Προσπάθεια παραπληροφόρησης καταλόγισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε κείνους που διαστρέβλωσαν την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς

13:44 21/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προσπάθεια παραπληροφόρησης καταλόγισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε κείνους που διαστρέβλωσαν την ουσία των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς ειδικώς σε ότι αφορά τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (πρόστιμα και προσαυξήσεις) και παρεμβαίνοντας στη συζήτηση έδωσε διευκρινίσεις.
Αφού επισήμανε πως δεν εισάγεται τίποτα το καινοφανές, εξήγησε πως τώρα προβλέπεται ότι αφού ένα χρέος

καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών. «Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;» έθεσε το ερώτημα και προσέθεσε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, επίσης σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων.
Όπως συγκεκριμένα εξήγησε ο κ. Στουρνάρας οι διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ «για τις οποίες τόσο θόρυβος έγινε», δεν είναι παρά επανάληψη ισχύουσας ρύθμισης και συγκεκριμένα των άρθρων 53 και 57 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.
Κι ο ΚΦΔ, αφορά την είσπραξη του συνόλου των φόρων που προβλέπονται από τις κείμενες φορολογικές διατάξεις και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων, περίπου 80%-85%. «Συνεπώς, η παρούσα διάταξη εναρμονίζει το καθεστώς της είσπραξης με τις ψηφισμένες διατάξεις για το υπόλοιπο μικρό ποσοστό των δημοσίων εσόδων, περίπου 15%-20%. ‘Αρα τίποτα το καινοφανές δεν εισάγουμε» προσέθεσε.
Ως προς την ουσία της ρύθμισης, «δηλαδή ψήφισε η Βουλή σωστά τον Ιούλιο ή όχι» ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ήταν ορθή ψήφος καθώς:
*Μέχρι σήμερα σύμφωνα με το ποινολόγιο (ν.2523/1997) υπολογίζονταν πρόσθετοι φόροι – ανάλογα με την παράβαση- σε ποσοστό 1%, 1,5%, 2%, 2,5%, 3%, και 3,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης με μέγιστο ποσοστό 60% για εκπρόθεσμη δήλωση και 120% για ανακριβή δήλωση.
«Τόσο μπορεί να φτάσει το πρόστιμο» σημείωσε. Παράλληλα υπήρχαν και διατάξεις του άρθρου 6 του ΚΕΔΕ που όριζαν ότι επιβάλλεται προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης και οροφή το 100%, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι παραπάνω ρυθμίσεις είχαν κριθεί από το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών φορέων ως αναχρονιστικές με αποτέλεσμα στο γραφείο του να συσσωρεύονται ήδη αιτήματα πολιτών που θέλουν να πάνε από το παλαιό καθεστώς στο καινούργιο.
Τι ισχύει και τι θα ισχύσει
Αναφερόμενος ο κ. Στουρνάρας στο τι ισχύει και τι θα ισχύει από 1.1.2014 ο κ. Στουρνάρας διευκρίνισε ότι με τις διατάξεις του ΚΦΔ που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι και αυτές του ΚΕΔΕ που προτείνονται τώρα αντί των παραπάνω ποσοστών (60%, 100%,120%) τώρα προβλέπεται ότι αφού ένας χρέος καταστεί ληξιπρόθεσμο και δεν καταβληθεί μέσα σε δύο μήνες, τότε υπολογίζεται πρόστιμο 10% και μπορεί να φτάσει 30 % μετά την πάροδο δύο ετών. «Δηλαδή κάναμε το 120%, 30% και μας λοιδορούν;» έθεσε το ερώτημα και προσέθεσε ότι κανένα πρόστιμο δεν θα επιβληθεί σε βάρος εκείνου, ο οποίος έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.
Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο που θα επιβάλλεται, ενημέρωσε το Σώμα ότι θα είναι εξαιρετικά χαμηλό προσθέτοντας «όσο μπορούμε χαμηλότερο και θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι να εναρμονίσουμε κατά το δυνατόν το επιτόκιο με το οποίο το Δημόσιο εξοφλεί τις απαιτήσεις του φορολογουμένου να είναι ίδιο με εκείνο το οποίο επιβάλλει στο φορολογούμενο».
Συμπληρωματικά, ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε ότι για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε τον Ιούλιο και θα ισχύει από 1.1.2014 την υποχρέωση της Φορολογικής Διοίκησης να διενεργεί εντόκως μέσα σε 90 ημέρες στο φορολογούμενο την επιστροφή φόρου από την πρώτη μέρα. Δηλαδή, οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα μεταξύ κράτους και πολίτη πρέπει να λειτουργούν αμφίδρομα. Αντίστοιχη διάταξη – εξήγησε ο υπουργός – δεν υπήρχε ποτέ στη φορολογική μας νομοθεσία. Τέλος, σημείωσε ότι και πάλι για πρώτη φορά δεν θα προβλέπονται πρόσθετες κυρώσεις στις περιπτώσεις επιβολής αυτοτελών προστίμων.
«Αυτή είναι η αλήθεια και καμία παραπληροφόρηση δεν μπορεί να την στρεβλώσει» κατέληξε την ομιλία του.

Keywords
Τυχαία Θέματα