Προτάσεις νόμου από Συμμαχία Πολιτών κατά διαφθοράς – διαπλοκής

18:30 3/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο με δεκατέσσερεις προτάσεις νόμου θα καταθέσει στη Βουλή η Συμμαχία Πολιτών εντός των επόμενων ημερών, με αντικείμενο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και για τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και αναβάθμισης της Δικαιοσύνης, όπως δήλωσαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Λιλλήκας και ο Νομικός Ανδρέας Αγγελίδης.

“Ως Συμμαχία Πολιτών”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “θεωρούμε ότι μόνον με τη θέσπιση ξεκάθαρων κανόνων διαφάνειας

και συγκεκριμένων μέτρων κατά τη διαφθοράς μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη κοινωνική ενότητα και σύμπνοια για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της μνημονιακής πολιτικής”.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον έχει υπάρξει διαβούλευση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να καταλήξουν με υπερψήφιση σε νόμους από την Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Αγγελίδης δήλωσε ότι “η πρωτοβουλία ανήκει σε συγκεκριμένο κόμμα και γίνονται οι αναγκαίες συζητήσεις”.

“Το προζύμι”, είπε ο κ. Αγγελίδης, “θα ξεκινήσει από εμάς και είναι έτοιμη, βεβαίως, η Συμμαχία και ο κ. Κουτσού για να συζητήσουν τις όποιες κριθούν αναγκαίες από την πλειοψηφία των κομμάτων τροπολογίες”.

“Πρόθεσή μας”, δήλωσε και ο κ. Λιλλήκας, “είναι όπως και σε αυτές τις περιπτώσεις, που αφορούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή αλλά και την επιβολή χρηστής διοίκησης και της διαφάνειας, όπως και στην περίπτωση κάποιων νομοθετημάτων που ετοιμάζουμε τώρα που έχουν οικονομικό χαρακτήρα και αφορούν επιμήκυνση των δανείων και μείωση δανειστικών επιτοκίων, πρόθεσή μας είναι να προσπαθήσουμε, εάν βρούμε το ίδιο κλίμα και πνεύμα συνεργασίας και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, να γίνει από κοινού η κατάθεση αυτών των προτάσεων, διότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες και την κοινωνία και όχι να πιστωθούμε εμείς με μιαν επιτυχία ή με την ανάληψη πρωτοβουλίας μόνον”.

“Η έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά στην Κύπρο”, είπε ο κ. Λιλλήκας, “επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τη διαπλοκή του κομματικού κατεστημένου με επιχειρηματικά συμφέροντα και την εσκεμμένη καθυστέρηση στην υλοποίηση ουσιαστικών κανόνων διαφάνειας, όπως αποδεικνύεται και στην τελευταία έκθεση της Γκρέκο”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, “σε μιαν εποχή, όπου οι Κύπριοι πολίτες υποφέρουν από τα ακραία μνημονιακά μέτρα και δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας επιβιώνουν από τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι ευθύνες του κομματικού κατεστημένου για τη συντήρηση της διαφθοράς είναι τεράστιες”.

“Η Συμμαχία Πολιτών, με τη βοήθεια και των νομικών μας και με την καθοδήγηση του φίλου Ανδρέα Αγγελίδη”, δήλωσε ο κ. Λιλλήκας, “εντός των επόμενων ημερών, θα καταθέσει στη Βουλή ολοκληρωμένο πακέτο δεκατεσσάρων προτάσεων νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής, αλλά και για τη θέσπιση κανόνων διαφάνειας και αναβάθμισης της Δικαιοσύνης”.

Οι προτάσεις αυτές, όπως αναφέρθηκε από τον κ. Αγγελίδη, αφορούν περιπτώσεις όπως “η νομοθετική ρύθμιση της προσωπικής αστικής και ποινικής ευθύνης όσων προσώπων διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή ασκούν δημόσια εξουσία”, αλλά και “έλεγχος του πόθεν έσχες, με τη δημιουργία Ελεγκτικής Επιτροπής από πρόσωπα εγνωσμένου και άμεμπτου ηθικού κύρους”, για να ελέγχουν κατά πόσον πολιτειακοί αξιωματούχοι εκμεταλλεύτηκαν τις θέσεις και τα αξιώματα τους για να πλουτίσουν με αθέμιτο τρόπο.

Στις προτάσεις νόμου περιλαμβάνονται επίσης, συνέχισε ο κ. Αγγελίδης, ρυθμίσεις για “υποχρεωτική εφαρμογή των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου από όλους ανεξαιρέτως τους δημόσιους αξιωματούχους και, σε περίπτωση περιφρόνησης αυτών των αποφάσεων, να υπάρχουν συνέπειες οι οποίες να προβλέπονται από νόμο που θα περιλαμβάνει και ποινές φυλάκισης”, πρόταση που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή.

Στις προτάσεις περιλαμβάνεται και ο “τερματισμός της ανεξέλεγκτης αυθαιρεσίας οποιουδήποτε ασκεί δημόσια εξουσία και οποιοσδήποτε πολίτης υποστεί ζημιά από παράνομη πράξη ή παράλειψη του κράτους, θα δικαιούται να ενάγει την Κυπριακή Δημοκρατία για αποζημιώσεις”, είπε ο κ. Αγγελίδης.

Στις νομοθετικές προτάσεις περιλαμβάνονται και η δημιουργία δια νόμου ανεξάρτητου μηχανισμού καταπολέμησης της διαφθοράς με δικαιοδοσία έρευνας, η εισαγωγή της αρχής της ανοικτής και δημόσιας ακρόασης για τους οργανισμούς κοινής ωφελείας, ο διαχωρισμός των Διοικητικών Δικαστηρίων από το Εφετείο, η δημιουργία Τριτοβάθμιου Δικαστηρίου, η εισαγωγή τελικού σταδίου προδικασίας για σκοπούς απλοποίησης των διαδικασιών, η εκτέλεση ενταλμάτων κινητής περιουσίας προς αποπληρωμή των δικαστικών οφειλών και από ιδιώτες επιδότες, η δημιουργία ειρηνοδικείων για μικρές υποθέσεις και απαιτήσεις κάτω των 5.000 ευρώ, η επέκταση του μέτρου της εξώδικης ρύθμισης αδικημάτων, η άσκηση ελέγχου από ανεξάρτητη Επιτροπή από πρώην δικαστικούς, για το κατά πόσον αιτιολογούνται οι αποφάσεις του Γενικού Εισαγγελέα για αναστολή ή τερματισμό ποινικών υποθέσεων και η αναστολή της εκτέλεσης ενταλμάτων φυλάκισης ή ενταλμάτων εκτέλεσης επί κινητής ή ακίνητης ιδιοκτησίας, που εκδίδονται για την είσπραξη χρηματικής ποινής (με εξαίρεση την παράλειψη συμμόρφωσης για διατάγματα διατροφής) ενόσω διαρκεί η οικονομική κρίση.

“Η συγκεκριμένη πρόταση”, δήλωσε ο κ. Αγγελίδης, “κατατέθηκε ήδη από τον Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών, Νίκο Κουτσού, στη Βουλή”.

Keywords
Τυχαία Θέματα