Προβληματισμοί για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

16:43 16/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Σκέψεις και προβληματισμούς για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράστηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σήμερα στη Λευκωσία με θέμα «Τουρκία: Μετέωρο βήμα προς την Ευρώπη;» την οποία διοργάνωσε το Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Κύπρο και η Εδρα Jean Monnet του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Όπως δήλωσε η Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, παρόλο που η Τουρκία βρίσκεται στο κατώφλι της ΕΕ εδώ και περίπου πέντε δεκαετίες και επισήμως κτυπά την πόρτα της εδώ και περίπου 10 χρόνια, εντούτοις δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα ενώ δεν έχουμε δει θεαματική πρόοδο.

Το Ευρωκοινοβούλιο, είπε, και στη φετινή έκθεση του έχει συμπεριλάβει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας δείχνοντας για ακόμη μια χρονιά ότι το ναυάγιο στην ενταξιακή της πορεία ή η ευόδωση της είναι κάτι που εξαρτάται από το κατά πόσο η χώρα αυτή θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της τόσο όσον αφορά την εσωτερική διαδικασία μεταρρύθμισης της όσο και όσον αφορά τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και το ανεπίλυτο κυπριακό πρόβλημα.

Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όλοι συμφωνούμε ότι η πλειοψηφία του Κυπριακού λαού, επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί ευελπιστούμε ότι μέσω αυτής της ενταξιακής πορείας και της τελικής ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχουμε και μια σωστή λύση του Κυπριακού.

Την ίδια στιγμή, είπε, υποστηρίζουμε και θέλουμε την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον απλούστατο λόγο ότι «δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία». Η Τουρκία δηλαδή, θα συνεχίσει να είναι μια γειτονική μας χώρα, και όλοι νομίζω συμφωνούμε ότι προτιμούμε να έχουμε ένα γείτονα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αρχές καλής γειτονίας. Για αυτούς κυρίως του δύο λόγους, πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων βλέπει θετικά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την θέση αυτή, είπε, η Λευκωσία, από την αρχή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ήταν τόσο λεκτικά όσο και από πλευράς ουσίας, υποστηρικτής της προοπτικής αυτής.

Ανέφερε ότι σήμερα 14 Κεφάλαια που αφορούν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι παγωμένα. Σημειώνοντας ότι η νέα Κυπριακή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, διάκειται θετικά και υποστηρικτικά προς την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, είπε ότι μάλιστα, μέσα στο πλαίσιο της έντονης της πεποίθησης για την ανάγκη να προχωρήσει η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, και λαμβάνοντας υπόψη την έντονη επιθυμία της Επιτροπής για άνοιγμα συγκεκριμένων ενταξιακών Κεφαλαίων, δηλαδή τα Κεφάλαια 23 και 24, στην πρόταση της για επιστροφή των νομίμων κατοίκων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου υπό το καθεστώς των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριέλαβε, ανάμεσα σε άλλα, και το άνοιγμα των Κεφαλαίων 23 και 24.

«Προσωπικά πιστεύω ότι η πρόταση αυτή μπορεί εύκολα να αρχίσει να υλοποιείται και να εφαρμοσθεί ολοκληρωτικά, προσφέροντας κέρδη σε όλες τις πλευρές, να είναι δηλαδή win-win για όλους», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διερωτήθηκε αν η πλειοψηφία των Ευρωπαίων, όπως τουλάχιστον δημόσια διακηρύσσουν, επιθυμούν πραγματικά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι δεν είναι απόλυτα βέβαιος αν όλα αυτά τα Κράτη Μέλη που δημόσια υποστηρίζουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, πραγματικά επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη, τουλάχιστον στον βαθμό που δημόσια υποστηρίζουν.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την άποψη ότι είναι προς το συμφέρον της Λευκωσίας η συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και η τελική ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες της Λευκωσίας αποδεικνύουν ότι είναι έτοιμη να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή. Ο συνδυασμός της πρότασης για την περίκλειστή πόλη της Αμμοχώστου με τα Κεφάλαια 23 και 24 δεν ήταν ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι ούτε πρόταση που αποσκοπούσε να ενταχθεί στο ευρύτερο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Είναι πρόταση που αποφέρει θετικά για όλες τις πλευρές και μπορεί να δώσει μια δυναμική ώθηση τόσο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όσο και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι όσο η Τουρκία καθυστερεί να κάνει βήματα στο Κυπριακό, είναι πολύ λογικό να επικρατεί απογοήτευση. Γι’αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν προχωρεί στο ξεπάγωμα κάποιων κεφαλαίων όπως ζητείται από την Επιτροπή, ζητείται από άλλα κράτη μέλη, άρα συμβαδίζει με το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Από τη στιγμή που δεν βλέπουμε από την Τουρκία να κάνει κάτι, για να βοηθήσουμε την Τουρκία θα πρέπει η Τουρκία πρώτα να μας βοηθήσει. Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης.

Είπε επίσης ότι κατά την άποψή του, η χειρότερη εξέλιξη για την Κύπρο, και όχι μόνο, από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι αν αυτή έχει ως τελική έκβαση μια προνομιακή σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Δυστυχώς, οι φωνές στην Ευρώπη για μια τέτοια κατάληξη άρχισαν να αυξάνονται, ακόμα και από Ευρωπαίους που ήταν ένθερμοί υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε.

Όπως έδειξαν και τα πρόσφατα γεγονότα στην χώρα, η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού επιθυμεί πραγματικά την συνέχιση και ενίσχυση της ενταξιακής πορείας της Τουρκία και την πλήρη ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό, συμπλήρωσε, να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στην τουρκική κοινωνία.

Στην παρουσίαση του για το τουρκικό μοντέλο, τις διαστάσεις και τα όρια της νέας τουρκικής ταυτότητας, ο ακαδημαϊκός Νίκος Μούδουρος είπε ότι ο όρος δεν είναι νέος και δεν είναι τουρκικής προέλευσης. Αναλόγως, είπε, ιστορικών συγκυριών μεταβάλλεται σε Δύση και Ανατολή.

Η νέα εθνική ταυτότητα, τι σημαίνει να είσαι Τούρκος, ανέφερε, έχει δει την άνοδο της «ανορθόδοξης» τουρκικότητας και του τουρκικού έθνους. Από εμβληματικό πολίτη του Κεμαλισμού, με αφοσίωση στην κρατική (κεμαλική) καθοδήγηση του οικονομικού και πολιτικού εκσυγχρονισμού, ο νέος εμβληματικός πολίτης έχει μετατραπεί σε ένα Μουσουλμάνο-Τούρκο όπου η ισλαμική θρησκεία μεταφέρεται στο κέντρο της εθνικής ταυτότητας και μετατρέπεται σε δομικό της κομμάτι. Το Ισλάμ «εθνικοποιείται» και τέμνει (δεν απορρίπτει) το σύνολο των αξιών της παραδοσιακής τουρκικής κουλτούρας και ήθους.

Παράλληλα, αναφορικά με τις σχέσεις με Ε.Ε, είπε, στο ευρύτερο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής, ενεργοποιούνται οι νέες τουρκικές «ιδιαιτερότητες» και μόνο η ένταξη της Τουρκίας μπορεί να πιστοποιήσει την οικουμενικότητα της Ε.Ε.

Στην ομιλία του, ο Πρύτανης και κάτοχος της έδρας Jean Monnet στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μιχάλης Ατταλίδης είπε ότι η Επιτροπή επιμένει κάθε χρόνο να δημοσιεύει εκθέσεις όπου η πορεία της Τουρκίας σημειώνεται περίπου ως μια υποψηφιότητα όπως τις άλλες, κάτι το οποίο άρχισε να φαίνεται λίγο παράδοξο.

«Ο,τι και να πούμε για τον χαρακτήρα της Τουρκίας και τη διεθνή κατάσταση, για τα πολιτικά προβλήματα, υπάρχει ένας αυτόνομος μηχανισμός της ΕΕ που οδηγεί τις χώρες που αρχίζουν διαπραγματεύσεις προς το να γίνουν μέλη», ανέφερε.

Για την σημερινή ηγεσία της Τουρκίας, η Τουρκία δεν είναι μια υποψήφια χώρα σαν τις άλλες αλλά ένας παγκόσμιος πόρος που είναι τόσο σημαντικός όσο η ίδια η ΕΕ. Για το λόγο αυτό, είπε, η ΕΕ, κατά την τουρκική αντίληψη, θα αποδείξει την οικουμενικότητά της μόνο όταν δεχθεί την Τουρκία ως μέλος, αλλά και η ΕΕ χρειάζεται να προσαρμοστεί. Δεν είναι μόνο η Τουρκία που χρειάζεται να προσαρμοστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά είναι η ίδια η ΕΕ κατά την σημερινή τουρκική αντίληψη για να δεχθεί την Τουρκία.

Η αντίληψη αυτή είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που άρχισε την ευρωπαϊκή πορεία της η οποία ήταν κεμαλική αντίληψη, ότι πρέπει να αποβάλει όλα τα οθωμανικά και ισλαμικά χαρακτηριστικά τα οποία την εμποδίζουν από το να είναι μια πλήρες ευρωπαϊκή χώρα, είπε. Τώρα επικρατούν οι αντιλήψεις του πολιτικού Ισλάμ και όχι οι κεμαλικές αντιλήψεις.

Ο κ. Ατταλίδης είπε ότι υπάρχει ο φόβος ότι διαδοχικές κυβερνήσεις του Κόμματος Ευημερίας και Ανάπτυξης, έχουν περιορίσει τις ελευθερίες και συγκεκριμένα, στην Τουρκία υπάρχουν περισσότεροι δημοσιογράφοι στις φυλακές παρά στην Κίνα που είναι ένα σημείο του φόβου που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στους ευρωπαϊστές στην Τουρκία, δηλαδή αυτούς που δεν συμμετέχουν στο πολιτικό ισλάμ, ότι τον αυταρχισμό του στρατού διαδέχεται ένα είδος αυταρχισμού του κυβερνώντος κόμματος και ιδιαίτερα του Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ορισμένα νεοσυντηρητικά κέντρα σκέψης στην Ουάσιγκτον, είπε ο κ. Ατταλίδης, άρχισε να σημειώνεται κάτι που λέει ότι η Τουρκία έχει χαθεί για τους Αμερικανούς ως σύμμαχος γιατί συμμαχεί με τους ακραίους ισλαμιστές και εναντίον του Ισραήλ και ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει αντικαταστήσουν τους φίλους τους στην ανατολική μεσόγειο, υιοθετώντας ως άξονα σταθερότητας το Ισραήλ – ΚύπροΕλλάδα.

Η κατάσταση είναι τέτοια που πιστεύω, σημείωσε, ότι και το Ισραήλ έχει προστεθεί στους παράγοντες που επιθυμούν διακαώς να επιλυθεί το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα