακριά από την Καρπασία», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα